Hondenoorsmeer kleurenkaart: alles wat u moet weten

Hondenoorsmeer kleurenkaart: alles wat u moet weten

Delen is zorgzaam!

“Ik weet dat het vies is, maar het oorsmeer van mijn hond heeft een andere kleur – wat moet ik doen?”

We weten dat oorsmeer niet bepaald een interessant onderwerp voor discussie is, maar het is essentieel dat je alles weet wat je kunt over wat er in de oren van je hond gebeurt om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn.

Het oor van een hond bestaat uit een binnenoor, een middenoor en een buitenoorgang, die allemaal belangrijk zijn als het gaat om het reguleren van het oor als geheel, zodat uw hond goed kan horen.

Oorsmeer is ook van groot belang als het gaat om het gezond houden van het oor van uw hond omdat het dient om ongewenst stof en andere chemicaliën uit het oor te verwijderen om schade te voorkomen.

Oorsmeer wordt ook wel cerumen genoemd. Het vormt zich van nature in de externe delen van de gehoorgang, uitgezonden door bepaalde klieren in de oren van uw hond.

De olieachtige textuur beschermt delen van het oor tegen dode cellen, puin, bacteriën, stof en een verscheidenheid aan andere chemicaliën die niet goed zijn voor uw hond.

Omdat het olieachtig van textuur is, voorkomt het dat water en andere vloeistoffen in het trommelvlies komen.

Als de kleur van het oorsmeer van uw hond verandert of als uw hond overmatig oorsmeer ontwikkelt, kan dit zorgwekkend worden. Hondenbezitters vragen zich misschien af of de gezondheid van hun hond op enigerlei wijze in gevaar is vanwege oorproblemen.

Wij hebben voor u een kleurenkaart van oorsmeer voor honden opgesteld, zodat u het oorsmeer van uw hond in de gaten kunt houden. Door het oorsmeer van uw hond bij te houden, kunt u bepalen of het tijd is om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Naast de veel voorkomende oorzaken van infectie, zullen we ook uitleggen hoe u de oren van uw hond kunt reinigen van ongewenste smurrie.

Inhoud

tonen

Hondenoorsmeer Kleurenkaart: Een Overzicht

U zult verrast zijn om te ontdekken dat het oorsmeer van uw hond in veel verschillende kleuren kan komen.

De onderstaande grafiek laat zien of uw hond een gezond oor heeft of dat hij bepaalde veranderingen ondergaat, zoals oorinfecties.

Oorsmeer Kleur Waarschijnlijke symptomen
Geen ontlading Oorontsteking onwaarschijnlijk
Als ontstoken of lijden jeukende huid van de
buitenoor (pinna), dit kan een teken zijn van
Allergieën
Zwart of Donkerbruin Geeft meestal de aanwezigheid aan van
gist-gerelateerde oorinfecties
Raadpleeg een dierenarts
Bruin Kan gezond oorsmeer zijn omdat gezonde kleuren geel, lichtbruin,
of zwart
Als het stinkt of ontstoken is, kan dit wijzen op een infectie
Raadpleeg een dierenarts
Geel Kan gezond oorsmeer zijn omdat
gezonde kleuren kunnen geel, lichtbruin of zwart zijn
Het buitenoor (of pinna) moet roze zijn
Mag niet stinken
Might een teken van oorontsteking, maar niet
noodzakelijk
Rood Als er bloed is, kan dit wijzen op de
aanwezigheid van wonden of beten
Jeukende huid kan ook een probleem zijn
Raadpleeg een dierenarts
Groen Als het stinkt, is het waarschijnlijk een teken van schimmel- of schimmelinfectie
Raadpleeg een dierenarts
Grijs Kan betekenen dat het oor zich heeft verzameld
vuil
Kan een teken zijn van oorontsteking

Dog Earwax Color Chart Samenvatting

oorsmeer op sanitaire oorstick

Zoals we hierboven hebben beschreven, als uw hond geen afscheiding heeft, is hij waarschijnlijk gezond en is er niets om je zorgen over te maken. Als uw hond echter enige vorm van jeuk of ontsteking van het buitenoor heeft, kan dit een teken zijn van allergieën.

Welke kleur moet hondenoorsmeer zijn

Als uw hond donkerbruin of zwart oorsmeer, het kan een teken zijn van gist of bacteriële oorinfecties, wat betekent dat u uw hond naar de dierenarts moet brengen voor een controle.

