Moet ik een puppy in mijn bed laten slapen?

Mensen hebben polariserende meningen over de vraag of je een puppy bij je moet laten slapen. In dit artikel vertel ik je wat ik denk, en wat mijn ervaringen zijn, maar ik geef je ook een evenwichtig standpunt, met de voor- en nadelen van een puppy bij je in bed laten slapen.

Als je dit eenmaal hebt gelezen en de mogelijke risico’s en nadelen begrijpt van een puppy die in je bed slaapt, is het vervolgens aan jou om je eigen mening te vormen – maak je geen zorgen, er zijn ook enkele voordelen – hier is eerst het korte antwoord.

Moet ik mijn puppy bij mij laten slapen? Uw puppy kan ’s nachts bij u in bed slapen, maar er zijn enkele nadelen, waaronder uw eigen slaap, mogelijke bacteriën, en ze ontwikkelen verlatingsangst voor de toekomst.

Dat is mijn afgewogen antwoord, als ik je mijn eigen mening zou geven, zou ik zeggen dat nee, je moet je nieuwe pup niet bij je laten slapen. Dat is gebaseerd op mijn eigen ervaringen die je hieronder kunt lezen in de negatieven – die ook de positieven bevatten.

Bekijk het allemaal en zie wat je ervan vindt.

Moet je een puppy bij jou en in je bed laten slapen?

Mensen en honden hebben allebei een fatsoenlijke nachtrust nodig. Als je denkt dat je dat kunt doen met je puppy in je bed, doe dat dan alsjeblieft.

Maar toen we dit probeerden met een jonge pup, hadden we problemen dat hij voortdurend onrustig was, uit het bed sprong en ons wakker hield. Het betekende ook dat we moeite hadden om hem goed te trainen in een bench, omdat hij vond dat hij daar niet thuishoorde… Het kan je voorbereiden op problemen in de toekomst – maar je zult moeten omgaan met het schuldgevoel van het huilen!

Mijn puppy wil bij mij slapen!

Natuurlijk wil hij bij je slapen – hij kan het niet verdragen om bij je weg te zijn. Niet iedereen denkt hetzelfde als ik en zal zeggen dat het prima is om een pup bij je te laten slapen (mits ze volledig getraind zijn in de bench en zindelijk).

In feite is het bijna een verdeelde mening, want volgens de American Kennel Club laat 45% van de hondeneigenaren hun huisdieren bij hen slapen… en hier is waarom die puppy’s dat leuk vinden:

  • Hij wil die warmte en comfort: Waarschijnlijk heeft uw puppy overdag al verschillende dutjes op uw bed gedaan en weet hij dat slaapsessies anders verlopen op het grote bed! Daarom heeft hij er alles voor over om ’s nachts uw bed met u te delen. Uw pup wil misschien ook wat extra warmte voor de nacht, en hij weet dat hij de warmste plekjes naast u vindt.
  • Hij wil een band met u opbouwen: Uw puppy vindt het heerlijk om bij u in de buurt te zijn, en naast u willen slapen is hun manier om te zeggen dat ze zich meer willen binden met hun favoriete persoon. Bovendien weet uw harige vriend dat een bed delen met u betekent dat u zich aanmeldt voor urenlange knuffelsessies!
  • Het geeft hem een gevoel van veiligheid: Uw puppy weet dat een nacht bij u doorbrengen een kans is om zijn waakzaamheid te laten zakken en rustiger te slapen. In een perfecte wereld zou het delen van uw bed met uw puppy volkomen risicoloos zijn en zou u zich nergens zorgen over hoeven te maken. Maar onze bontkoppen zijn verre van perfect, wat betekent dat het de norm is om elke nacht bij uw pup te slapen, wat voor problemen kan zorgen (of veel problemen als uw pup nog niet volledig in de bench getraind is – dat is zo belangrijk).

Zelfs dan hangt de beslissing om veel gezellige nachten met je harige metgezel te hebben ook af van hoeveel je bereid bent om compromissen te sluiten, zoals je binnenkort zult lezen… en ook van enkele potentiële risico’s.

Moet ik mijn puppy bij me laten slapen
Je puppy zal in hetzelfde bed willen slapen als jij.

