Dog Tail Position Chart: een gids voor de lichaamstaal van de hond

Dog Tail Position Chart: een gids voor de lichaamstaal van de hond

Delen is zorgzaam!

Het begrijpen van een hond is een hele vaardigheid om onder de knie te krijgen. In feite is er een hele studie gewijd aan het interpreteren van dierlijk gedrag, en het heet Ethologie.

Ervaren dierenethologen bestudeerden al jaren het gedrag van honden totdat ze merkten dat er enkele zijn vergelijkbare patronen in het gedrag van een hond.

Je hoeft geen professionele hondenetholoog te zijn om te weten hoe je hond zich vandaag voelt. De meeste hondenbezitters begrijpen de stemming van hun hond door eenvoudige lichaamshoudingen en bewegingen, vooral door de staart van de hond.

De staart van een hond is een van de belangrijkste indicatoren van de stemming van een hond.

Wanneer een hond zich op een bepaalde manier voelt, worden zijn emoties getoond door zijn staartpositie en kwispelende staart.

Natuurlijk de staart van een hond is niet het enige lichaamsdeel dat een rol speelt in de communicatie. Maar het is een van de belangrijkste lichaamsdelen als het gaat om het begrijpen van de stemming van een hond.

In dit artikel gaan we de basisposities van de hondenstaart doornemen, evenals andere gedragssignalen om op te letten.

Deze eenvoudige hondenstaartpositiegrafiek helpt zowel toekomstige als huidige hondenbezitters om hun hond beter te begrijpen. Tegen het einde van dit interessante boek kun je een gelukkige staart onderscheiden van een bezorgde staart.

Dus laten we onze staarten kwispelen!

Inhoud

tonen

Dog Tail Position Chart – Een overzicht

Voordat we in de diepte van de hondenstaartpositiegrafiek duiken, is hier een overzicht van verschillende hondenstaartposities en wat ze betekenen.

Elke positie van de hondenstaart wordt gevolgd door staartbewegingen. Langzaam of snel kwispelen met de staart vertelt veel over de huidige stemming van een hond.

Dog Tail Positie Betekenis
Staart Hoog Opgewonden, nieuwsgierig
Staart Mid Neutrale positie, onzeker
Staart Laag Bezorgd of ontspannen
Staart weggestopt Bang, onderdanig
Kwispelende staart rechts Graag tot ziens
Staart kwispelend links Angstig tijdens interactie
Langzaam kwispelen Onzeker, verlegen, nerveus
Snel kwispelen Extreem opgewonden, gelukkig
Brede lijnen Vrolijk, enthousiast
Korte slagen Nerveus, ongemakkelijk

Wanneer we ze allemaal opschrijven, hebben sommige van deze staartposities vergelijkbare betekenissen. In werkelijkheid toont de staartpositie van een hond een breed spectrum van hondengevoelens, samen met andere lichaamsdelen, zoals de oren en de ogen.

Laten we elke positie van de hondenstaart uitleggen en wat het eigenlijk betekent.

Dog Tail Posities uitgelegd

hond die het bos in loopt

Honden kunnen niet praten, toch? Nou, ik ben er vrij zeker van dat ik onlangs een aantal Huskies absolute wartaal hoorde praten. Siberische Husky huilen is een van de belangrijkste manieren van hun communicatie.

Echter, vocalisatie in de hondenwereld is niet zo belangrijk als lichaamstaal.

Onderzoekers hebben ontdekt dat meer dan 93% van de algehele communicatie via lichaamstaal verloopt. Met andere woorden, non-verbale communicatie is de meest voorkomende vorm van communicatie in de natuur. Geloof het of niet, dit geldt ook voor ons mensen!

Gewoonlijk hondenstaartposities worden gevolgd door staartbewegingen. Wanneer we de lichaamstaal van onze hond observeren, we moeten nooit alleen op zijn staart letten.

De staart van een hond is slechts een deel van het hele signaal dat hij wil dat je begrijpt. Dus als je naar een hond kijkt, let dan goed op zijn hele lichaam. Naast het kwispelen van de staart, spreken de ogen, oren, hoofdposities en algehele lichaamshouding van de hond veel meer dan we denken.

Dit is wat er aan de hand is met hondenstaartposities!

Onderstaart

hond weglopen

Laten we beginnen bij het laagste punt. Het is handig dat ik het op deze manier heb gezegd, omdat de staart van een hond in lagere posities meestal betekent dat de hond zich laag voelt.

