Waarom ruikt de kont van mijn hond naar vis?

Alle honden ruiken af en toe slecht, maar meestal worden we getroffen door een geur die gemakkelijk te verklaren is. Meestal gebeurt dit als onze honden scheten laten, in iets als vossenpoep rollen, of als ze na een wandeling doorweekt raken en die natte hondengeur ontwikkelen.

Soms echter geven onze harige metgezellen een extreem penetrante visgeur af, die schijnbaar uit het niets komt. Helaas is deze visgeur in de meeste gevallen afkomstig van de kont van onze hond.

Als je ongelukkig genoeg bent om te merken dat de kont van je hond naar vis ruikt, ga ik je uitleggen waarom, en wat je eraan kunt doen. Scroll naar beneden voor de oplossingen die je kunt nemen om de onaangename visgeur op de kont van je hond te genezen.

Waarom de kont van je hond naar vis ruikt

Waarom ruikt de kont van mijn hond naar vis? Hondenbillen kunnen naar vis ruiken door een anaalklierinfectie, impactie of verstopping. Anaalzakken zitten aan weerszijden van de kont van je hond. Ze bevatten zweetklieren die de visachtige geur produceren, die fungeert als geurmarker voor honden.

Honden kunnen een visachtige geur uit hun kont laten komen als ze bang zijn. Je kunt daar meer over lezen in deze aanvullende gids.

Wat betekent het als de kont van je hond naar vis ruikt?

In het algemeen komen de meeste visachtige geuren die van hondenbillen afkomen voort uit hetzelfde probleem, een mogelijk probleem met de anaalklieren. (Terzijde, voordat we verder in detail treden, raden we je aan al het voedsel dat je op dit moment aan het eten bent weg te zetten).

Als je hond een anaalzakontsteking heeft, dan zal de kont naar vis ruiken. Andere dingen waar je ook op kunt controleren zijn of het anale gebied verkleurd, gezwollen of anderszins visueel anders dan normaal lijkt.

Hondenkont ruikt naar vis
Waarom de kont van je hond naar vis ruikt zal te maken hebben met anaalklier problemen.

Het is belangrijk om deze infecties te behandelen met antibiotica door je dierenarts, of het kan leiden tot pijnlijke abcessen of zelfs scheuren.

De adem van uw hond kan ook naar vis ruiken. Dit komt doordat de hond zichzelf schoonmaakt. Als een hond zijn kont likt die naar vis ruikt, zal dat nare aroma overgaan naar zijn mond en adem.

Anaalklieren (of anaalzakken) bevinden zich in de anus en bevatten een vloeistof die verantwoordelijk is voor het creëren van zo’n sterke en vies ruikende visgeur. Afhankelijk van de hond kan deze vloeistof variëren in kleur en uiterlijk, dik en grijs bij sommige honden en dun en gelig bij andere.

Alle honden bezitten anaalklieren en in het algemeen werken ze efficiënt en zonder problemen, en worden ze gebruikt om honden te helpen hun territorium af te bakenen wanneer ze poepen. Eenvoudig gezegd, de vloeistof in de anaalzakjes komt vrij met de ontlasting wanneer honden zich ontlasten – en fungeert als geurmarkering.

Het is echter niet ongewoon dat deze klieren bij sommige honden verstopt raken. Om de een of andere reden legen ze niet goed, wat uiteindelijk leidt tot verdere complicaties in de toekomst – waaronder het naar vis ruiken van het achterwerk van uw hond.

Helaas is er geen goede consensus over wat precies de oorzaak is van anaalklierproblemen bij honden. Desondanks geloven veel deskundigen dat de wortel van het probleem verband houdt met andere gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij honden, zoals obesitas, allergieën, chronische diarree en maagdarmstoornissen.

Daarom moet u extra waakzaam zijn als uw hond lijdt aan een van deze gerelateerde aandoeningen en hun achterwerk visachtig ruikt.

Handige tip: Hier zijn enkele andere redenen waarom je hond kan stinken, zelfs na een bad.

Wat zijn de symptomen van anaalklierinslag?

Zoals eerder vermeld, zullen de meeste honden hun anaalklieren op natuurlijke wijze legen wanneer ze poepen. Dit proces kan echter soms misgaan, waardoor de vloeistof niet volledig uit de klieren wordt geleegd.

Als dit regelmatig gebeurt, kan dit ertoe leiden dat de vloeistof bijna helemaal droog wordt, met impactie als gevolg.

Helaas zullen honden die aan deze nare aandoening lijden vaak ernstige hoeveelheden pijn ervaren als gevolg hiervan.

Gelukkig is het herkennen van de symptomen van anaalklierinslag vrij eenvoudig. Eerst en vooral zullen aangetaste hondenbillen naar vis ruiken – een sterke en doordringende visgeur, zoals het onderwerp van dit artikel is.

Daarnaast zullen ze ook schuiven en met hun kont over de grond slepen, soms meerdere keren gedurende de dag.