Het is heel normaal dat honden lichtbruin oorsmeer, maar als het stinkt of het oor van uw hond ontstoken is, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een oorontsteking. In dit geval moet u uw dierenarts raadplegen.

Normaal hondenoorsmeer is meestal geel, maar als u merkt dat er enige vorm van roodheid of zwelling zich ontwikkelt, kan dit een teken zijn dat een infectie vordert.

Rood oorsmeer is meestal een teken dat er een wond in het oor is veroorzaakt door letsel of beten en tranen. U moet met uw dierenarts praten om ervoor te zorgen dat u de reden achter de bloeding kent.

Groen oorsmeer is gerelateerd aan schimmelinfecties en schimmelinfecties als er een slechte geur mee gepaard gaat. Raadpleeg uw dierenarts over hoe u de infectie van uw hond kunt behandelen.

Grijs oorsmeer kan al dan niet wijzen op de aanwezigheid van een oorontsteking, afhankelijk van of het verband houdt met een opeenhoping van vuil uit de omgeving. Als je de oren van je hond schoonmaakt en hij keert terug naar een normale kleur zoals lichtbruin of geel, dan ben je klaar om te gaan!

Een ander ding om in gedachten te houden bij het kijken naar oorsmeer is de textuur en hoeveelheid oorsmeer.

Als het oorsmeer van uw hond kleverig is in plaats van zacht, kan dit een teken zijn dat u naar de dierenarts moet gaan.

Evenzo, als er een enorme opbouw is als gevolg van overproductie van oorsmeer, kan er iets anders aan de hand zijn dat u in de gaten wilt houden.

Lees ook: Zwarte smurrie in hondenoor: wat veroorzaakt het en hoe het op te lossen

Hoe de oren van uw hond schoon te maken

eigenaar die de oren van zijn hond schoonmaakt

Hopelijk was de kleurenkaart van het oorsmeer voor honden hierboven nuttig, maar nu vraag je je misschien af hoe je de oren van je hond kunt schoonmaken.

Geen zorgen – we hebben je gedekt!

We weten dat het schoonmaken van de oren van uw hond een gedoe kan zijn, ook al is het noodzakelijk voor gezonde oren, dus we hebben gedetailleerde stappen gegeven over hoe het te doen, zodat het zo stressvrij mogelijk is.

Stap één

Het mooie van het schoonmaken van de oren van je hond is dat je geen waanzinnige hoeveelheid geld hoeft uit te geven om alle materialen te krijgen die je nodig hebt.

Neem gewoon een watje en een oorreinigingsoplossing die uw dierenarts kan aanbevelen.

U wilt het gebruik van andere reinigingsvloeistoffen vermijden, omdat deze irriterende deeltjes kunnen bevatten, zoals geuren die meer kwaad dan goed doen voor de oren van uw hond.

Gebruik geen wattenstaafjes (ook bekend als q-tips) omdat bekend is dat ze gevoelige oordelen beschadigen, zoals het trommelvlies of de gehoorgangen. Ze kunnen ook oorsmeer in het oor van uw hond duwen, waardoor het verstopt raakt door de opbouw van oorsmeer.

Stap twee

Breng uw hond in een comfortabele positie en giet de oorreinigeroplossing gedurende ongeveer 30 seconden in de kanalen.

Wrijf vervolgens zachtjes over de basis van het oor, zodat uw hond geen ongemak ervaart. Doe dit ongeveer 40 seconden.

U wilt er zeker van zijn dat de tip van de applicator niet in contact komt met de oren van uw hond om besmetting te voorkomen, vooral als u andere honden heeft die dezelfde oplossing gebruiken.

Als de applicator toevallig de oren van uw hond aanraakt, desinfecteer deze dan met alcohol voordat u deze terug in de container plaatst.

Stap drie

Uw hond zal na deze ietwat ongemakkelijke ingreep zijn of haar hoofd schudden.

Dit is geweldig, want hoewel het de oplossing uit de oren verwijdert, helpt het ook om het oorsmeer los te maken, zodat het gemakkelijker te verwijderen is in de volgende stap.

Stap vier

Nu neem je de wattenbollen en gebruik je ze om de mest die uit de oren van je hond komt schoon te maken.

Stap vijf

U zult al deze stappen meerdere keren willen herhalen totdat er geen smurrie meer uit de oren van uw hond komt. Wanneer u de oren van uw hond afveegt met wattenbollen, er mag geen oorafscheiding meer zijn.