Voor- en nadelen van puppy in je bed laten slapen

Laten we beginnen met de negatieven en waarom je niet bij je puppy moet slapen.

Con 1. Je zult niet genieten van kwaliteitsslaap

Als je een goede nachtrust koestert, is het misschien geen goed idee om je pup je de hele nacht gezelschap te laten houden. Onze kleine hondenvrienden hebben een ander slaappatroon dan wij. Honden worden geclassificeerd als polyfasische slapers en hebben gemiddeld drie slaap/waakcycli per uur per nacht. Vergelijk dat met mensen die als monofasische slapers worden geclassificeerd en meestal één langere periode slapen.

Uw pup zal de hele dag uitslapen, en om 4 uur ’s morgens beginnen te doen alsof hij zich voorbereidt op de Olympische Spelen voor puppy’s!

Als u uw pup bij u in bed laat slapen, verwacht dan dat hij ’s nachts rondloopt of naar u blaft voor aandacht, terwijl u alleen maar wilt slapen zonder gestoord te worden.

Je moet ook rekening houden met de grootte van de pup. Afhankelijk van het ras kan hij al groot zijn en ruimte innemen in het bed waardoor u niet comfortabel kunt slapen. En als hij nu al groot is, stel je dan eens voor hoe het zal zijn als hij volgroeid is en weigert ergens anders te slapen.

Sommige rassen, vooral brachycefale rassen zoals Franse Bulldogs, zullen snurken. Dat houdt je wakker en het wordt alleen maar erger naarmate ze ouder worden. Als uw pup niet snurkt, zal hij dat snelle ademen doen als hij in de REM-modus van de slaap komt – dat kan ook storend zijn.

Uw eigen slaapkwaliteit is de nummer één reden waarom u een puppy niet bij u moet laten slapen. Het wordt ook ondersteund door de wetenschap (bekijk bron).

“Volgens een verkennende studie uit 2018 over co-slapen tussen mens en hond, Do Dogs Disrupt Their Owner’s Sleep, ontdekten onderzoekers dat co-slapen met een hond “lijkt te resulteren in meetbare, maar relatief milde, reducties in de algehele slaapkwaliteit”, maar adviseerden om eventuele nadelige gevolgen af te wegen tegen de voordelen van co-slapen.”

Een andere studie kwam tot een soortgelijke conclusie.

“Een andere studie gepubliceerd in de 2017, The Effect of Dogs on Human Sleep in the Home Sleep Environment, toonde aan dat het laten slapen van een hond in je kamer je slaap verbetert, maar het laten slapen van een hond bij je in bed niet. Mensen met een enkele hond in hun slaapkamer behielden een goede slaapefficiëntie; de positie van de hond op/van het bed maakte echter een verschil.”

Con 2. Allergieën en jeuk

De tweede op mijn lijst van redenen om een puppy niet bij u in bed te laten slapen is om gezondheidsredenen. De woorden teken, vlooien, vuil (uitwerpselen) en haar zouden genoeg moeten zijn om u wakker te schudden voordat u uw puppy ’s nachts bij u in bed laat slapen.

Het is normaal dat puppy’s hun vacht verliezen. Dus, als uw pup uw slaapgenoot wordt, kunt u haarresten op uw bed verwachten. Dit verharen kan vervelend zijn als u allergieën heeft.

Plus, als u uw pup niet regelmatig ontwormt, zal hij vlooien en andere vervelende parasieten naar uw bed overbrengen. Dus voordat u uw harige vriend uitnodigt om de nacht bij u door te brengen, zorg ervoor dat u hun ontwormingsprogramma volgt.

Het laatste wat je zou willen is oncontroleerbare jeuk en andere infecties.

Moet je je nieuwe puppy bij je laten slapen
Honden kunnen vuil en bacteriën in je bed brengen.

