Hoe Zeggen Honden Sorry: Kunnen Honden Zich Echt Verontschuldigen Tegen Mensen?

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar het gedrag van honden, waarvan vele zijn voortgekomen uit de menselijke aandrang om onze eigen emoties te projecteren op onze huisdieren. Veel van het onderzoek gaat over de vraag of honden schuld en schaamte voelen; tot nu toe is de algemene consensus dat we dat niet echt weten.

Maar ondanks dat het wetenschappelijk onderzoek niet overtuigend is, geloven veel hondeneigenaren dat hun honden sorry tegen hen kunnen zeggen en dat ook doen als ze slecht zijn geweest.

Ik geloof niet dat honden zich kunnen verontschuldigen, en ik zal uitleggen waarom. Maar ik denk wel dat honden in staat zijn te leren van de manier waarop ze reageren, wetende dat bepaalde gedragingen en handelingen bepaalde reacties kunnen uitlokken – en sommige daarvan zullen worden weerspiegeld in hun lichaamstaal, uitdrukkingen en ogen.

En daarom is het geen wonder dat hondeneigenaren denken dat honden sorry kunnen zeggen.

De lichaamstaal van honden kan eruit zien alsof ze sorry zeggen

Honden weten bijvoorbeeld wanneer we boos zijn en wanneer we ze een standje geven. In de loop der jaren van domesticatie zijn honden gaan begrijpen dat dingen als ineenkrimpen, onderdanig zijn, en puppyogen ertoe leiden dat baasjes kalmeren, en hen eventueel een traktatie geven.

Ik heb dit gezien bij mijn eigen hond Claude als we aan het spelen zijn. Als hij tijdens het spelen zijn mond houdt en me per ongeluk bijt, geef ik een luide “yelp” om aan te geven dat hij te ver is gegaan. Hij gaat dan achteruit, doet een stapje terug, en kijkt heel zielig… en dan ga ik naar hem toe en geef hem een knuffel en veel liefde.

In wezen leren honden van hun slechte gedrag en begrijpen ze dat ze beloond worden voor goed gedrag of een bepaalde actie. Als je ze uitscheldt, kunnen ze je van die puppy ogen geven die we, begrijpelijk, kunnen verwarren met honden die sorry zeggen en zich verontschuldigen.

Hier is wat enkele deskundigen zeggen over het idee van hoe honden al dan niet sorry zeggen.

Honden kijken alsof ze sorry zeggen met een droevige blik

“Ik denk niet dat honden zich echt schamen. Ik denk dat ze weten hoe ze ons moeten sussen met die droevige puppy-blik waardoor we denken dat ze zich schamen voor wat ze gedaan hebben. Ik denk dat ze denken: Oh man, mijn baasje is super boos over iets, maar ik weet niet wat, maar hij lijkt te kalmeren als ik hem het droevige gezicht geef, dus laten we dat nog eens proberen.” (Pascale Lemire van DogShaming.com)

We weten niet of honden zich kunnen verontschuldigen

“Mensen hebben een natuurlijk verlangen om te weten wat een dier denkt, en toch zijn we beperkt tot het lezen van lichaamstaal en het meten van fysiologische reacties. Het komt erop neer dat we het nooit echt zullen weten omdat we het ze niet kunnen vragen.” (Dr. Bonnie Beaver, Professor aan de Texas Universiteit voor Diergeneeskunde: bron)

Hoe zeggen honden sorry tegen elkaar?

Hoewel ik niet geloof dat honden sorry kunnen zeggen tegen mensen, vroeg ik me af of er enig bewijs is of honden sorry kunnen zeggen tegen elkaar.

Uit mijn eigen onderzoek en het zien van mijn eigen hond die met andere honden speelt, blijkt dat ze zich onderdanig aan elkaar gedragen. Dit kan de vorm aannemen van het buigen van hun hoofd en het rollen op hun rug om zich onderdanig te gedragen.

Ik heb dit gedrag gezien tijdens ruw spel, en het kan geĆÆnterpreteerd worden als verontschuldiging. Misschien is dit de manier waarop honden sorry zeggen tegen elkaar na een probleem… wie weet?