Je weet hoe wanneer je je onder het weer voelt, mensen meestal zeggen: “Draai die frons ondersteboven”, of “Houd je hoofd omhoog”. Nou, dat is wat je tegen een hond zou zeggen als je ziet dat zijn staart in een lagere positie staat.

Dus, waarom is de staart van mijn hond naar beneden en gebogen?”

De staart van een hond kan laag op de grond blijven, maar het betekent niet noodzakelijkerwijs dat er iets mis is. Een lage en ontspannen staartpositie geeft aan dat uw hond gewoon aan het chillen is en zijn eigen zaken doet.

Echter een stijve, onderste staart of een gebogen staart naar het lichaam geeft het tegenovergestelde aan.

Een lagere staartpositie bij honden vertoont onderdanig gedrag. Om deze staartpositie te begrijpen, moeten we wijzen op een paar interacties:

Wanneer twee honden elkaar ontmoeten, kan de staart van één naar beneden worden neergelaten. Wat deze hond probeert te zeggen is: “Hé, ik bedoel geen kwaad, we zijn cool!” Het is niet bepaald enthousiast over het ontmoeten van de andere hond, maar het is er ook niet geïrriteerd over.

In deze situatie is de hond met de verlaagde staart onderdanig en zal hij waarschijnlijk geen actie ondernemen.

Wat betekent een ondergestopte staart?

Soms kan een neergelaten staart tussen de achterpoten van de hond worden weggestopt. Een weggestopte staart in een hond betekent angst, angst en stress.

De ingetrokken staart is stijf en meestal zonder beweging. Dit betekent dat de hond extreem bang.

De staart van een hond zit verstopt tussen zijn achterpoten, dicht bij zijn lichaam. De hond duwt zijn staart naar zijn lichaam om zijn geur te minimaliseren.

Omdat de anaalklieren van de hond zich direct onder zijn staart bevinden, vermindert een dergelijke lage staartpositie de geur die door deze klieren wordt geproduceerd. Op deze manier kan de hond “veilig” ontsnappen aan bedreigende situaties zonder een spoor achter te laten.

Andere dingen om op te letten – agressieve lichaamstaal van de hond

Een hond met een neergelaten staart heeft zijn achterpoten meestal dichter bij de grond.

Zijn het hele lichaam is gebogen en iets naar één kant geleund. De hondenkop wordt ook neergelatenmet platte oren en wijd geopende ogen. De gezichtsuitdrukking toont duidelijk angst en bezorgdheid.

Sommige honden ook trillen, hun lippen likken en gapen om zichzelf te verlossen van de opgekropte stress. Agressieve emoties zijn zonder reden in verband gebracht met het overmatige blaffen van een hond.

Met zijn hoofd naar beneden geleund, kan de hond proberen oogcontact met een ander dier of een ander mens te vermijden.

Wat de oorzaak ook is, de doodsbange hond zal de situatie waarin hij zichzelf terecht is gekomen willen vermijden of eruit willen komen. Dit kan een beetje lastig zijn omdat er een kans is dat het kan jou of de andere hond bijten.

Angst kan snel omslaan in agressie, dus ik raad je aan om dat in gedachten te houden.

Agressieve honden vertonen meestal een mengsel van gevoelens – angst en onzekerheid. Sommige honden, vooral reuen tijdens het hitteseizoen, vertonen vaak agressie tegenover andere reuen.

Agressie bij honden kan ook worden aangetoond door territoriale agressie. Deze vorm van agressie wordt meestal gezien bij niet-gecastreerde reuen, waakhonden en niet-gesocialiseerde honden.

Neutrale positie

gelukkige hond spelen op gras

Een neutrale positie laat zien dat de hond simpelweg zijn m niet heeft opgemaaktind nog over een situatie. Deze staartpositie wordt vaak gezien bij honden die kennis maken met nieuwe omgevingen, nieuwe honden en nieuwe mensen. Als je hond zou kunnen praten, zou hij waarschijnlijk zeggen: “Hmm, ik ben hier niet echt zeker van.”

De staart van een hond in de middelste positie duidt op nieuwsgierigheid, oplettendheid en besluiteloosheid. De staart is niet stijf zoals wanneer deze tussen de achterpoten van de hond is weggestopt.

Meestal suggereert een neutrale positie met langzaam kwispelen dat de hond nieuwsgierig, nerveus of beide is! Ik zou dit wag de “nieuwsgierige kwispel” of de “nerveuze kwispelen”.