Ook kunnen ze overmatig aan hun anus knabbelen of likken, waardoor deze rood en pijnlijk wordt. Ten slotte kunnen ze andere ongewone symptomen of gedragingen vertonen, zoals plotseling gaan zitten, lange tijd naar hun achterste kijken en gillen van de pijn als ze poepen. Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts en vraag om advies.

Wat zijn de symptomen van anaalklierinfecties en abcessen?

Infecties zijn niet de enige problemen die honden kunnen hebben met hun anaalklieren. In sommige gevallen kunnen ze ook infecties ontwikkelen die snel problematisch kunnen worden als ze onbehandeld blijven.

In het ergste geval kunnen infecties uiteindelijk leiden tot een abces – een uiterst pijnlijke verzameling pus – in de anaalklieren.

Als u vermoedt dat uw hond een anaalklierinfectie of abces heeft, vraag dan professioneel advies aan een dierenarts. Zonder snel ingrijpen kan uw hond veel pijn hebben of depressief zijn en voortdurend huilen wanneer hij probeert te poepen.

In de kliniek zal uw dierenarts deze aandoeningen behandelen met een operatie of een combinatie van pijnstillers en antibiotica.

Veel symptomen van anaalklierinfecties en abcessen zijn vergelijkbaar met die van impactie (schuiven met de kont, knabbelen of likken aan de anus, en janken bij het poepen), maar honden die lijden aan de bovengenoemde aandoeningen kunnen ook wonden, bloed, afscheiding, en gematteerde vacht rond hun achterwerk vertonen.

Ook kunnen ze stemmingswisselingen vertonen, lethargisch worden, minder eten dan normaal, en zich prikkelbaar gedragen tegenover andere huisdieren en hun baasjes.

Wat zijn anaalzak tumoren?

Anaalzaktumoren zijn een uiterst ernstig probleem dat, gelukkig, relatief weinig voorkomt bij honden. Toch zijn ze het waard om te weten en iets waar uw dierenarts op kan controleren.

In het algemeen hebben ze ongeveer hetzelfde effect als andere ziekten die met de anaalklieren te maken hebben, waardoor ze niet meer efficiënt werken.

Deze tumoren staan er echter om bekend zich snel te verspreiden naar andere weefsels in het lichaam en kunnen levensgevaarlijker zijn dan andere anale aandoeningen.

Volgens onderzoek veroorzaakt ongeveer 25% van de gevallen van anale zak tumoren ook hypercalcemie, wat een uiterst gevaarlijke aandoening is die vaak leidt tot nierfalen bij honden.

Hoe kom ik van de visgeur van mijn hond af?

Het eerste wat u moet doen na het ontdekken van een visgeur op de kont van uw hond is het boeken van een afspraak bij de dierenarts. In veel gevallen kunnen de anaalklieren van uw hond worden geleegd.

Mijn hond heeft dit gehad, en het ging heel snel, en mijn hond leek geen pijn te hebben. De dierenarts had handschoenen aan en manipuleerde het achterwerk, dus drukte wat van de visachtige stinkende smurrie op wat weefsel.

Zodra deze taak is voltooid, zal uw hond’ maar ophouden naar vis te ruiken. Helaas moeten veel kleine hondenrassen hun anaalklieren meerdere keren per jaar laten uitdrukken.

Hoewel het met oefening mogelijk is om dit zelf te doen (zoals we verderop in het artikel zullen uitleggen), is het sterk aan te raden om de hulp van uw dierenarts in te roepen wanneer u een ras bezit waarvan de anaalklieren regelmatig geleegd moeten worden.

Zonder de juiste zorg en kennis kunnen hondeneigenaren het risico lopen ontstekingen of permanente littekens in de anaalklieren van hun hond te veroorzaken.

Het is zeker niet iets wat ik zou aanraden om zelf te doen.

Conclusie

Honden zijn stinkende wezens, dus het is niet ongewoon dat hondeneigenaren in de loop der jaren gewend raken aan de unieke geuren van hun hond, met als gevolg dat ze vrijwel neusblind worden.

Dit hoort allemaal bij de vreugde (!) van het hondenbezit en is gemakkelijk op te lossen met een regelmatige en grondige schoonmaakbeurt, en een beetje menselijke vindingrijkheid.

Uiteraard wil geen enkele hondeneigenaar dat zijn hond een stinkende kont heeft die naar vis ruikt, en als zodanig is het handig om te weten wat dit fenomeen veroorzaakt.

Hoewel dit onderwerp voor sommige lezers als grof kan overkomen, is het een belangrijk onderwerp om te behandelen als ze hun hond gelukkig en gezond willen houden.

Verder is het natuurlijk zo dat een hondenbezitter zijn deel van ongemakkelijke ervaringen met zich meebrengt, maar gelukkig wegen de goede ervaringen veel zwaarder dan de slechte.

Misschien wilt u ook…