En geloof me niet op mijn woord. Het hoofd diergeneeskunde van de AKC zei dit over de vraag of je een puppy bij je moet laten slapen:

“Een van de zorgen is de overdracht van zoönotische ziekten die van dieren op mensen overdraagbaar zijn. Honden zijn niet de meest hygiënische dieren en het is bekend dat ze ziektekiemen en parasieten bij zich dragen en overbrengen in hun speeksel en uitwerpselen. Uitwerpselen kunnen aanwezig zijn op het rectale gebied van een hond, maar ook op de onderkant van de staart en de achterste ledematen. Parasieten zoals spoelwormen en haakwormen zijn besmettelijk voor mensen, en vooral jonge kinderen of mensen met immuunziekten zijn een probleem.”

Con 3. Potty accidents can happen

Voordat u uw puppy een plekje in uw bed geeft, moet u ervoor zorgen dat ze volledig zindelijk zijn. Dit is waar bench training om de hoek komt kijken. Als uw harige vriend eraan gewend is de nacht alleen door te brengen, is de kans kleiner dat hij zijn favoriete holletje verandert in een met urine doordrenkte ruimte.

Krattraining leert uw pup zich te houden aan de juiste potjesgewoonten. Als uw puppy niet zindelijk is, zet u zich dan schrap voor veelvuldige potjes in uw bed.

Maar onthoud ook dat, zelfs als uw puppy getraind is, de plotselinge verandering van zijn slaapplaats een ongelukje op uw bed kan veroorzaken.

Hoe komt dat?

Uw puppy is niet zo voorzichtig met knoeien op uw bed als met zijn bench. Ze kunnen u al dan niet een signaal geven wanneer ze ’s nachts op het potje willen.

Dus idealiter is het aan u om te beslissen of u bereid bent uw schone beddengoed op het spel te zetten door uw puppy de nacht in uw bed te laten doorbrengen.

Con 4: Je zou de puppy pijn kunnen doen

De laatste overweging is hoe u uw puppy zou kunnen verwonden als ze in uw bed slapen. Het is niet alleen de mogelijkheid dat u omrolt en op ze valt, maar ook het risico dat ze uit het bed vallen.

En afhankelijk van waar uw slaapkamer is, kunnen ze zelfs besluiten om af te dwalen en een ongelukje te krijgen, misschien op de trap of van een balkon. Puppy’s mogen ’s nachts niet in huis rondlopen.

Punt 5: Uw puppy kan verlatingsangst ontwikkelen.

Als uw puppy eraan gewend raakt om bij u in bed te slapen, kan dat de kans vergroten dat hij verlatingsangst ontwikkelt. Immers, als ze niet leren om zonder u te zijn, slaan ze mogelijk problemen op voor de toekomst.

Maar er zijn goede dingen om een puppy bij je in bed te laten slapen…

Pro 1: Houdt je warm en veilig.

Door uw puppy nu bij u in bed te laten slapen, is het een gewoonte die u zult moeten voortzetten tot hij een grotere hond is. Voor sommige mensen zal dit hen warm houden en een veilig gevoel geven, omdat de hond kan waarschuwen tegen indringers of een huisbrand.

Pro 2: Verlaagt mogelijk de stress

Andere baasjes voelen zich ook mentaal veiliger en slapen beter met een puppy in hun bed naast hen. Er zijn aanwijzingen dat de bloeddruk van baasjes daalt als hun hond bij hen slaapt.

De dierenarts van de AKC zei:

“Tijdens de pandemie hebben veel mensen honden geadopteerd of gekocht, wat betekende dat velen hun bed deelden met hun nieuwe canine companions. Sommige mensen vonden dat het hen troost en veiligheid bracht en hun oxytocinespiegel verhoogde.”

Tips om een puppy bij je te laten slapen

Na alles wat je nu gelezen hebt, is het aan jou. Als je vindt dat je een puppy bij je in bed moet laten slapen, dan lees je hier hoe je je moet voorbereiden.

Crate train, voor alles

De belangrijkste factor om te overwegen voordat u uw pup toestaat uw slaapmaatje te zijn, is of u hem in een bench heeft getraind. Met krattraining kunt u uw pup tot een onafhankelijke slaper maken terwijl hij nog jong is.

Bekijk het zo.

Als uw harige vriend eraan gewend raakt om elke nacht bij u in bed door te brengen, maar u heeft hem niet getraind, dan zal hij verwachten dat u altijd bij hem slaapt. Zodra dit een gewoonte wordt, is het over voor u, letterlijk!

