Mannelijke en vrouwelijke Berner Sennenhonden: Welke is beter?

Mannelijke vs Vrouwelijke Berner Sennenhond: Welke is beter?

Delen is geven!

Berner Sennenhonden zijn makkelijk om van te houden. Het zijn echt zachtaardige reuzen – een perfecte combinatie van goed uiterlijk, intelligentie, zachtheid en aanhankelijk gedrag. Ondanks hun enorme omvang en sterke lichaam, zijn ze perfecte familie huisdieren en oppashonden.

Bij de voorbereiding van een nieuwe Berner Sennenhond pup, maken de meeste mensen veel vergelijkingen tussen reuen en teven, om te proberen te bepalen welke beter bij hen past.

Honden van beide geslachten hebben hun voor- en nadelen, dus het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke beter is. We moeten echter helemaal aan het begin opmerken dat je altijd naar de individuele kenmerken van een hond moet kijken in plaats van naar het geslacht.

Kortom, mannelijke Berner Sennenhonden zijn doorgaans vriendelijker en relaxter dan teefjes. Ze luisteren graag omdat ze leven om hun baasjes een plezier te doen. Aan de andere kant zijn teefjes wat koppiger, en ze zijn meestal betere waakhonden.

Toch is dit vrij individueel, en je moet je ervan bewust zijn dat elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft. Ook is socialisatie en gehoorzaamheidstraining een must voor beide geslachten. Anders is slecht gedrag onvermijdelijk.

Wist je dat er ook een mini Berner Sennenhond bestaat? Als je meer wilt weten, klik dan hier.

Inhoud

toon

Reu Vs. Teef – Maakt het uit?

Berner Sennenhond liggend op het gras in het park

Veel hondenliefhebbers vragen zich waarschijnlijk af of het wel uitmaakt of je een reu of een teef neemt. Uiteindelijk zou het kiezen van het juiste hondenras het belangrijkste moeten zijn als het gaat om hondenbezit, toch?

Hoewel het hondenras het belangrijkste is als het gaat om het kiezen van de juiste hond voor u (afgezien van de individuele persoonlijkheid van de pup, maar dat is niet altijd gemakkelijk te voorspellen), kan er enig belang zijn bij het kiezen van het juiste geslacht van de hond.

Dit geldt vooral als je thuis al een hond hebt. In feite, als dit het geval is, dan zou het kijken naar het geslacht van uw nieuwe huisdier essentieel moeten zijn. Aangezien beide honden gecastreerd of gesteriliseerd zijn, moet u altijd honden van het andere geslacht kiezen. Anders kunnen er conflicten ontstaan.

Twee reuen en twee teven kunnen niet goed met elkaar overweg. Dit is vooral het geval met twee vrouwtjes. Ze kunnen zo agressief tegen elkaar zijn dat ze elkaar proberen te doden.

Het verbreken van deze gevechten kan ook lastig zijn. Twee vrouwelijke honden kunnen zo woedend op elkaar worden dat ze onbedoeld de eigenaar verwonden die hen probeert te scheiden en het gevecht te beëindigen.

Hoewel dit niet bij elke twee teefjes zal gebeuren, is het wel de gebruikelijke uitkomst. Het is beter dat niet te riskeren.

Natuurlijk, als u van plan bent om met uw Berner Sennenhond te gaan fokken, dan moet u ook gaan voor twee onvaste honden van het andere geslacht.

Wat de prijs van de Berner Sennenhond betreft – het geslacht van de hond maakt niet zoveel uit.

Elke hond heeft een unieke persoonlijkheid

Berner Sennenhond liggend op het gras in de tuin

Ongeacht het geslacht, elke hond is uniek. Je moet de vergelijking tussen man en vrouw niet opvatten als een feit. Het is niet omdat de meeste honden van een bepaald geslacht zich op een bepaalde manier gedragen, dat ze dat allemaal doen.

Het meeste gedrag en de aard van de hond komen voort uit opvoeding, socialisatie en de genen die de pup van zijn of haar ouders erft.

Om een idee te krijgen van de persoonlijkheid van een hond, zou de beste optie zijn om de fokker te vragen of u de ouders van de hond kunt ontmoeten. Hoewel u ze misschien niet allebei kunt ontmoeten, kan een glimp van de moeder genoeg zijn om u een idee te geven van hoe uw toekomstige pup zich zou kunnen gedragen.

