17 Honden met een lage prooidrift (kleine, middelgrote en grote rassen)

Het hebben van een hond met een lage prooidrift kan uw leven als hondeneigenaar veel minder stressvol maken. Het maakt wandelingen eenvoudiger, omdat uw hond niet aan de lijn hoeft te trekken of het bos in rent bij het ruiken van een knaagdier of eekhoorn.

Maar als je denkt aan honden met een lage prooidrift, waar denk je dan aan? Zijn het slechts één of twee kleinere hondenrassen, gezien de inherente persoonlijkheid van honden? Je zult misschien verrast zijn te horen dat er meer dan een paar…

Welke honden hebben een lage prooidrift? Hondenrassen met een lage prooidrift zijn onder andere de Franse Bulldog, Cavalier King Charles Spaniel, Japanse Chin, Papillon, Grote Pyreneeën, Maltezer, Boxer, Old English Sheepdog, Bichon Freese, en Pomeriaan om er een paar te noemen (hieronder staan er meer inclusief waarom ze zo zijn).

Dit komt echter met een HEEL groot voorbehoud… honden zijn individuen, en zullen zich allemaal anders gedragen.

Om een voorbeeld te geven, ik heb twee Franse Bulldogs. Van dit ras wordt gezegd dat het een lage prooidrift heeft. Dat geldt zeker voor een van hen, maar de oudere Frenchie jaagt meer op eekhoorns dan welke andere hond die ik ken.

Dus, de lijst van hondenrassen met een lage prooidrift die ik hieronder heb samengesteld moet met een waarschuwing van mij komen dat het geen garantie biedt. Het is een lijst van honden, waaronder kleine, middelgrote en grote rassen die allemaal een reputatie hebben van weinig prooidrift, maar het is geen garantie.

Hondenrassen met een lage prooidrift

Honden verschillen in zoveel dingen: grootte, vorm, algemeen voorkomen en persoonlijkheid, naast andere kenmerken. Prooidrift maakt ook deel uit van de vergelijking.

Ik heb deze lijst ingedeeld in kleine, middelgrote en grote rassen, te beginnen met de grootste van het stel.

Grote hondenrassen met een lage prooidrift

1. Golden Retriever

Golden Retrievers zijn een van de populairste familiehonden, en hebben als groot ras in veel gevallen een verrassend lage prooidrift. Dit komt vaak als een schok voor mensen gezien de erfenis van de retriever als jachthond.

golden retriever
Dit zou het juiste grotere ras voor u kunnen zijn. (https://pixabay.com/photos/golden-retreiver-dog-playing-49810/)

Echter, met dit grote ras is er zeker enig verschil van mening in de Golden Retriever gemeenschap, met anderen die zeggen dat ze een hoge prooidrift hebben… dit zou een hond kunnen zijn om zorgvuldig te overwegen.

2. Kuvasz

Een ander groot hondenras met de laagste prooidrift (relatief gezien) is de Kuvasz. Dit ras komt oorspronkelijk uit Hongarije, waar het werd gebruikt als kuddebewakingshond – zou het ideale huisdier kunnen zijn als u een waakhondenras met een lage prooidrift wilt. Het wordt ook genoemd in de Hongaarse geschiedenis als koninklijke waakhonden.

In tegenstelling tot andere grote honden, mist de Kuvasz de hoge prooidrift en de wil om op beestjes te jagen. Denk echter niet dat ze niet beschermend zijn. De Amerikaanse Kennel Club zegt dat de Kuvasz zijn eigen leven zal opofferen voor zijn menselijke familie.

3. Anatolische Herder

De Anatolische Herdershond is, net als de Kuvasz, gefokt om als waakhond het vee te beschermen. Dit betekent dat het zijn taak is de kudde te beschermen tegen roofdieren en niet in de verleiding zal komen om tijdens zijn dienst achter kleine dieren aan te gaan. Het is nog een van de waakhondenrassen met een lage prooidrift.

Het zijn ongelooflijk trouwe honden en hebben een reputatie als een groot hondenras met een lage prooidrift. Maar zoals bij alle honden speelt het individuele karakter een grote rol in hun gedrag.

