Waarom volgt mijn hond mij en niet mijn man?

De volgende gids is geschreven door een vriendin van ons die onlangs vreemd gedrag heeft gezien van haar hond. Hij lijkt haar overal te volgen, maar niet haar man. Als u hetzelfde hebt meegemaakt, lees dan verder als zij het antwoord krijgt op de vraag waarom het gebeurt.

Waarom volgt mijn hond alleen mij en niet mijn man?

Honden volgen slechts één persoon in een relatie om een aantal redenen, waaronder denken dat jij de roedelleider bent, gezelschap, het verwachten van traktaties en beloningen, comfort, en aangeleerd gedrag.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om mijn hond thuis altijd naast me te hebben. Maar het kan een beetje veel worden om zo vaak door het huis gestalkt te worden, vooral omdat mijn hond alleen mij volgt en nooit mijn man!

Mijn hond denkt dat ik de leider van de roedel ben in mijn huis. Ik geef mijn hond ook meer lekkers dan mijn man en daarom volgt hij mij in afwachting van meer.

Een kort verhaal over mijn familie en mijn hond

Mijn man en ik zijn pas getrouwd. We zijn nu ongeveer anderhalf jaar getrouwd en wonen samen met onze hond. We wonen met zijn drieën in ons appartement met twee slaapkamers. Daarvoor woonden we apart tijdens onze verkeringstijd

Ik trok in toen we ons verloofden en we onze hond als puppy kregen. Bijna vanaf dag 1 leek hij meer aan mij gehecht dan aan mijn toekomstige man.

Ik heb wat onderzoek gedaan naar waarom dit gebeurt, en heb de volgende redenen gevonden waarom ik mijn hond meer volg dan mijn man inclusief:

1. Mijn hond heeft mij ingeprent

Direct na onze huwelijksreis moest mijn man voor een paar maanden naar Europa. Door zijn afwezigheid bleven alleen ik en de hond over in het appartement.

Volgens een onderzoek van May Burch, PhD, een Certified Applied Animal Behaviourist en de Canine Good Citizen Director van de American Kennel Club dat werd geplaatst op Petmd.com,

“Naast inprenting op honden, kunnen pups ook inprenten op mensen en de inprentingsperiode voor pups is tussen drie en 12 weken oud.”

Wat vaak “inprentingsgedrag” wordt genoemd bij honden betekent over het algemeen binding en Billy is mij en mij alleen gaan beschouwen als zijn bron van alles.

2. Scheidingsangst

In het dagelijks leven werkt mijn man meestal thuis terwijl ik naar het ziekenhuis ga, omdat ik arts ben en niet thuis kan werken. Af en toe heeft onze hond verlatingsangst voor mij en dit zorgt er volgens mij voor dat hij zich meer aan mij vastklampt.

waarom volgen honden mij en niet mijn man
Honden volgen jou en niet je man door gedrag dat van jongs af aan wordt ingeprent.

Hij jankt en huilt als ik op het punt sta het huis te verlaten. Ook vertelt mijn man me altijd als ik terugkom van mijn werk over hoe hij altijd

  • vaak plast en poept (plast zelfs op mijn kleren)
  • Kauwt op de afdichting van de deur en het raam
  • Probeert te ontsnappen en vlucht uit het huis en
  • loopt onophoudelijk rond.

Dit zijn allemaal tekenen van verlatingsangst, met als grootste dat onze hond mij volgt, en niet mijn man.

3. Positieve versterking

Mijn hond volgt mij altijd in plaats van mijn partner omdat onze band gepaard is gegaan met veel positieve bekrachtiging. Hij weet dat goede dingen zoals zijn eten, klopjes en leuke activiteiten zoals wandelingen, vooral van mij komen.

Als gevolg daarvan zal mijn hond mij overal volgen in afwachting van deze lekkernijen, zelfs in de badkamer!

4. Het tentoonstellen van zijn eigenschap

Onze hond is een Norfolk Terrier en als gezelschap houden ze van mensen en kinderen en zijn ze goede huisdieren. Ze worden gewoonlijk niet buiten gehouden of toegestaan, omdat ze meer gedijen bij menselijk contact.

Dit ras, net als de meeste andere rassen die eeuwenlang zijn gefokt om met mensen te werken, worden daardoor klittenbandhonden die hun baasjes overal volgen en altijd aan hun zijde willen zijn.

Klittenbandhonden worden vaak kleverig genoemd en willen graag dicht bij hun baas zijn… dus is het logisch dat hij mij overal volgt in plaats van andere mensen.