U wilt er zeker van zijn dat u zorgvuldig bent in de oorreinigingsprocedure van uw hond.

Zorg ervoor dat je je hond prijst voor zijn of haar goede gedrag!

Honden en oorsmeer schoonmaken

dierenarts die hondenoren schoonmaakt

Niet alle honden zijn hetzelfde. Sommigen van hen moeten hun oren vaker laten wassen vanwege overproductie van oorsmeer of oorinfecties, en sommigen zijn ongeduldiger met oorwasprocedures.

Raadpleeg een dierenarts over hoe vaak u de oren van uw hond moet reinigen. Zodra u een goed schema heeft dat verband houdt met het reinigen van oorsmeer, zult u meer oplettend worden voor het “normale” van uw hond als het gaat om oorsmeer.

Misschien wilt u ook beginnen met het wassen van de oren van uw hond wanneer hij of zij op jonge leeftijd is, zodat het vooruitzicht om het te doen wordt genormaliseerd.

Een gezond oor bij een hond is altijd roze en geurloos. Je wilt er zeker van zijn dat je het niet overdrijft als het gaat om oorreiniging, omdat de irritatie die gepaard gaat met te veel schoonmaken kan leiden tot een infectie.

Opmerking over oorsmeerreiniging

Als uw hond zich op een andere manier gedraagt dan gewoonlijk wanneer u zijn oren reinigt – zoals knipogen van pijn – wilt u misschien uw dierenarts raadplegen.

Sommige honden kunnen erg angstig zijn over oorreinigingsmethoden, dus je kunt bepaalde dingen doen om het vooruitzicht minder angstaanjagend voor hen te maken.

U kunt bijvoorbeeld met ze spelen of ze vermoeien door wandelingen vlak voor de procedure. U kunt ze ook traktaties geven, waardoor ze tijdens de procedure bezig blijven.

Sommige honden zijn meer op hun gemak met het weten welke materialen tijdens het proces op hen worden gebruikt, dus misschien wilt u ze ongevoelig maken door hen te laten zien dat de materialen die u gebruikt onschadelijk zijn.

Misschien wilt u het proces ook niet versnellen, maar vertragen als uw hond symptomen van angst vertoont.

Zelfs als je de oren van je hond niet schoonmaakt, wil je hem misschien laten wennen aan het aanraken van zijn oren, zodat hij weet dat hij niet bang hoeft te zijn wanneer je eindelijk zijn oren schoonmaakt.

Als dit allemaal niet werkt, kunt u altijd een professional het werk laten doen.

Zijn bepaalde hondenrassen vatbaar voor opbouw?

schattige bulldog die buiten zit

Ja. Er zijn zeker enkele hondenrassen die bekend staan om het hebben van een grotere productie van oorsmeer dan anderen zoals bulldogs, poedels, cocker spaniels en basset hounds.

Misschien wilt u controleren of uw hond een ras is dat mogelijk oorsmeerproblemen heeft.

Deze rassen hebben meer oorsmeerproblemen vanwege hoe hun oren zijn gevormd en of er al dan niet haar uit hun gehoorgang groeit. Er was zelfs een debat over de vraag of bijgesneden oren bij honden meer oorinfecties veroorzaakten.

Ze kunnen ook genetisch vatbaar zijn voor meer oorsmeerproductie.

Maar soms zit het niet allemaal in de genen.

De omgeving van een hond en oorsmeer

De omgeving kan een grote rol spelen in hoeveel oorsmeer uw hond uiteindelijk ontwikkelt.

Je merkt misschien dat als je hond veel tijd doorbrengt met zwemmen, hij of zij meer oorsmeer zal ontwikkelen.

Het is bekend dat vloeistoffen de boosdoener zijn voor veel oorinfecties omdat ze de perfecte omgeving zijn voor bacteriën om te gedijen, dus je moet altijd op je hoede zijn voor het verzorgen van je hond.

Misschien wilt u wattenbollen in de oren van uw hond stoppen wanneer hij of zij naar het strand of het zwembad gaat om te zwemmen, omdat dat het water beschermt tegen het komen in zijn of haar gehoorgangen.

Je kunt ook voorzichtig zijn dat het haar niet in de gehoorgangen van je hond valt wanneer hij of zij een knipbeurt krijgt, omdat haarophoping ook een andere reden voor infectie kan zijn.