Het verschil tussen deze twee is naar welke kant de kwispelende staart is gericht.

Langzaam staart kwispelend naar links laat meestal zien dat de hond voelt zich nerveus. Aan de andere kant staart kwispelen naar rechts duidt op nieuwsgierigheid en opwinding.

Een neutrale staartpositie bij honden wordt vaak gevolgd door brede ogen, opgeheven oren en het hoofd hoog gehouden. Wat dit betekent is dat de hond hoogstwaarschijnlijk gefocust is op wat het ook is voor hem.

Staart Hoog

gelukkige hond die op gras staat

Hoewel dit meestal een goed teken is, kan de staart van een hond die hoog wordt gehouden, duiden op twee compleet tegenovergestelde emoties.

Dus, waarom is de staart van een hond omhoog?

Laten we het eerst hebben over de staart van de hond die vanuit de neutrale positie omhoog gaat. De staart van een hond die enigszins wordt opgetild en gevolgd door langzaam of snel kwispelen, toont opwinding, geluk en nieuwsgierigheid.

In dit geval heeft een hond zijn oren opgestoken, zijn ogen wijd open en soms steekt zijn tong uit! Dit is niets meer dan een zeer gelukkige hond.

Opgewonden staart kwispelen

Elke persoon die een hond in zijn leven heeft ontmoet, kent het gevoel van de opwinding van een gelukkige hond. Persoonlijk word ik gek als er een opgewonden hond op me afkomt! Het lijkt erop dat zoveel geluk niet helemaal in het lichaam van een hond past, dus barst het uit door zijn staart.

Een gelukkige hond zal zijn staart snel in beide richtingen bewegen. Naast snelle staart kwispelend, zijn hele lichaam zal trillen van vreugde. Sommige gelukkige honden kunnen zelfs spring op zijn plaats, ren rond of rol om.

Gelukkige honden zijn overal met hun eindeloos kwispelen met de staart. Als je naar hun gezicht kijkt, zie je dat ze barsten van energie en opwinding. Hun ogen staan meestal wijd open en hun oren staan rechtop.

Dit soort hondengedrag wordt vaak gezien bij jonge honden en puppy’s die nooit lijken te kalmeren!

Tot nu toe weten we dat snel kwispelen met de staart normaal gesproken gelukkige gevoelens suggereert, terwijl langzaam kwispelen meestal een relaxte houding aangeeft.

Opwinding hoeft echter niet altijd positief te zijn.

Agressief kwispelen met de staart

hond die in het meer staat

Wanneer de staart van een hond hoog, puntig en naar zijn hoofd wordt gebogen, toont het de agressief gedrag van de hond. Een dergelijke staartpositie wordt meestal gevolgd door snel kwispelen en blaffen. Als het kwispelen van de staart sneller gaat, wordt de hond bozer.

Met zijn oren hoog gericht en zijn ogen wijd open, is de hond volledig gefocust op zijn dreiging. Soms merk je zelfs dat de tanden van de hond zichtbaar zijn omdat hij om niets gromt.

Agressie hoeft niet per se te worden uitgedrukt door middel van intense emoties. Die van een hond stijve staart en sterk oogcontact, gevolgd door licht trillen in de staart en kaak, is genoeg om te weten dat men niet moet rommelen met deze hond.

Wat de oorzaak ook is, zo’n opgewonden hond kan bijten tijdens interactie. Daarom is het erg belangrijk om te weten hoe je het agressieve gedrag van een hond kunt lezen. Dergelijk gedrag bij honden kan worden opgelost als je weet hoe je een agressieve hond moet socialiseren. Op deze manier voorkomen u en andere huisdieren dat ze mogelijk gewond raken.

Honden houden ook graag oogcontact wanneer ze poepen. Verwar een poepende hond dus niet met een agressieve hond.

Happy Tail Syndroom bij honden

Ik wil ook een medische aandoening noemen die “Happy tail” wordt genoemd. Dit gezondheidsprobleem ontwikkelt zich na intens kwispelen met de staart dat maar niet stopt. In dit geval blijft de kwispelende staart van de hond nabijgelegen objecten en de grond raken, waardoor zenuwbeschadiging en bloedingen ontstaan.

Honden met happy-tail verwondingen hebben veterinaire zorg nodig. Ze krijgen meestal medicatie en laten hun staart verbinden.

