Kun je een maagvirus krijgen van een hond?

Met zo veel gepraat over virussen op dit moment, heb je misschien discussies gehoord over honden en hun virussen en het potentieel voor ziektes om over te springen tussen soorten. Laatst las ik zelfs een nieuwsartikel over de vraag of wij een virus van onze honden kunnen krijgen en omgekeerd.

Ik vroeg een bevriende dierenarts wat de waarheid was, en wat volgt zijn mijn aantekeningen van de discussie die we hadden over mensen die een maagvirus kunnen krijgen van een hond. Dit is wat ik ontdekte.

Kun je een maagvirus krijgen van een hond? Studies zijn niet overtuigend over mensen die virussen van honden krijgen. Een bacteriële darminfectie kan echter worden veroorzaakt door Campylobacter jejuni of Campylobacter upsaliensis. Dit resulteert in braken, diarree en koorts bij de mens.

Ongeveer 1,3 miljoen Amerikanen worden jaarlijks door deze bacterie getroffen. Het wordt naar mensen verspreid via de uitwerpselen van honden en katten, dus je hoeft niet te denken dat je ziek kunt worden van een zieke hond.

Of het nu een virus of een bacterie is, het is interessant om op te merken dat sommige van onze maagproblemen te wijten kunnen zijn aan onze hond.

Lees verder om erachter te komen hoe je een maagbacterie van je hond kunt krijgen, wat de symptomen zijn en waarom hygiëne in huis belangrijk is. Ik zal ook bespreken of honden een virus kunnen krijgen van hun menselijke vrienden of niet.

Kan ik een maagvirus krijgen van mijn hond?

Mijn onderzoek en gesprekken leverden enkele interessante feiten op. Er zijn een paar onderzoeken gedaan naar het norovirus. Dit is het vervelende maagvirus dat veel vakanties op cruiseschepen bederft! Ook bekend als buikgriep, wordt meestal verspreid via besmet voedsel.

Honden lijken hun eigen stammen van het norovirus te hebben en hun symptomen lijken op die van mensen. Deze kunnen bestaan uit braken, loopdiarree en zelfs koorts.

Er zijn aanwijzingen dat het menselijke norovirus zich bindt aan het maagslijmvlies van honden. Wat deze studies niet hebben kunnen bewijzen is of overdracht van honden op mensen mogelijk is.

Ondanks het gebrek aan concreet bewijs, is het zinvol om hygiëne te betrachten wanneer je honden in de buurt hebt. Dit betekent vaak je handen wassen, vooral na het spelen of knuffelen met je hond.

Kun je ziek worden van een zieke hond
Zorg ervoor dat u uw handen goed wast na het spelen om te voorkomen dat u een buikvirus krijgt van uw hond.

Welke maaginfecties kan ik van mijn hond krijgen?

Omdat de uitspraak over maagvirussen die door honden worden veroorzaakt nog steeds op zich laat wachten, moet u weten dat u nog steeds gastro-enteritis kunt krijgen van uw harige baby. Dit maagvirus wordt veroorzaakt door kleine, gemene bacteriën die ook bekend staan als Campylobacter jejuni of Campylobacter upsaliensis.

Besmetting vindt plaats via besmette honden (of katten) uitwerpselen. Omdat sommige honden geen symptomen vertonen, weet u misschien niet dat deze bacteriën in uw hond op de loer liggen. Dus, de volgende keer dat het jouw beurt is om de poep op te rapen, zorg er dan voor dat je daarna je handen wast.

Zelfs als uw hond geen symptomen vertoont, zult u ze waarschijnlijk voelen en zelfs in bed belanden met een vervelend geval van het maagvirus. Deze symptomen verschijnen 2 tot 3 dagen na blootstelling en omvatten:

  • Diarree die bloederig kan zijn
  • Koorts
  • Buikkrampen en pijn
  • Misselijkheid en braken

Je kunt verwachten dat je je ongeveer een week down voelt en meestal heb je geen antibiotica nodig. Artsen adviseren je wel veel water te drinken om vocht te vervangen en wat rust te nemen.

Voor de interesse: Uw hond hoeft niet altijd de schuld te dragen voor het verspreiden van deze maagbacterie. Campylobacter-infecties kunnen ook worden veroorzaakt door ongepasteuriseerde melk, ondergekookt vlees en besmet water.

Van hamsters, vogels en sommige boerderijdieren is ook bekend dat ze dit doorgeven aan hun menselijke eigenaren.

Is het waar dat ik salmonella kan krijgen van mijn hond?

Een andere bacterie die ernstige maagklachten kan veroorzaken bij mensen is salmonella. Hoe vaak ben je niet door je moeder gewaarschuwd om die kip altijd goed te koken? Dat komt omdat salmonellose zich kan verspreiden via gevogelte en ander besmet voedsel.