Zowel reuen als teven kunnen agressief worden als je ze niet op tijd hebt getraind. Bovendien, als ze de nakomelingen zijn van een hond die gebruikt is voor gevechten, kan deze agressie in hun genen worden doorgegeven. Dit is belangrijker dan het geslacht van een pup.

Houd in gedachten dat kruisingen, zoals de Bernedoodle, een andere persoonlijkheid hebben dan hun raszuivere ouders. Dit komt door genen die afkomstig zijn van het ras van de andere ouder. Je kunt niet verwachten dat een F1B Bernedoodle zich hetzelfde gedraagt als een Berner!

Nu we dat uit de weg hebben, laten we de verschillen tussen de mannelijke en de vrouwelijke Berner Sennenhond onderzoeken!

Verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Berner Sennenhonden

bernese berghond in park

De Berner Sennenhond – ook bekend als Berner Sennenhund – is een groot ras dat behoort tot een van de vier Sennenhund-achtige honden die afkomstig zijn uit de Zwitserse Alpen. Er wordt aangenomen dat ze wortels hebben in de Romeinse Mastiffs, naast vele andere werkhondenrassen.

Deze hond werd aanvankelijk gehouden als trekdier in Zwitserland, daarna als herdershond, voordat hij zich vestigde als huishond of waakhond. De Amerikaanse Kennel Club (AKC) erkende het ras in 1912.

Deze honden hebben een lange driekleurige vacht die zwart is met een witte borst en roestkleurige aftekeningen boven hun ogen, aan de zijkanten van de mond, rond de borst en aan de voorkant van de poten. Dit, gecombineerd met hun flaporen en liefdevolle gezicht, maakt dat dit hondenras zich onderscheidt van de anderen.

Maar, zijn er verschillen als het gaat om reu versus teef? Alles wat je moet weten kun je zien in onderstaande tabel.

Mannelijk Vrouw
25-27.5 in 23-26 in
80-120 pond 75-100 pond
Aanhankelijk, zachtaardig, koppig Intelligent, koppig, gevoelig voor stemmingswisselingen
Makkelijk te trainen Gemakkelijk te trainen, behalve in de hitte
7-8 jaar (Levensduur) 7-8 jaar (Levensduur)

Laten we dieper duiken!

Berner Sennenhond Reu Vs. Vrouwelijke grootte

Berner Sennenhond zittend op de weg

Wat de hoogte betreft, zijn mannelijke Berner Sennenhonden over het algemeen groter en zwaarder dan teven. Dit is vergelijkbaar met de meeste andere hondenrassen, omdat reuen meestal groter zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Bij Berners kun je het verschil in grootte meteen zien. Reuen zijn breder bij de schouders en gespierder. Daartegenover zijn teefjes een stuk dunner. Beide zijn echter zo groot dat ze tot hun tweede levensjaar in de hoogte kunnen groeien.

Volgens de groeigrafiek van de Berner Sennenhond variëren de meeste reuen in hoogte tussen 25 en 27,5 centimeter, terwijl de teefjes iets kleiner zijn en 23-26 centimeter bereiken.

Wat het gewicht betreft, is het verschil aanzienlijk groter, aangezien reuen ongeveer 80-120 pond kunnen wegen, terwijl teven zelden meer dan 100 pond bereiken.

Houd in gedachten dat, ongeacht hun geslacht, dit massieve honden zijn. Dit betekent dat enige voorzorgsmaatregelen nodig zijn, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

Berns zijn meestal zachtaardige honden, en ze zullen gewoonlijk hun kracht tegen niemand gebruiken. Toch kunnen ze kinderen of kleine dieren verwonden door ze per ongeluk neer te slaan.

Zelfs pups van ongeveer zes maanden oud wegen al rond de 40 pond, dus je ziet hoe zwaar ze zijn.

Verwacht echter niet het volledige verschil in grootte bij deze honden te zien totdat ze 18-24 maanden oud zijn. Pas als ze volgroeid zijn, kun je echt hun lengte en gewicht bepalen.

Sterilisatie Vs. Sterilisatie

Berner Sennenhond liggend op gras

Tenzij u van plan bent uw hond te fokken, raden veel dierenartsen u aan uw hond te steriliseren of te castreren. Dit voorkomt niet alleen ongewenste pups, maar kan er ook voor zorgen dat uw hond langer leeft.