Sommige honden houden ervan om in vuil te spelen. Als u in een omgeving woont waar vuil en stof gemakkelijk in de lucht vliegen, wilt u uw hond misschien richten op oorvriendelijkere fysieke activiteiten.

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

dierenarts onderzoekt hondenoren

Zoals je al hebt geleerd, is de beste manier om te zien of het oor van je hond gezond is, door uit te kijken naar wat de kleuren in de kleurenkaart van het oorsmeer van de hond voor je hond betekenen.

U hoeft zich geen zorgen te maken als de oren van uw hond koud zijn of als hij af en toe aan zijn oren krabt, maar als uw hond begint te krabbelentching, schudt zijn hoofd heel vaak, of heeft rode oren, het kan een teken zijn dat uw hond een infectie heeft.

Als uw hond deze tekenen vertoont, onder andere die we hebben besproken, wilt u misschien een dierenarts raadplegen als het gaat om de behandeling van de mogelijke oorontsteking van uw hond.

Soms merkt u misschien niet dat er een oorontsteking aanwezig is omdat het buitenoor niet rood is, dus een dierenarts zal helpen bepalen of uw hond al dan niet een infectie heeft door middel van een goede controle.

Uw dierenarts zal een otoscoop gebruiken om te controleren op tekenen van infectie en zal u helpen bepalen wat u vervolgens moet doen.

Oorontsteking Oorzaken

Oorinfecties kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Ze kunnen zelfs ’s nachts rusteloosheid bij honden veroorzaken.

Hondenallergieën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van oorinfecties. Vanwege voedsel- of omgevingsreacties kan uw hond een overproductie van oorsmeer ervaren die kan leiden tot oorinfecties.

Een andere reden voor oorinfecties kunnen vervelende kleine oormijt zijn. Dit zijn kleine parasieten die streven naar oorsmeer en de omgeving van de gehoorgangen.

Je kunt oormijt meestal niet zien, daarom is een bezoek aan een dierenarts noodzakelijk omdat hij of zij de juiste hulpmiddelen heeft om je hond goed te onderzoeken.

Hoewel allergieën meestal de nummer één oorzaak van oorinfecties zijn, zijn andere het gevolg van een verscheidenheid aan aandoeningen die uw dierenarts u kan helpen bepalen, waaronder:

• Niet-neoplastische poliepen

• Auto-immuunziekten

• Keratinisatiestoornissen

• Endocriene ziekten, zoals hypothyreoïdie of hormonale onevenwichtigheden

• Tumoren, die zowel goedaardig als kwaadaardig kunnen zijn

• Vreemde voorwerpen die we hebben besproken zoals planten, puin, haar, etc.

• Overgevoeligheid, zoals voedselallergieën of allergieën van andere soorten

Nadat uw dierenarts de oorzaak van de infectie van uw hond heeft achterhaald, kan hij of zij een behandelplan voor uw hond ontwikkelen.

Meer over oorinfecties bij honden

geïnfecteerd hondenoor

Als u meer informatie wilt over de tekenen van een oorontsteking en wat de oorzaken ervan zijn, hebben we u gedekt.

Otitis externa | is de term die vaak wordt gebruikt voor een buitenoorganginfectie.

We hebben al geleerd dat een dergelijke infectie en ontsteking vaak wordt veroorzaakt door allergieën, bacteriën, oormijt en gist.

Een hond met een buitenoorontsteking zal symptomen vertonen van:

•Gezeur

• Hoofdschudden

• Te veel oorsmeerafscheiding

• Een vieze geur geassocieerd met de oorsmeerafscheiding

• Krabben van de oren als gevolg van jeuk

• Rode huid door ontsteking

• Oorklep met korstjes of korsten

In het geval dat uw hond niet goed is behandeld, kunnen extremere symptomen van oorontsteking zijn:

•Gehoorverlies

• Vreemde oogbewegingen

• Verlies van evenwicht door middenoorontsteking

Soorten infecties

Malassezia pachydermatis

geïnfecteerd hondenoor met Malassezia pachydermatis

Je vraagt je misschien af wat voor soort infecties er zijn die je hond kunnen schaden.

Malassezia pachydermatis is de meest voorkomende vorm van schimmelinfectie van de oorinfecties als het gaat om honden.

Dit micro-organisme wordt vaak aangetroffen in het oor van uw hond, maar een overproductie kan optreden onder de juiste (of misschien verkeerde) omstandigheden, daarom wilt u ervoor zorgen dat het oor van uw hond niet wordt blootgesteld aan overmatig vocht.