Ondanks hun verwondingen, honden met gelukkige staart syndrome stopt misschien niet met kwispelen met hun staarten. In dit geval zal de dierenarts een staartverwijderingsoperatie aanbevelen.

Hoe lees je de staart van een hond?

Het lezen van de staart van een hond vereist slechts een paar observaties.

U kunt de staart van uw hond elke dag observeren. Of u nu besluit om een routinewandeling te maken of naar een hondenpark, u zult elk van deze staartposities bij uw hond opmerken.

Het is het beste om aandacht te besteden aan twee honden die elkaar voor het eerst ontmoeten. Let goed op de staarten van beide honden. Het valt je misschien op dat de een zijn staart hoog heeft, terwijl de ander zijn staart laag houdt. Je zult je snel realiseren dat degene die zijn staart omhoog houdt de alfahond in de roedel is.

Als je in een hondenpark bent, kun je een roedel honden zien spelen en rondrennen. Je zult merken dat de meeste honden hun staart omhoog hebben als ze ergens achteraan zitten. Dit komt zowel door assertiviteit als fysieke beweging waarbij hun staarten als roer worden gebruikt.

Tijdens het observeren, let op het hele lichaam van een hond. Natuurlijk, een hondenstaart vertoont veel van de gevoelens van een hond, maar dat geldt ook voor de rest van het lichaam.

Kijk uit voor rechtopstaande hackles over de rug en staart van de hond. Weet je hoe katten helemaal wazig worden als ze bang worden? Nou, dat doen honden ook – soort van.

De hackles van een hond zijn haren op zijn rug en staart. Natuurlijk is het hele lichaam van de hond bedekt met haar, maar deze hackles zijn dikker en grover. In tegenstelling tot andere haren op het lichaam van de hond, kunnen hackles opheffen afhankelijk van de stemming van de hond.

Deze haren staan meestal rechtop wanneer een hond zich angstig, boos, bang of nerveus voelt.

Dus, bij het interpreteren van de lichaamstaal van een hond, zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan deze kleine, maar belangrijke details.

Is hondenstaart kwispelen een aangeleerd gedrag?

hond die op gras rent

Alle puppy’s worden geboren zonder te weten hoe ze met hun staart moeten kwispelen. In feite weten ze niet eens waarom hun moeder met haar staart kwispelt als ze haar lieve mensen ziet.

Tegen hun eerste maand zijn puppy’s zich niet bewust van wat een kwispelende staart betekent. Dit is de reden waarom sommige ervaren ethologen van diergedrag geloven dat honden leren kwispelen met hun staart tijdens de eerste twee maanden van de leeftijd.

Met andere woorden, er wordt aangenomen dat hondenstaart kwispelen is een aangeleerd gedrag.

Toen ik over dit onderzoek hoorde, dacht ik bij mezelf: “Als kwispelen met de staart het sociale gedrag van een hond is, hoe leren puppy’s die te vroeg van hun roedel worden gescheiden, dan kwispelen?”

Goed kwispelende hondenstaart is ook een instinctieve eigenschap. Wat dit betekent is dat alle honden worden geboren met dit instinct dat diep in hen geworteld is.

Dit brengt me bij een andere vraag waar ik nieuwsgierig naar was. Kunnen honden staartposities en kwispelende staarten controleren?

Het antwoord is zowel ja als nee.

Honden zijn zich bewust van hun staart. Ze controleren vrijwillig hun staartspieren, waardoor de staart in alle richtingen kwispelt. Maar honden lijken te vergeten hun staart te beheersen wanneer ze overweldigd worden door emoties.

Dit is wanneer het bovengenoemde instinct aan het licht komt. Wanneer ze opgewonden, bang, blij of verdrietig zijn, positioneren alle honden hun staart op een bepaalde manier zonder de beweging te beheersen. Dit wordt beschreven als een onvrijwillige reactie naar een externe of interne stimulus.

Waarom hebben honden een staart?

puppy loopt op gras buiten

Nu je de fysiologie achter het kwispelen van hondenstaarten kent, heb je zeker een hint gekregen waarom de staart van een hond een belangrijk onderdeel van zijn lichaam is. Laten we eens kijken hoe staarten honden precies helpen in hun dagelijks leven.

Ten eerste, een de staart van de hond helpt hem om het evenwicht te bewaren. Dat klopt – de staart van een hond is een belangrijk lichaamsdeel dat als sensor dient. Honden hebben een beter oriëntatiegevoel ontwikkeld dankzij hun staart. Wanneer een hond probeert te springen, knielen, rennen of lopen, gebruikt hij zijn staart als roer.