Het ‘fixeren’ van uw hond heeft veel voordelen. Het houdt de hormonen van je hond in balans, en het behoedt ze ook voor voortplantingskankers. Het kan er zelfs voor zorgen dat uw honden niet weglopen!

Toch zijn er enkele verschillen als het gaat om castratie en sterilisatie. Dit zijn ze:

Gecastreerde Teef Berner Sennenhond

Een van de grootste problemen met niet-gesteriliseerde vrouwelijke honden is dat ze gevoelig zijn voor stemmingswisselingen als gevolg van hun oestrische cyclus. Dit kan leiden tot een enorme houding en gedragsproblemen, iets wat geen enkele hondeneigenaar wil!

Een vrouwelijke Berner kan te veel zijn om mee om te gaan als ze loops is. Om dit te voorkomen is het verstandig om haar zo snel mogelijk te steriliseren – dat is meestal rond de leeftijd van zes maanden.

Sterilisatie zal uw vrouwelijke hond behoeden voor ongewenste zwangerschappen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Een loopse teef kan behoorlijk agressief worden, zodat ze een gevaar kan worden voor andere honden in uw huishouden.

Ook gaat loopsheid gepaard met bloederige afscheiding, wat een echte puinhoop kan zijn die schoongemaakt moet worden. Misschien wilt u haar ook luiers of maandverband geven.

Een vrouwelijke hond zal mannelijke honden aantrekken als ze loops is, dus moet je haar in een goed omheinde tuin houden.

Ook zal een vrouwelijke hond nooit in de menopauze komen. Dit betekent dat ze haar hele leven lang pups kan produceren. Dit is niet iets wat leuk is om mee om te gaan als je geen stel nieuwe honden wilt.

Je moet er wel rekening mee houden dat het sterilisatieproces veel duurder is dan het steriliseren van een reu. Het genezingsproces duurt ook langer, en je pup zal in deze tijd extra zorg nodig hebben. Dit is allemaal iets wat je moet overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Castratie van een Berner Sennenhond

Ongecastreerde reuen zullen altijd hun territorium markeren door op dingen te plassen, wat uiterst onaangenaam kan zijn om mee om te gaan. Dit soort urine ruikt veel erger dan gewone plas, en iedereen kan van verre zien dat je een hond hebt!

Ook zullen reuen graag dingen bespringen. Bij een grote hond zoals een Berner, zal deze gewoonte voor niemand leuk zijn. Hij zal proberen zijn favoriete speeltje, kussen, of zelfs het been van uw buurman te bespringen. Dit kan u dwingen om uw hond nooit meer in het openbaar uit te laten!

Sterilisatie kan honden van deze gewoonte afhelpen – maar alleen als je het zo vroeg mogelijk doet. Als je een reu castreert als hij al volwassen is, zal hij weinig tot geen veranderingen in zijn gedrag vertonen.

Ook kan een niet-gecastreerde reu agressiever zijn dan een gecastreerde. Hij kan andere reuen aanvallen, vooral als er een loopse teef in de buurt is.

Niet te vergeten dat een niet gecastreerde hond kan wegrennen als hij een loopse teef ruikt. Dit is de belangrijkste oorzaak van veel verloren honden. Dit kan allemaal voorkomen worden als je je hond op tijd castreert.

Sterilisatie is vrij goedkoop in vergelijking met castratie, en het herstelproces verloopt veel sneller. Het kan echter nog steeds vrij kostbaar worden, afhankelijk van uw locatie.

Verschillen in gedrag

hond die op het gras staat

Wat de meeste mensen interesseert als het gaat om mannelijke versus vrouwelijke Berner Sennenhonden is of er gedragsverschillen bestaan. Geloof het of niet – mannelijke en vrouwelijke honden hebben de neiging zich anders te gedragen.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste kenmerken van mannelijke en dan vrouwelijke Berners.

Mannelijke Berner Sennenhond

Als je een jonge Berner krijgt, merk je misschien dat ze zich net zo gedragen als een tiener. Ze proberen misschien onafhankelijk en koppig te zijn en kunnen weigeren te doen wat je wilt. Als ze niet in de stemming zijn, interesseert het je niet, wat lastig kan zijn als je ze wilt trainen.