Er kunnen nachten zijn waarin je alleen maar het hele bed voor jezelf wilt hebben. Maar omdat je je puppy al hebt laten zien dat hij nergens anders kan rusten ’s nachts dan in jouw bed, kus je zo je kansen om ooit alleen te slapen vaarwel.

Aan de andere kant, als je harige baby leert dat zijn nachtelijke routine bestaat uit slapen in de comfortabele, warme bench die je voor hem hebt opgezet, zullen ze het uiteindelijk heerlijk vinden om de nacht alleen in hun bench door te brengen.

Handige tip: Laat een puppy nooit in zijn bench slapen met een halsband om, dat kan fataal zijn.

Het beste deel? Als je geen zin hebt om ze je ’s nachts gezelschap te laten houden, zul je er geen moeite mee hebben om ze in hun bench te laten slapen.

Als je pup het eenmaal onder de knie heeft om de nacht alleen door te brengen, dan is het prima om ze af en toe in je bed te laten slapen! Maar als u ze nog niet in een bench heeft getraind, kunt u uw pup het beste uit het grote bed houden.

Dat brengt me bij mijn volgende punt ….

Krat training zal uw hond redden van verlatingsangst

Denk aan hoe een jong kind reageert als het plotseling in een andere kamer moet slapen na jarenlang het bed met zijn ouder te hebben gedeeld.

Een driftig afscheid komt in je op, toch?

Puppy’s ontwikkelen ook verlatingsangst bij een plotselinge verandering in hun nachtelijke routine.

Stel je voor dat het delen van het bed met jou maandenlang de bedtijdroutine van je puppy wordt, dan besluit je plotseling om van jouw bed een puppy-vrije zone te maken. Uw pup zal deze enorme verandering niet licht opvatten. Hij zal verlatingsangst krijgen en waarschijnlijk ongewenst gedrag vertonen om zijn teleurstelling te uiten.

Maar als u uw pup vanaf het begin in de bench traint, zult u hem conditioneren om het fijn te vinden om in de bench te slapen, weg van u. Mocht u besluiten om uw pup voorgoed van uw bed te houden, dan zal dit hem niet verrassen, want plan B – de bench – werkt prima!

Bent u bereid meer tijd te besteden aan verzorging en schoonmaken?

Als je je pup regelmatig bij je laat slapen, wees dan bereid om je reinigingsvaardigheden op een hoger niveau te brengen.

Onze harige makkers zijn super actief. Als ze overdag rondrennen, worden ze vies – en al dat vuil komt op je bed terecht.

Om dit te voorkomen, moet je je pup misschien vaker dan normaal schoonmaken of je beddengoed regelmatig verschonen, zodat je bed er schoon uitziet en fris ruikt.

Gerelateerde vragen aan

Waarom mag je niet met je puppy slapen

Slapen met uw puppy zou geen alledaagse gebeurtenis moeten zijn, omdat uw pup verlatingsangst kan ontwikkelen wanneer u er plotseling voor kiest om van uw bed een puppy-vrije zone te maken. Bovendien is de kans groot dat er een potje op uw bed gebeurt.

Moet ik mijn puppy de eerste nacht bij mij laten slapen?

Het korte antwoord is nee, u moet een puppy de eerste nacht niet bij u laten slapen. U moet uw puppy vanaf het begin trainen om in een bench te slapen. Totdat ze volledig in een bench getraind zijn, moet u de verleiding weerstaan om bij uw pup te slapen.

Conclusie

Onze kleine harige vrienden zijn de schattigste, dus elke avond met hen knuffelen lijkt misschien het perfecte plan. Maar is dat ook zo?

Ik denk persoonlijk dat het een slecht idee is, gebaseerd op wat je hebt gelezen… maar laat je niet door mij afschepen.

Beslissen of een puppy bij jou in bed moet slapen is geheel aan jou… zorg er alleen voor dat je voorbereid bent op af en toe een ongelukje, en mogelijk minder slaap dan je normaal krijgt.

Misschien wilt u ook…