Zijn Corgis Hypoallergene Honden & OK voor Allergieën?

Als je smoorverliefd bent op Corgi’s en er een mee naar huis wilt nemen, vraag je je waarschijnlijk net als veel andere aspirant Corgi eigenaren af of dit hondenras hypoallergeen is, met andere woorden, zijn Corgi’s OK voor allergieën.

Corgi’s zijn geen hypoallergene honden. Ze hebben een dichte vacht die zwaar verhaart en zijn dus niet geschikt voor mensen met een allergie. Een Corgi nemen is een slecht idee als u of iemand in uw huishouden aan allergenen lijdt. Dit hondenras is onbetwist niet hypoallergeen.

Lees verder om meer te weten te komen over Corgi’s en hun allergene status. En als u toch een Corgi onder uw dak wilt hebben, hoe kunt u dan omgaan met al het bont?

Ik behandel dit en meer in dit bericht – plus details over de vraag of Corgi’s veel verharen.

Corgi’s zijn geen hypoallergene honden

Het is moeilijk om niet van Corgi’s te houden. Hun schattige uiterlijk, zachte houding en lief karakter spreekt mensen over de hele wereld aan. Ze hebben veel geweldige kwaliteiten verborgen in dat lage lichaam.

Er is echter één ding dat Corgi’s diskwalificeert van de perfecte viervoeter – hun verharingsgewoonten waardoor ze niet hypoallergeen zijn.

Corgi’s kunnen een grote bron van vreugde zijn voor iedereen die ervan droomt om van dit ras hun hondse beste vriend te maken. Maar ze zijn ook een grote bron van allergenen.

In wezen bepaalt de mate van verharing of een hond hypoallergeen is of niet.

Zijn corgi's hypoallergene honden?
Schattig, harig en pluizig – zeker niet hypoallergeen (https://unsplash.com/photos/-xuT3I69J0M)

Corgi’s behoren tot de ergste verharders in de hondenwereld. Ze kunnen dus onmogelijk hypoallergeen zijn. Een Corgi puppy, een Cardigan Welsh Corgi, of een Pembroke Welsh Corgi – het zijn allemaal niet-hypoallergene honden.

Laten we eerst de definitie rechtzetten.

Wanneer een hond hypoallergeen wordt genoemd, betekent dit dat ze niet erg verharen. Daarom laten ze niet veel allergenen achter in huis.

Als u (of iemand in uw huishouden) allergieën of ademhalingsproblemen heeft, is een Corgi niet de beste harige metgezel voor u.

Het is een hartverscheurend feit om te horen, vooral als je ernaar verlangt er een te bezitten. Maar de waarheid is dat je gezondheid eronder zal lijden als je ooit in de buurt bent van dit onweerstaanbare knuffelras.

Het zal je waarschijnlijk verbazen te weten dat het niet de vacht van een Corgi is die allergische reacties veroorzaakt. Het is eerder wat de vacht draagt.

Ben je bekend met roos? Het droge, schilferige, poederachtige spul dat verschijnt op een jeukende hoofdhuid?

Alle dieren met een vacht, inclusief honden, laten samen met hun vacht ook dode huidschilfers los. Bij dieren staan deze roosachtige deeltjes bekend als huidschilfers.

De huidschilfers van een hond bevatten verschillende eiwitallergenen, waarvan Can f 1 (kort voor Canis familiaris allergeen 1) de belangrijkste is. Dit allergeen zorgt ervoor dat sommige mensen allergische reacties krijgen in de buurt van honden.

Dus, de volgende keer dat je iemand hoort zeggen dat hij allergisch is voor honden, is dat een onjuiste bewering. Waar ze allergisch voor zijn is de op eiwit gebaseerde huidschilfers.

Sommige mensen kunnen probleemloos leven met honden (zelfs de zware ruiers) omdat ze niet allergisch zijn voor Can f 1. Maar voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma, kan hun lichaam de aanwezigheid van dit eiwitallergeen niet verdragen.

Als de vacht van een Corgi uitvalt, vallen ook de huidschilfers uit. Dit is waarschijnlijk het ergste aan zwaar verharende rassen zoals Corgi’s. Hoe meer ze verharen, hoe meer huidschilfers.

Deze droge huidschilfers hechten zich aan de vacht. Dus als een Corgi verhaart, zit het afvallende haar vol huidschilfers.

Huidschilfers kunnen zich vastzetten op uw huid, haar, wimpers – elk deel van uw lichaam dat in contact komt met de vacht van uw Corgi. Als u allergisch bent, zult u allergiesymptomen vertonen, veroorzaakt door het haar vol huidschilfers.

De veel voorkomende symptomen zijn:

  • Jeuk op de huid.
  • Aanhoudend niezen.
  • Lopende (of verstopte) neus.
  • Waterige ogen (en roodheid).
  • Hoesten of piepende ademhaling.
  • Jeuk in de keel of neus.
  • Ruwe, hobbelige huid.

Deze symptomen kunnen mild of ernstig zijn, afhankelijk van hoe extreem uw allergieën zijn.

Zijn Corgi’s OK voor allergieën?

Corgi’s zijn niet ok voor allergieën. Maar waarom zou een Corgis huidschilfers zo’n effect op je hebben?

Dat komt omdat mensen met allergieën meestal een gevoelig immuunsysteem hebben. Als je allergieën hebt, zal je immuunsysteem reageren als er een vreemde maar volkomen onschadelijke stof (zoals huidschilfers) op je lichaam komt.