Maar als ze eenmaal volwassen zijn, zul je hun ware persoonlijkheid kunnen zien doorschijnen. Dit zijn zorgzame en aanhankelijke honden, hoewel een beetje koppig.

Wees echter niet hard tegen ze, zelfs als ze niet op hun beste gedrag zijn. Ondanks zijn grootte is een mannelijke Berner Sennenhond een gevoelig wezen. Ze zouden de veranderingen in uw toon moeten begrijpen, en dit zou genoeg moeten zijn om ze onder controle te houden.

Helaas kan het Berner Sennenhondenras agressief zijn tegenover andere honden, dus vroege socialisatie is de sleutel voor uw mannelijke pup. U kunt dit voorkomen door ze te leren dat nieuwe mensen en dieren vrienden zijn.

Zorg er ook voor dat u uw mannelijke Berner leert dat u de alfa-hond bent. Op die manier heb jij het gezag bij elke andere taak die je van plan bent voor ze neer te leggen.

Teef Berner Sennenhond

Als je je zorgen maakt omdat mannelijke Berners agressie kunnen uiten naar andere honden – nou, teefjes kunnen nog erger zijn.

Reuen hebben de neiging om te blaffen. Ze zullen proberen er stoer uit te zien, maar je krijgt zelden te maken met echte conflicten. Met vrouwtjes kun je echter gevaarlijke gevechten verwachten. In feite kunnen vrouwelijke Berners, vooral onveranderde, hun slag slaan als ze een ander vrouwtje van hetzelfde ras zien.

Gelukkig zijn teefjes een stuk makkelijker onder controle te houden, omdat je ze sneller kunt trainen. Ze worden sneller volwassen dan mannetjes, en ze zijn meestal intelligenter. Ze kunnen echter ook erg koppig zijn en een eigen wil hebben.

Deze onafhankelijkheid is vooral te merken twee keer per jaar als ze loops worden. Dan zijn ze gevoelig voor stemmingswisselingen en kunnen ze zich op onverwachte manieren gedragen. Dit omvat ook onrustig zijn ’s nachts, zelfs als ze zich normaal niet zo gedragen.

Natuurlijk kunnen alle gedragsfouten worden verholpen met een goede gehoorzaamheidstraining en socialisatie – en niet te vergeten veel liefde. Als u dat doet, kan elke Berner Sennenhond een geweldige familiehond worden!

Reu Vs. Teef: Welke is gemakkelijker te trainen?

Vrouw en hond spelen in park

Welk hondenras u ook kiest, u moet een hond willen die gemakkelijk te trainen is. Anders kunt u eindigen met een hond die u en uw buren tot last is.

De meeste mensen geloven dat teefjes gemakkelijker te trainen zijn omdat ze sneller volwassen worden. Hoewel dit over het algemeen waar is, zijn niet alle hondenrassen hetzelfde.

Bij Berners is het waar dat teven sneller volwassen worden dan reuen. Tegen de tijd dat u uw vrouwelijke hond volledig getraind hebt, zal de reu nog steeds alleen maar denken aan spelen (en, af en toe, dingen bespringen).

Ook zijn teefjes intelligenter dan mannelijke Berner Sennenhonden. Ze leren sneller nieuwe kunstjes en zullen meestal gehoorzamer zijn. Hierdoor kun je ze van jongs af aan trainen.

Helaas zijn vrouwtjes nogal dominant en zijn ze graag onafhankelijk. Ook kunnen ze weigeren te leren als ze vinden dat een nieuwe vaardigheid of commando hen niet goed uitkomt.

Het ergste is dat wanneer een teefje loops is, het trainen van haar onmogelijk zal zijn. Tegelijkertijd zal het lijken alsof ze alles wat ze geleerd heeft vergeten is. Ze zal zich gedragen hoe ze wil, en je commando’s zullen haar niet storen. Dit kan ontmoedigend zijn voor veel nieuwe hondeneigenaren.

Ondanks dit alles zijn teefjes nog steeds gemakkelijker te trainen dan reuen, en je zult ze waarschijnlijk veel sneller trainen. Reuen hebben een korte aandachtsspanne, en zijn gemakkelijk afgeleid. Het kan voor hen een enorme uitdaging zijn om zich op één ding te concentreren. Dit kan de training veel moeilijker maken.

Reuen zijn erg speels, en ze worden later volwassen. Ook hebben ze een hoger energieniveau, zodat ze nogal hyperactief kunnen overkomen. Dit alles kan een belemmering zijn bij de training.