Salmonella kan worden aangetroffen in de favoriete hondensnoepjes van uw pelsbaby, in hun brokjes en zelfs op hun speelgoed. Hoewel uw hond misschien geen symptomen vertoont, weet u er alles van als u het oploopt. Salmonella bij mensen kan een ernstige ziekte zijn.

De meest voorkomende route van overdracht is van uitwerpselen naar oraal contact. Echter, bewijs heeft aangetoond dat je het kunt krijgen door direct contact. Dus, oma had een punt over honden die gezichten likken!

Hoe weet je of je besmet bent met salmonella? De symptomen treden normaal ongeveer 72 uur na blootstelling op en je kunt het volgende verwachten:

  • Braken
  • Ernstige diarree
  • Koorts
  • Buikkrampen

U kunt gedurende 4 tot 7 dagen ernstige maagdarmklachten verwachten. Uw arts zal u waarschijnlijk adviseren om uzelf gehydrateerd te houden door extra vocht te drinken. Meestal is een specifieke behandeling niet nodig.

Handige tip: Ik heb onlangs ook onderzocht of honden verkouden kunnen worden door hun menselijke baasjes. Dit is wat ik ontdekte.

Hoe houd ik mijn huis hygiënisch voor mijn hond en gezin?

Gezond verstand zegt dat je altijd je handen moet wassen na het hanteren van iets dat ziektekiemen kan dragen. Nu er steeds meer virussen de ronde doen, is het nog verstandiger om je handen zo vaak mogelijk te wassen. Warm water en zeep volstaan en zorg ervoor dat je altijd minstens 20 seconden wast.

Maar wat zijn de andere manieren om je huis hygiënisch te houden voor jou, je familie en je harige baby?

Hier zijn enkele tips om je te helpen.

1. Beheer het kussen en likken

Oké, dit is een moeilijke, vooral wanneer je hond je overlaadt met liefde. Je hond je laten kussen en likken over je hele gezicht kan gezondheidsproblemen opleveren. Dus doe je best om ervoor te zorgen dat ze niet in je mond of in je neus likken. De meeste infecties worden overgedragen via speeksel.

kan een mens een maagvirus krijgen van een hond
Je kunt een maagvirus krijgen van je hond als je hem kust en de mogelijke overdracht van ontlasting.

2. Houd binnen en buiten schoon

We weten allemaal dat we elke dag de hondenpoep moeten oprapen. Het houdt niet alleen de stank weg, maar het houdt u en uw hond veilig voor vervelende beestjes. Zorg er ook voor dat u de leefruimtes binnen schoon houdt. Dit geldt ook voor de plaatsen waar uw hond slaapt en speelt. Vergeet niet dat infecties kunnen worden overgedragen wanneer uw hond zijn kont wrijft op uw bank of tapijt.

3. Was uw hond in zijn eigen bad

Hier is een gebied waar we vaak niet aan denken. Het lijkt zoveel gemakkelijker om uw hond gewoon in de gootsteen of uw eigen bad te wassen. Dit is echter een andere manier waarop infecties van honden op mensen kunnen worden overgedragen. Geef uw hond een eigen badkuip of was hem buiten onder de tuinslang. U kunt hem ook naar een professionele trimsalon sturen als hij een bad nodig heeft.

4. Houd uw hond uit de buurt van de keuken

Een ander gebied waar besmetting kan plaatsvinden is in de keuken, vooral wanneer u met voedsel omgaat. Houd het hygiënisch en houd uw hond uit de keuken wanneer u eten bereidt. Als uw hond graag bij u is terwijl u het eten klaarmaakt, zorg er dan voor dat u hem niet aanraakt terwijl u met het eten bezig bent.

5. Let goed op de kinderen

Hoe hard je ook probeert je huis schoon te houden, er zullen altijd ziektekiemen op de loer liggen. Let goed op uw kinderen als ze in de tuin zijn of op de grond spelen met uw hond. Kinderen vinden het heerlijk om hondjes te kussen en stoppen altijd vieze vingers in hun mond. Ze doen zelfs mee als de vachtbaby aan het eten is. Dit zijn allemaal manieren waarop uw kinderen een maaginfectie van uw hond kunnen krijgen.

Trouwens, als je een baby in huis hebt, moet je je hond nooit hun gezicht laten likken, want het speeksel kan hen ziek maken.

Conclusie

Het is nu begrijpelijk waarom mijn oma me boos maakte omdat de hond mijn gezicht likte. Ze kon me echter nooit vertellen waarom ik het niet moest toestaan! Wij hondeneigenaren knuffelen graag met onze honden, maar hoe hygiënisch is dit gedrag?

Nou, niet erg zoals we kunnen zien – en het houdt het risico in, dat je inderdaad een maagvirus van je hond kunt krijgen.

Misschien wilt u ook…

Hier zijn enkele populaire hondenblogs van de afgelopen maand.