4. Sint Bernard

Sint Bernards werden oorspronkelijk gefokt voor het redden van mensen in de Zwitserse en Italiaanse Alpen. Ze zijn trouw en hebben een uitzonderlijk reukvermogen… maar gaan niet achter prooien aan zoals andere opwindende grote hondenrassen.

hondenrassen zonder prooidrift
Sint Bernards hebben een lage prooidrift (https://pixabay.com/photos/saint-bernard-dog-animals-pet-1040957/)

Als u een grote hond wilt, is een Sint-Bernard een van de hondenrassen met een lage prooidrift die geschikt zijn voor uw gezin.

5. De Grote Pyreneeën

Deze aanhankelijke en goed gemanierde hond is populair om zijn rustige temperament. De Pyreneeën is een uitstekende familiehond die de rol van gezinsbeschermer uitstekend vervult.

Dit grote hondenras heeft een lage prooidrift, zodat u kunt verwachten dat ze gewillig waken over andere huisdieren en dieren in uw huis zonder op hen te willen jagen.

6. Oud-Engelse Herdershond

Beroemd om zijn hoofddraaiende, beerachtige uiterlijk, gedraagt de Old English Sheepdog zich meer als een lijfwacht tegenover andere huisdieren of boerderijdieren, dan als een vijand. Ze reageren ook niet overdreven op bewegende voorwerpen.

Als u een grote hond wilt die het gezin beschermt en niet naar de eerste de beste eekhoorn rent, zou dit het ras voor u kunnen zijn.

Middelgrote hondenrassen lage prooidrift

7. Boxer

De Boxer is een van die hondenrassen met een wat felle uitstraling waardoor je automatisch kunt aannemen dat ze de ultieme prooi-jagers zijn. Vreemd genoeg worstelt deze temperamentvolle hond liever met u dan dat hij op andere dieren jaagt.

boxer hond
Boxers jagen hopelijk niet op prooi. (https://pixabay.com/photos/boxer-dog-pet-animal-breed-mammal-2831934/)

Laat u echter niet wijsmaken dat deze hond gemakkelijk handelbaar is. Hoewel het een middelgrote hond is met een lage prooidrift, is hij zeer, zeer actief en prikkelbaar.

8. Engelse Bulldog

Engelse Bulldogs zijn niet de snelste, dus zelfs als ze een hoge prooidrift zouden hebben, zouden ze nooit zoiets als een eekhoorn of rat vangen.

Hoewel dit middelgrote ras geen hoge prooidrift heeft, staan ze bekend als zeer beschermend voor het gezin en in het bijzonder voor de kinderen.

Kleine hondenrassen met een lage prooidrift

9. Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een zeer populair klein hondenras bij uitstek onder stadsbewoners. De Frenchie heeft misschien een stoer uiterlijk aan de buitenkant, maar hun prooidrift is lang niet zo stoer als die van anderen.

Franse bulldog
Van Frenchies wordt gezegd dat ze een lage prooidrift hebben voor een middelgrote hond.

Franse Bulldoggen hebben de reputatie laid-back te zijn – de perfecte hondenversie van “couch potatoes”. Ze gaan goed om met andere huisdieren en snoepen liever de hele dag dan dat ze achter dingen aanrennen.

10. Havanezer

De Havanezer is een klein ras met een lage prooidrift, maar het is nog steeds een leuke hond. Er wordt gezegd dat hij een pittige persoonlijkheid en een nieuwsgierig karakter heeft en dat hij altijd een veer in zijn pas heeft.

Het is een uitgaande hond, die van mensen en andere honden houdt, maar u zult hem niet achter andere dieren aan zien lopen.

11. Cavalier King Charles Spaniel

Dit charmante hondenras staat bekend om zijn supervriendelijke aard en doet het dus goed in huizen met meerdere huisdieren. Eigenaars beschrijven “de grot” als een overdreven lieve hond die u liever gezelschap houdt terwijl u naar uw favoriete show kijkt dan achter andere potentiële prooien aan te rennen.