En andersom?

Ik heb ook onderzocht hoe mensen zich moeten verontschuldigen tegenover honden, en of honden een verontschuldiging wel begrijpen. Je kunt alles wat ik geleerd heb vinden in deze andere blogpost.

Hoe zeggen honden sorry?

Zoals ik heb vastgesteld, geloof ik oprecht niet dat honden sorry kunnen zeggen, maar ik weet dat veel hondeneigenaren het volstrekt niet met mij eens zullen zijn.

Dus, om de zaken eerlijk en evenwichtig te houden, besloot ik hondeneigenaren en op sociale media te vragen hoe hun honden sorry zeggen tegen mensen als ze slecht zijn geweest.

Hier is een selectie van de beste antwoorden.

Hoe weet je of je hond sorry zegt?

“Mijn hond weet of hij iets verkeerd heeft gedaan en doet dan alsof hij spijt heeft met hangende oren, wijde ogen en af en toe naar beneden kijken en mijn oogcontact vermijden. Het is hilarisch om te zien. Honden kunnen zich verontschuldigen, en dit is hoe ze het doen door zich helemaal schuldig en schichtig te gedragen!”

“Onze Franse Bulldog zegt eerst sorry met de puppy dog eyes. Als dat niet werkt, schuifelt hij dan naar ons toe en komt meteen in onze persoonlijke ruimte door tegen onze benen aan te wrijven en zijn kop tegen ons aan te wrijven. Het is duidelijk dat hij sorry tegen ons zegt, vooral nadat hij stout is geweest en op een ander kussen heeft gekauwd.”

“Ik weet dat honden likken om sorry te zeggen. Ik heb het gezien bij veel van mijn eigen honden door de jaren heen, die zich verontschuldigden door in mijn nek te muilkorven, me te likken en me in het algemeen zoveel mogelijk aandacht te geven totdat ik toegaf en ze vergaf.”

“Hoe honden sorry zeggen is heel eenvoudig. Het is de klassieke staart tussen de benen lichaamstaal. Zich onderdanig gedragen. Schuldig kijken. Dit zijn allemaal tekenen van hoe je hond zich bij jou kan verontschuldigen.”

“Mijn hond zegt sorry door me te likken, maar pas als ik hem groen licht geef dat ik hem vergeef. Het is super schattig en schattig, en iedereen die zegt dat honden zich niet kunnen verontschuldigen heeft geen hart. Ze kunnen wel degelijk sorry zeggen!

Conclusie

Ondanks de studies zullen we nooit echt weten of honden weten hoe ze sorry moeten zeggen of dat ze zelfs maar een concept hebben van wroeging en verontschuldiging.

Fundamenteel leven honden voor het moment, dus om sorry te kunnen zeggen zouden ze zich bewust moeten zijn van de tijd en de voorbije actie. Persoonlijk geloof ik niet dat honden het mentale en emotionele vermogen hebben om zich te verontschuldigen.

Hondenbezitters over de hele wereld zullen het niet met mij eens zijn, en ik begrijp waarom; je hond kan er spijtig en schuldig uitzien als je hem een standje geeft. Maar ik geloof dat dit puur is omdat ze begrijpen tot welke reactie dat leidt als hun baasje emotioneel is.

Het is “plezierig” gedrag dat ze geleerd hebben dat werkt als reactie op negatieve lichaamstaal van ons. Dat is toch waar de puppy ogen, het droevig kijkende gezicht, de staart tussen de benen en de onderdanige houding over gaan… zeker?

Er zijn geen studies die uitgebreid aantonen dat honden sorry kunnen zeggen, of hoe ze zich verontschuldigen. Als en wanneer dat ooit gebeurt, zal ik mijn handen in de lucht steken en accepteren dat ik fout zat.

Sterker nog, ik zal sorry zeggen!

Je wilt misschien ook…

Ik blog regelmatig over het gedrag van honden, en hier zijn enkele populaire berichten die je misschien ook leuk vindt om te lezen:

Leave a Comment