Hoe lang kan een puppy zonder eten of drinken?

Hondenbezitters maken zich vaak zorgen over hoe lang een puppy zonder eten kan. Misschien vraagt u dit omdat de moeder er niet meer is om voor een pasgeborene te zorgen of omdat u een pup van acht weken voor het eerst mee naar huis neemt.

Hoe lang kan een puppy zonder eten? Pasgeboren pups kunnen twee uur zonder eten tot ze 3 weken oud zijn na de geboorte. Oudere pups kunnen tot 5 uur zonder eten voordat ze weer moeten eten en drinken. Langer dan dat is niet aan te raden.

Uiteraard zijn alle richtlijnen hier leeftijdsgebonden, want er is een groot verschil tussen hoe lang een pasgeboren puppy zonder eten gaat voordat hij sterft en een puppy van 3 maanden een paar uur zonder eten laten.

Een pasgeboren pup moet om de twee uur eten tot hij drie weken oud is. Van drie weken tot vier weken oud moet de pup om de vijf uur eten. Tussen vier en zes weken oud kan een puppy elke vijf tot zes uur gevoerd worden.

Geen enkele puppy mag langer dan een paar uur zonder eten buiten de vereiste voedingsperioden. De uitzondering hierop is hoe lang puppy’s ’s nachts niet mogen eten, omdat ze dan slapen – daarover dadelijk meer.

In deze gids geef ik wat algemene aanwijzingen, maar niets kan het advies van uw dierenarts vervangen.

Hoe lang kan een pup zonder eten na de geboorte?

De eerste twee tot drie weken van het leven van je puppy zullen ze zich alleen maar bezig houden met eten, slapen en warm blijven. Als je puppy geboren wordt, zijn ze blind en kunnen ze niet lopen. Dit weerhoudt ze er echter niet van om voedsel te vinden!

Met hun scherpe reukvermogen en een beetje duwtjes van hun moeder, zal de puppy een tepel kunnen vinden om aan te zuigen. De komende weken zal uw puppy om de twee uur aan de tepel van zijn moeder sabbelen.

hoe lang kan een puppy zonder eten of drinken?
Dit is een 8 weken oude pup die 3 keer per dag drinkt en eet.

Hoe lang kan een pasgeboren puppy zonder eten voordat hij sterft?

Als uw puppy langer dan twee uur niet eet, wordt hij snel ziek en kan hij zelfs sterven. Zijn immuunsysteem krijgt een klap en is minder bestand tegen infecties. Vanaf de geboorte moeten puppy’s in de gaten worden gehouden om er zeker van te zijn dat ze allemaal zo vaak eten als zou moeten.

Vanaf drie weken oud, zal uw puppy om de drie uur gaan eten. Hij is nu alerter en begint ook te staan. In zijn vierde week zal hij om de vier tot vijf uur eten van zijn moedermelk. U kunt beginnen met het introduceren van puppyvoer dat verdund is met vers water.

In dit stadium kan uw puppy misschien een uur na zijn normale voedingstijd zonder eten. Maar omdat uw puppy zich in deze fase snel ontwikkelt en groeit, is het niet raadzaam langer dan vijf uur zonder eten te zitten.

Hoe lang kan een puppy van 4 tot 8 weken zonder eten?

Vanaf vier weken begint uw puppy zich meer op zijn gemak te voelen bij het eten van een maaltijd bestaande uit water en puppybrokken. Maar ze zullen nog steeds de melk van mama aanvullen. Elke week zal de hoeveelheid puppyvoer toenemen, terwijl ze langzaam de moedermelk afbouwen.

Tussen vier en zeven weken kan je puppy om de vijf tot zes uur zonder eten. Na vijf uur kunnen ze nog een paar uur zonder eten, maar ook dat is niet aan te raden.

Als uw oudere puppy van zes weken oud tot acht uur zonder eten gaat, zullen ze het overleven. Maar dit moet niet te vaak gebeuren terwijl ze nog in de groei zijn.

Tegen de tijd dat je pelsbaby acht weken oud is, wordt hun moeder het zat dat ze op haar zuigen. Ze zal ze op natuurlijke wijze beginnen te spenen, terwijl jij de dagelijkse maaltijden met puppybrokken begint te verhogen. Idealiter moet een acht weken oude puppy drie tot vier keer per dag gevoerd worden.

Om ervoor te zorgen dat uw acht weken oude puppy de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, gebruikt u altijd de richtlijnen voor puppybrokken op de verpakking. Zo weet u zeker dat ze correct eten. Het is ook belangrijk dat ze in dit stadium geen maaltijden overslaan.

Hoe lang kan een puppy vanaf acht weken oud zonder eten?

Vanaf acht weken oud moet uw puppy drie tot vier keer per dag puppybrokken eten. Ik stel voor dat u deze routine aanhoudt totdat uw puppy drie maanden oud is (12 weken). Idealiter zou uw puppy niet langer dan een paar uur zonder eten en drinken moeten zitten.

Handige tip: Wanneer je je hond eten geeft kan ook belangrijk zijn, hier vertel ik bijvoorbeeld of het slecht is om je hond later op de avond eten te geven of niet.