Huidschilfers zijn niet schadelijk, maar je immuunsysteem zal het opvatten als een virus of bacterie. Deze allergie symptomen zijn meer als bijwerkingen omdat je immuunsysteem de huidschilfers aanvalt (waarschijnlijk denkend dat het een verschrikkelijk virus of bacterie is).

zijn corgis ok voor allergieën
Corgi’s zijn geweldige huisdieren maar niet OK voor allergieën (https://unsplash.com/photos/yxmNWxi3wCo)

Als je geen ernstige allergieën of ademhalingsproblemen hebt, zul je elk moment van de dag genieten van het gezelschap van je Corgi.

Maar als je last hebt van allergenen, is het verwelkomen van dit ras in je huis een beslissing waar je snel genoeg spijt van krijgt. Zo jammer, want Corgi’s zijn een van de beste gezinsgerichte rassen die er zijn.

Waarom Corgi’s veel verharen

Zoals elke andere niet-hypoallergene hond bezitten Corgi’s een dubbele vacht. Dit betekent simpelweg dat ze niet één, maar twee lagen dichte vacht hebben – Een bovenvacht met langere haren en een ondervacht met korte, dikke haren.

Aangezien een Corgi vacht van twee vachten verhaart, is het haar dat dagelijks afvalt heel wat.

Corgi’s ervaren ook wat we “seizoensvervelling” noemen, waarbij ze in de zomer en winter meer vacht verliezen dan normaal. Hun ondervacht moet haar verliezen om zich aan te passen aan deze twee weersomstandigheden.

Verharen tijdens de zomer helpt Corgi’s zich te ontdoen van het overtollige haar dat ongewenste lichaamswarmte vasthoudt.

En als het winter is, verhaart een Corgi veel van zijn ondervacht om de hergroei van nieuwe dikke vacht mogelijk te maken. De vacht houdt de lichaamswarmte van de Corgi vast en houdt hem warm tijdens de koude maanden.

Dus met al dat verharen is zeggen dat een Corgi hypoallergeen is een dikke leugen.

En omdat Corgi’s beruchte ruiers zijn, kun je er zeker van zijn dat je stofzuiger regelmatig training krijgt van het opruimen van al die vachtzooi.

Er zijn genoeg hypoallergene rassen, zoals de Bichon Frise, poedels, Giant Schnauzer en Maltezers, om er een paar te noemen. Maar eerlijk gezegd is geen enkele hond volledig hypoallergeen.

Alle honden verharen, ook de drie hierboven. Maar hun lage verharing is wat hen hypoallergeen maakt.

Rassen met minimale verharingsneigingen stellen je niet bloot aan zoveel huidschilfers. Dus elke hond die als hypoallergeen wordt beschouwd, is een uitstekende keuze voor mensen met allergieën.

Tips om met de vachtallergenen van een Corgi om te gaan

Als je nog steeds gek bent om een Corgi te nemen, misschien omdat je vindt dat je allergieën vrij mild zijn en het delen van je leven met dit lieve ras niet in de weg zouden moeten staan, kun je een paar dingen doen om de vachtsituatie beheersbaar te maken.

  • Praat met uw arts over antihistaminica. Een antihistaminicum beschermt u tegen allergische reacties wanneer u in contact komt met de met huidschilfers gevulde vacht van uw Corgi. Gebruik deze medicijnen altijd zoals voorgeschreven door uw arts.
  • Beperk uw Corgi de toegang tot bepaalde gebieden in huis – zoals de slaapkamer. Op die manier heb je geen huidschilfers op je beddengoed. Het is niet leuk om midden in de nacht met allergische reacties te maken te krijgen.
  • Wees bereid om je schoonmaak spel te verbeteren. Je weet wel, vaak de toonbanken afvegen, regelmatig vegen, stofzuigen – de hele schoonmaak. Dit zal je helpen om zoveel mogelijk vacht kwijt te raken.
  • Naast het schoonmaken van uw huis, moet u ook uw persoonlijke hygiëne onderhouden. Was altijd uw handen na het aaien of verzorgen van uw Corgi. Je zou niet willen dat je uiteindelijk je gezicht en neus aanraakt met al die huidschilfers op je handen.
  • Borstel je Corgi wekelijks (minstens drie keer per week), zodat je alle overtollige vacht verzamelt met de hondvriendelijke borstel. Het is beter als al die met huidschilfers gevulde vacht op de borstel terechtkomt dan op meubels en toonbanken.
  • Nogmaals, hygiëne. Zorg ervoor dat u uw Corgi minstens eenmaal per maand in bad doet. Een bad spoelt de dode vacht weg, die op de vacht zit te wachten om een puinhoop in huis te veroorzaken.

Gerelateerde FAQ’s over Corgi’s die niet hypoallergeen zijn

Wat is de meest hypoallergene hond?

De Bichon Frise behoort tot de beste hypoallergene honden.

Welke Corgi’s verharen niet?

Er is geen Corgi die niet verhaart. Alle soorten Corgi’s verharen.

Zijn Corgi’s verharders?

Ja, dat klopt. Corgi’s worden beschouwd als zware ruiers, wat hen niet hypoallergeen maakt.

Conclusie

Als u bezorgd bent over het feit dat een Corgi hypoallergeen is, dan zou ik er nog eens over nadenken welke hond dan ook. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat er zo’n ras bestaat.

Misschien wilt u ook…

Corgi image in header via