Als u een klein hondenras wilt met een lage prooidrift, kunt u niet echt verkeerd gaan met een van deze kleine jongens.

12. Pomeriaan

Dit kleine, lieve schoothondenras is meer een liefhebber dan een jager. Hij kan goed samenleven met andere huisdieren, omdat hij niet de neiging heeft om op potentiële prooien te jagen.

Laten we eerlijk zijn, de Pomeriaan is kleiner dan de meeste potentiële prooien, dus ik zou het zeker graag zien proberen!

Zo, daar heb je het, dat zijn 17 honden met een lage prooidrift om uit te kiezen. Maar voordat je dat doet, kun je hieronder meer te weten komen over hondenrassen met een lage prooidrift en wat dit eigenlijk betekent.

13. Mopshond

Ik heb geen persoonlijke ervaring met Mopshonden, maar vond wel dit commentaar op Reddit.com over hun lage prooidrift.

“Onze Mopshond heeft nul prooidrift. Hij is het vriendelijkste wezen. Hij houdt van iedereen en elk dier dat hij ooit heeft ontmoet. Hij houdt absoluut van onze kat en speelt heel zachtjes met hem. Ik heb hem nog nooit een eekhoorn zien achtervolgen. Maar hij zit wel achter auto’s en UPS vrachtwagens aan.”

Het is moeilijk voor te stellen dat deze Mopshond een hoge prooidrift heeft. (Afbeelding via https://pixabay.com/photos/dog-pug-puppy-861141/)

14. Japanse Kin

De Japanse Chin is een van de meest ondeugende hondenrassen die er zijn, het meest geschikt voor iedereen die houdt van een kleine hond met een vrolijke persoonlijkheid en een hoge dosis humor.

Ondanks zijn speelse aard, observeert de Chin graag de wereld om zich heen zonder zich te willen storten op alles waar hij zijn ogen op richt.

15. Papillon

Bekend om hun prachtige, met haar wapperende rechtopstaande oren die lijken op de vleugels van een vlinder, Papillons hebben een opgewekte persoonlijkheid en een lage prooidrift.

Zij schieten goed op met andere huisdieren en houden van speeltijd met hun eigenaar in plaats van meedogenloos op potentiële prooien te jagen.

16. Maltezer

De Maltezer is een ander hondje van een klein ras met een lage prooidrift. Hij is bekend en geliefd om zijn bruisende geest en mensgerichte aard.

Hoewel ze energiek zijn, hebben ze niet de neiging om achter dingen aan te rennen. U kunt erop vertrouwen dat een Maltezer die energie bewaart om kwaliteitstijd met u door te brengen.

17. Bichon Frise

Deze schattige kleine haarbal zal waarschijnlijk niet telkens zijn roofzuchtige vaardigheden inzetten als een soortgenoot of iets wat beweegt zijn aandacht trekt.

Ik ken iemand die een Bichon Frise heeft en ik heb hem nog nooit geïnteresseerd gezien in het aanpakken van wat als “prooi” kan worden omschreven – en daarmee bedoel ik het achtervolgen van een bal.

Wat betekent prooidrift?

Eenvoudig gezegd wordt prooidrift omschreven als het aangeboren jachtinstinct van een hond. Zie prooidrift als een onweerstaanbare drang die honden meestal voelen als ze een prooi zien, zoals een vogel, konijn of kat.

Het kan zelfs een bewegend voorwerp zijn zoals een bal. Deze drang maakt dat ze hun doelwit willen achtervolgen.

Hebben alle honden een prooidrift?

Alle honden worden geboren met het verlangen om op prooi te jagen. Het enige verschil is dat bij sommige honden de prooidrift intens is, terwijl die bij anderen mild is.

Alle honden, ongeacht het ras, hebben prooidrift, laag of hoog. Zelfs een puppy van 6 pond heeft een vorm van prooidrift! Elke hond wordt geboren met deze jachtdrift, omdat onze hondenvrienden van nature roofdieren zijn.

Kun je prooidrift bij honden stoppen?