Naast navigatie is er een hondenstaart wordt gebruikt als stuurwiel. Tijdens het wandelen of rennen zal de staart van een hond van richting veranderen, afhankelijk van waar de pup naartoe wil.

Het is je misschien opgevallen dat ze een extreem pluizige staart hebben. Nou, dat komt omdat ze dit gebruiken gezwollen staart om ze warm te houden tijdens koude winternachten. Een andere belangrijke rol van de staart van een hond is dus de thermoregulerende eigenschap.

Verschillende hondenrassen, verschillende staarten

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat alle honden een andere staart hebben. Lang, kort, gekruld, pluizig, bobbelig en getuft – we houden van ze allemaal!

Om te begrijpen waarom elk hondenras een andere staart heeft, moeten we weten waarom deze honden voornamelijk werden gefokt.

Gezelschapshondenrassen zoals Mopshonden, Engelse Bulldoggen en Basenji’s hebben bijvoorbeeld een gekrulde staart. Dit is een erfelijke fysieke eigenschap waarbij de staart “abnormaal” is geworden en naar boven is gekruld. En dit is volkomen normaal. Het kwispelen van de staart van deze honden is net zo efficiënt als bij honden met “normale” staarten.

Dan hebben we de racehonden. Windhonden en Whippets hebben normaal gesproken hun staart tussen hun achterpoten verscholen. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat deze honden bang en gestrest zijn.

Honden zoals Labrador Retrievers en Golden Retrievers staan bekend om hun lange, dikke staart. In feite hebben alle leden van de Retriever-hondenfamilie “otter” -staarten geërfd. Vanwege het feit dat Retrievers zwemmende honden, worden dergelijke staarten gebruikt als roeren. Ze helpen ook om de hond dichter bij het oppervlak te houden.

Andere hondenrassen die opvallen met hun majestueuze staart zijn honden zoals de Siberische Husky en de Alaskan Malamute. Hun vosachtige staart wordt gebruikt als een donzige deken waarin ze zich opkrullen om zichzelf warm te houden.

Hoe zit het met honden die geen staart hebben?

Sommige honden worden geboren zonder staart, terwijl sommige hun staart hebben gecoupeerd. Een staartloze hond gedraagt zich niet anders dan een hond met een staart. Sommige honden met een bobbedstaart laten zelfs betere prestaties zien dan honden met een staart.

Staart couperen bij honden heeft de voorkeur in bepaalde normen voor hondenrassen. De meeste Rottweilers hebben bijvoorbeeld hun staart gecoupeerd en je ziet deze honden niet veel gezondheidsproblemen hebben. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd om mogelijke staartletsels bij werkhondenrassen te verminderen.

Maar honden met een gecoupeerde staart kunnen moeite hebben om met mensen te communiceren. Honden hebben echter andere manieren van communicatie onderling.

Laatste gedachten

hond die buiten op gras loopt

Hondengedrag is een extreem breed onderwerp. Tot op de dag van vandaag zijn onderzoekers niet in staat geweest om sommige gedragspatronen van honden te decoderen.

De staartposities van een hond zijn echter nuttig geweest om de juiste antwoorden te krijgen. Door de tijd heen hebben wetenschappers ontdekt wat kwispelende hondenstaart betekent. Dus vandaag zijn we in staat om het gedrag van een hond te lezen dankzij deze aanwijzingen.

Deze hondenstaartpositiekaart is een uitstekend hulpmiddel voor alle hondenliefhebbers die deze prachtige wezens beter willen begrijpen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen de lichaamstaal van een hond te begrijpen, met name wat de kwispelende staart van een hond betekent.

Vergeet niet dat elke hond uniek is. Om zijn lichaamstaal te begrijpen, is het belangrijk om elke hond individueel te observeren. Maak je geen zorgen – je hebt het in een mum van tijd onder de knie!
Wij wensen u net zo gelukkig als een hond met twee staarten!

Gerelateerde inhoud

• Hoe een agressieve hond te socialiseren: een eenvoudige gids voor hondenbezitters

• Waarom blaft mijn hond nergens om?

• Een loopse hond: wat te verwachten van een vrouwelijke hond na de paring

• Mijn puppy stopt niet met bijten, ik heb alles geprobeerd: 10 manieren om het te stoppen