Je kunt meestal zien dat Malassezia pachydermatis deze boosdoener is vanwege een vreemde geur in het oorsmeer van je hond, vergezeld van grijsachtige tot bruinachtige afscheiding.

Je zou ook kunnen opmerken dat er korsten op de oorflappen van je hond zitten en dat mattend haar vaak voorkomt wanneer dit micro-organisme de leiding neemt.

Wanneer uw hond deze schimmelinfectie ontwikkelt, kunt u zien dat de gehoorgang kleiner wordt en de huid in het oor van uw hond bruinachtig of grijs wordt.

Andere oorzaken van infectie

Een andere veel voorkomende schimmelinfectie wordt Candida albicans genoemd, maar een Malassezia pachydermatis schimmelinfectie komt veel vaker voor.

Infecties veroorzaakt door bacteriën kunnen soms gepaard gaan met schimmelinfecties of kunnen alleen etteren.

Je hebt misschien gehoord dat de twee meest voorkomende bacteriën die in de oren van honden etteren, Staphylococcus pseudintermedius en Pseudomonas spp.

Als de gehoorgang van uw hond bijzonder vies ruikt, kan de boosdoener een bacteriële infectie zijnop in plaats van een schimmelinfectie, die niet zo erg stinkt.

Dat is meestal het enige veelzeggende teken dat u kunt onderscheiden als het gaat om het bepalen of de infectie van uw hond een gevolg is van gist of bacteriën als u een kweektest uitsluit, waarvoor een bezoek aan uw dierenarts vereist is.

Uitzoeken welk micro-organisme de infectie veroorzaakt, is uiterst nuttig voor dierenartsen wanneer ze willen bepalen hoe ze uw hond moeten behandelen, daarom is het altijd het beste om op bezoek te gaan als u niet zeker weet wat u moet doen.

Wanneer een dierenarts een monstertest doet, kan hij of zij de medicijnen beperken die uw hond helpen behandelen in plaats van hem onjuiste medicinale zorg te geven.

Het is belangrijk op te merken dat de verschillende soorten gist- en bacteriële infecties die we hebben genoemd meestal geen primaire oorzaken van oorinfecties zijn en zich alleen ontwikkelen wanneer de omstandigheden in het oor goed geschikt zijn voor cultuur om te gedijen.

Oormijt is het meest bekende organisme dat fungeert als de enige oorzaak van een oorontsteking, samen met Microsporum canus en Trichophyton mentagrophytes.

Andere problemen zoals demodectische schurft, tekenbesmettingen en sarcoptische schurft kunnen ook een rol spelen bij het veroorzaken van oorinfecties.

Meer informatie: Dog Ear Positions Grafiek: 5 oorposities die u moet weten

Conclusie

gelukkige hond die op gras zit en wegkijkt

Foto uit: @nina97_

We hopen dat je goed gebruik maakt van de kleurenkaart van oorsmeer voor honden, en dat we al je vragen over oorinfecties, oorzaken, reiniging en nog veel meer hebben beantwoord!

Honden produceren zeker een variërende hoeveelheid oorsmeer, maar we hopen dat u zich hebt gerealiseerd dat u alleen maar op uw hond hoeft te letten als het gaat om verandering.

Alleen al door de kleurenkaart te volgen, kunt u uzelf informeren over wat er in de oren van uw hond gebeurt.

Je hebt ook geleerd dat het een goede gewoonte is om de hoeveelheid afscheiding te controleren die de oren van je hond afgeven, omdat een overproductie een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Zorg er ook voor dat je naar textuur kijkt!

De belangrijkste sleutel tot het hebben van een gezonde hond is om ervoor te zorgen dat u hem of haar behandelt zodra u de tekenen van ziekte opmerkt.

Als u een goed oorreinigingsschema aanhoudt en de kleurenkaart van uw hond van oorsmeer van binnen en van buiten kent, kunt u de meeste infecties voorkomen.

Zorg ervoor dat u uw hond op een gezond dieet houdt, want wat uw hond eet, kan zeker van invloed zijn op de gezondheid van uw hond in het algemeen.

Op deze manier verkleint u de kans dat uw hond niet alleen een oorontsteking ontwikkelt, maar ook allerlei ziekten die hem ervan weerhouden de gezondste versie van zichzelf te zijn!

Lees volgende: Dog Urine Color Chart