Dat betekent dat je je hondgenoot niet kunt leren prooidrift aan te nemen (want die hebben ze al), en evenmin kun je ze dit jachtinstinct laten ontgroeien (het zit in hun genen).

U kunt ze alleen trainen om het ongepaste jachtgedrag dat u niet leuk vindt, te vermijden.

Let wel, prooidrift is niet hetzelfde als agressie.

Agressie houdt vaak in dat een hond afstand probeert te nemen van een prooi terwijl hij onaangename emoties zoals woede vertoont. Prooidrift, daarentegen, houdt meestal in dat een hond (gewillig) op een prooi afgaat zonder intense negatieve emoties te tonen.

Bovendien is prooidrift, in tegenstelling tot agressie, geen gedragskwestie maar een natuurlijk aangeleerd instinct.

Wat betekent een lage prooidrift bij honden?

Lage prooidrift betekent gewoon dat de drang van een hond om achter prooien of bewegende voorwerpen aan te rennen niet sterk is. Als uw harige vriend dit type drive heeft, zal het jagen op prooi niet altijd bovenaan staan.

Soms zien ze een eekhoorn in de achtertuin en proberen er achteraan te rennen. Andere keren zullen ze gewoon achterover leunen en kijken hoe de eekhoorn zijn ding doet in uw tuin. Maar meestal zal een hond met een lage prooidrift niets doen.

Maar verwar deze drang niet met luiheid. Het is alleen dat de drang van uw hond om te jagen niet zo krachtig is.

Als u andere huisdieren bezit, bijvoorbeeld een kitten, hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw hond met een lage prooidrift achter uw kleine katachtige vriend aanzit telkens als hij haar in de gang ziet.

Maar een hond met een hoge prooidrift, zoals de Rhodesian Ridgeback of Duitse Herder, zal opgewonden raken bij het zien van alles wat beweegt. Zelfs zoiets gewoons als door de wind gewaaide bladeren! Een hond met een hoge prooidrift gaat achter bijna alles aan – de hele tijd.

Waarom kiezen voor een hondenras met een lage prooidrift?

Een hond met een lage prooidrift is de ideale hondgenoot voor u als:

  • U andere huisdieren (of pasgeboren baby’s) in uw huishouden heeft en wilt dat zij zich veilig voelen in de buurt van uw hond.
  • U wilt minimale vernieling rond het huis (honden met een lage prooidrift vertonen minder destructief gedrag).
  • U wilt niet zoveel tijd besteden aan het voortdurend proberen te beheersen (door training) van de ongewenste roofbouwgewoonten van uw hond.
  • U zou willen genieten van rustige wandelingen (niet zoals deze) met uw hond de meeste tijd. Een hond met een lage prooidrift heeft niet altijd de behoefte om achter andere huisdieren of vliegende dingen aan te gaan tijdens uw gewone wandeling.

Gerelateerde vragen aan

Welke honden hebben geen prooidrift?

Het antwoord is geen. Alle honden hebben prooidrift. Ze zijn prooidrift geboren omdat onze hondenvrienden van nature roofdieren zijn.

Welke honden hebben de beste prooidrift?

Bekende voorbeelden van honden met een uitstekende prooidrift zijn de Rhodesian Ridgeback, lurchers, Duitse herder, windhonden, terriërs en border collies.

Welke hondenrassen hebben een hoge prooidrift?

Hondenrassen als collies, de Rhodesian Ridgeback, Terriers (zij jagen graag op ratten), Duitse Herder, Lurchers, en Greyhounds zijn enkele rassen die bekend staan om hun sterke prooidrift.

Honden met een sterke prooidrift passen niet zo goed in huishoudens met andere huisdieren zoals katten.

Conclusie

Honden met weinig prooi zullen vaak graag op je schoot zitten terwijl je TV kijkt. Ze zijn ook minder geneigd om bij het eerste teken van een eekhoorn zonder waarschuwing weg te rennen… maar omdat ze op mijn lijst staan, werkt dat niet altijd zo.

Honden hebben allemaal een eigen karakter, ongeacht hun grootte en ras.

Misschien wilt u ook…