Dit is de tijd dat de meeste pups hun moeder (en broertjes en zusjes) verlaten om naar een nieuw huis te gaan. Het is essentieel om hun voedingsroutine bij te houden en geen maaltijden te missen.

Zodra uw puppy drie maanden oud is, kunt u afbouwen tot twee of drie maaltijden per dag. Tegen de tijd dat ze zes maanden oud zijn, kan uw puppy tot zeven uur zonder eten.

Hoe lang kan een puppy ’s nachts niet eten?

Als uw pup geen nachtelijke angst heeft en goed slaapt als het donker is, dan kan hij de hele nacht zonder eten en drinken.

Toen mijn Claude nog een pup was, ging hij rond 23.00 uur slapen en sliep hij door tot 6.00 uur ’s morgens – maar ja, hij werd wakker met een enorme honger, zoals je zou verwachten!

Handige tip: Niet alle pups zijn goede slapers, maar sommige kunnen meer lijken te slapen dan wat je misschien normaal vindt, maar laat me je geruststellen.

Waarom uw puppy niet eet

Soms heeft uw puppy geen zin om te eten en dat is prima zolang hij maar één of twee (aan een stuk) maaltijden mist – oudere puppy’s kunnen zo lang zonder eten en zouden in orde moeten zijn.

Je moet je zorgen maken als ze helemaal stoppen met eten. Jongere pups hebben minder lichaamsreserves zoals vet dan oudere honden.

Een jonge pup zou niet langer dan 12 uur zonder eten moeten zitten. Als dit gebeurt, moet u met uw pup naar de dierenarts voor controle. In ernstige gevallen kan het parvo zijn.

Er zijn een aantal redenen waarom uw pup niet eet:

  • Hij is een kieskeurige eter: Uw puppy kan plotseling besluiten dat hij het voer dat u hem geeft niet lekker vindt. Als er verder niets mis met hem is, kunt u het beste doorgaan met hetzelfde hondenvoer. U wilt uw hond niet aanmoedigen om een kieskeurige eter te worden.
  • Hij is angstig: Door stress stopt uw jonge pup soms met eten. Dit kan worden veroorzaakt door herplaatsing, uw dagelijkse routine die abrupt verandert of verlatingsangst.
  • Warm klimaat: Uw puppy kan vechten met warme temperaturen en snel van zijn eten afgaan.
  • Ziektes: Een gebrek aan eetlust is vaak een teken dat er iets niet in orde is met uw pup. Let op andere symptomen en breng uw pup naar de dierenarts als hij meer dan een dag niet eet.
  • Wormen: Parasieten zoals wormen kunnen uw pup ziek en misselijk maken. Dit zal hem van het eten afhouden. Zorg ervoor dat hij alle noodzakelijke ontwormingsbehandelingen heeft gehad.
  • Tandjes krijgen: Als uw puppy tandjes krijgt, heeft hij misschien geen zin om te eten. Probeer hem aan te moedigen om gedurende de dag kleinere hoeveelheden zacht voedsel te nemen terwijl hij door een moeilijke periode gaat.

Uw dierenarts kan uw pup beoordelen en tot op de bodem uitzoeken waarom hij niet eet. Hij kan u ook adviseren hoe u uw puppy weer aan het eten krijgt.

Wat te doen om uw puppy weer aan het eten te krijgen

U wilt het niet te lang laten duren voordat uw puppy weer gaat eten. Als uw dierenarts niets mis vindt met uw puppy, gebruik dan de volgende tips om uw pup tot eten te verleiden:

  • Warm zijn puppybrokken op met warm water of bottenbouillon.
  • Bied ze stukjes mager rundvlees of kip aan samen met hun normale maaltijd.
  • Geef hem wat babyvoeding uit blik of fles als hij tandjes krijgt.
  • Meng er wat nat kattenvoer door. Ze houden van de visgeur!
  • Probeer hem zijn eten met de hand te geven om zijn eetlust te stimuleren.

Zorg er te allen tijde voor dat uw pup vers water te drinken heeft om uitdroging te voorkomen (kies nu nog niet voor gedestilleerd water, hier leest u waarom).

Conclusie

Uw puppy is een van de kostbaarste vreugden van het leven. Als ze heel jong zijn, zijn ze afhankelijk van hun moeder (en van u) om te overleven. Dit omvat het krijgen van voldoende voedsel, water en warmte.

In verschillende stadia van hun leven hebben pups verschillende voedingsbehoeften. Ze moeten ook regelmatig eten, anders wordt hun lichamelijke en geestelijke groei belemmerd.

De eerste acht weken van het leven van uw puppy kunt u de “bouwstenen” van de ontwikkelingsfase van uw puppy noemen. Ze worden in deze periode snel volwassen en leren staan, lopen, rennen en spelen.

Dit alles vereist het krijgen van voldoende slaap, warmte en een goede voeding.

Hoe lang een puppy zonder eten kan, hangt ervan af of je het hebt over een pasgeboren pup of een acht weken oude pelsbaby… en ik hoop dat ik je alle details heb gegeven die je moet weten.

Misschien wil je ook…

Hier zijn enkele recente gerelateerde berichten over soortgelijke onderwerpen.

Image in header licensed from Storyblocks.com.