5. Gezelschap

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden, mijn hond houdt van mijn gezelschap, net als een kind aan de moeder. Laurie Santos, PhD, professor in de psychologie en directeur van het Canine Cognition Centre aan de Yale University zegt:

“Tijdens het proces van domesticatie heeft natuurlijke selectie honden gevormd tot metgezellen voor mensen. Gedomesticeerde honden hebben nu een ‘band’ met mensen op sommige van dezelfde manieren als menselijke kinderen. In die zin is onze band met honden er een die in de loop van de domesticatie is geëvolueerd.”

5. Jij bent de leider van de roedel

Het is raar als je het bekijkt vanuit het oogpunt van de traditionele genderrollen, maar bij ons thuis heb ik meestal de leiding over wat er gebeurt, terwijl mijn man in principe gewoon volgt.

Maar met alle respect voor mijn man.

Honden zijn van nature roedeldieren en hebben de neiging om de leider van de roedel te volgen, en ik denk dat dit is wat mijn hond doet door mij te volgen en niet mijn man. Het is gewoon een feit dat ik blijkbaar de favoriete persoon van mijn hond ben.

Hoe graag ik mijn hond soms ook naast me heb, ik wil ook in de armen van mijn man zijn om te knuffelen en stelletjes te doen. Als de hond ons stalkt en zijn neus erin steekt, wordt ons humeur altijd onmiddellijk getemperd, zodat we niet fysiek kunnen zijn, want voor mij is het raar om te vrijen in de wetenschap dat ik word bekeken – zelfs als de toeschouwer een hond is.

Ook naar bed gaan is niet gemakkelijk omdat mijn hond altijd met mij op hetzelfde bed wil liggen. Ze zal zelfs proberen bovenop me te slapen, soms mijn hoofd! Als ik haar wegbreng naar haar bed op de gang, jankt en gromt ze bij onze slaapkamerdeur.

Deze geluiden storen ons tijdens het intiem zijn en tijdens de gemeenschap. Ook verhindert het ons om een goede nachtrust te hebben.

6. Vijandig gedrag

Dit geldt niet voor mij, maar kan wel in mishandelende relaties. Als een hond bijvoorbeeld een man zijn stem ziet verheffen, of nog erger naar de vrouw toe, kan dat leiden tot beschermend gedrag.

Je ziet het ook bij honden die beschermend worden over nieuwe baby’s in huis.

Hoe heeft dit onze vrouw en man relatie beïnvloed?

Ik denk dat wat mijn hond met mij doet in menselijke termen “stalken” wordt genoemd, en we weten allemaal hoe griezelig en verontrustend dat is. De hond is erg geobsedeerd door mij, en zijn oneindige vraag naar mijn aandacht put me meestal uit – hoe schattig het vaak ook is!

Als u ooit hebt meegemaakt dat een hond u de hele tijd volgde in plaats van uw man, dan zou u het waarschijnlijk ofwel ongelooflijk vertederend hebben gevonden, ofwel u zou het beu zijn geweest om de hele tijd bijna over hem te struikelen.

Handige Hint: Volgt uw hond u naar de badkamer en het terrein buiten? Als dat zo is, kan dat het teken zijn van iets ernstigs.

Hoe kan dit gecorrigeerd worden?

Nou, ik heb dit gedrag van mijn hond niet eerder voorzien toen hij nog een puppy was en de actie had gemakkelijk afgewend kunnen worden. Meer nog, er nu over janken zou geen zin hebben en contraproductief werken.

Daarom heb ik maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat onze hond graag tijd doorbrengt met mijn man en een eventuele toekomstige huisgenoot – heb ik u al verteld dat ik een baby verwacht? Ook, dat hij zelfverzekerd en comfortabel is om alleen te zijn.

Om te beginnen heb ik hem geleerd zich op zijn gemak te voelen als ik wegga. Om dit te bereiken vond ik een brandpunt voor hem om op te wachten – zijn bed. Gewoonlijk zet ik hem op zijn brandpunt en doe een stap weg, kom dan terug en beloon hem.

Ten tweede heb ik mijn man gevraagd de enige verzorger van onze hond te zijn. Voorlopig voedt, baadt en verzorgt hij alleen Billy’s behoeften.

Conclusie

Wanneer iemand een nieuwe hond krijgt, richt men zich vooral op het trainen van de hond om basiscommando’s te gehoorzamen, maar ziet men vaak over het hoofd om de hond te trainen om onafhankelijk en oké te zijn wanneer hij alleen gelaten wordt. Proactieve training om verlatingsangst te voorkomen is altijd de beste keuze wanneer dat mogelijk is.

Mijn huidige corrigerende maatregelen zijn vrij productief, en er lijkt een lichte afname te zijn in zijn aanhankelijkheid aan mij – hij volgde vorige week zelfs mijn man!

Ik hoop echter de hulp van een dierenarts of hondengedragstherapeut in te roepen als het gewenste resultaat niet wordt bereikt.

Misschien wilt u ook…

Honden doen de vreemdste dingen. Hier zijn enkele recentere gidsen.