Man Vs. Vrouw: Welke is aanhankelijker?

man die met zijn hond speelt

Beide geslachten houden van mensen. Ze zijn een van de beste honden als je een huisdier zoekt dat met heel zijn hart van je houdt. Er bestaan echter zelfs enkele verschillen in genegenheid tussen reuen en teven.

Kortom – een mannelijke Berner Sennenhond leeft om u te behagen, terwijl een vrouwelijke Berner Sennenhond leeft voor u om haar te behagen. Dit is het verschil in hun relatie met hun baasjes.

Een mannelijke Berner zal altijd hunkeren naar uw aandacht, terwijl een teefje in een bui kan raken als ze met rust gelaten wil worden. Dit betekent niet dat ze je aandacht niet wil – ze zal gewoon kiezen wanneer ze met je wil knuffelen en wanneer ze met rust gelaten wil worden.

Tegelijkertijd kan een reu aanhankelijker zijn. Hij zal op je schoot willen zitten en in je bed willen slapen, terwijl een vrouwtje meestal met rust gelaten wil worden. Zij waardeert haar eigen ruimte, en zal die niet altijd willen delen.

Deze andere manier van affectie tonen zie je bij veel hondenrassen, maar de reden erachter is niet echt bekend. Sommige mensen speculeren dat teefjes al hun liefde en genegenheid bewaren voor hun pups, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Leven mannelijke of vrouwelijke honden langer?

Berner Sennen pup buiten

Foto van: @roosevelt_theberner

Helaas heeft de Berner Sennenhond een van de kortste levensverwachtingen van alle hondenrassen. Hun gemiddelde levensduur is tussen de 7 en 8 jaar, wat veel korter is in vergelijking met de meeste honden van hun formaat die tot 11 jaar kunnen leven.

Hoewel we niet te veel zullen ingaan op de redenen achter zo’n korte levensduur, moet u weten dat er enkele verschillen bestaan tussen reuen en teven – hoewel die zeer minimaal zijn.

Gemiddeld zullen gecastreerde vrouwelijke honden iets langer leven dan reuen, maar niet-gecastreerde teven leven aanzienlijk korter dan reuen. Neutralisatie van reuen heeft niet veel invloed op hun levensduur.

Dit verschil is echter zo minimaal dat het nauwelijks de moeite waard is om er rekening mee te houden.

Gezondheidsproblemen

Helaas is het Berner Sennenhondenras gevoelig voor enkele ernstige gezondheidsproblemen. Zowel reuen als teven hebben evenveel kans om de meeste van deze aandoeningen te krijgen, en de enige manier om ze te voorkomen is om uw hond bij een gerenommeerde Berner Sennenhond fokker te halen.

Vermijd dierenwinkels ten koste van alles! Hoewel ze misschien een geweldige plek zijn om hondenvoer van hoge kwaliteit of speelgoed te vinden, zijn ze niet de plek om puppy’s te kopen. Ze halen hun honden meestal uit puppyfabrieken, en dit is meestal geen plek waar de gezondheid van de hond belangrijk is.

Als u niet zeker weet waar u een hondenfokker kunt vinden die alle noodzakelijke gezondheidsonderzoeken uitvoert, kunt u altijd contact opnemen met de Berner Sennenhonden Club van Amerika. Zij zullen u waarschijnlijk in de juiste richting wijzen.

Enkele van de aandoeningen waar deze honden vatbaar voor zijn, zijn:

– Heupdysplasie
– Elleboogdysplasie
– Epilepsie
– Bloat
– Progressieve retinale atrofie
– Ziekte van Von Willebrand
– Kanker

Zelfs een Berner van slechts één jaar oud kan enkele van deze gevaarlijke gezondheidsproblemen ontwikkelen. Het is belangrijk om nooit regelmatige dierenartsbezoeken over te slaan, vooral als u wilt dat uw pup een lang en gezond leven leidt.

Dingen om te overwegen

bernese berghond staand op de bladeren

Er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u een definitieve beslissing neemt over de vraag of u een raszuivere Berner reu of teef moet nemen.

Dit omvat hoeveel tijd u moet besteden aan het trainen van uw pup, welke maat beter bij u past, of u wilt dat uw hond deelneemt aan hondenshows, en het belangrijkste, als u al een huisdier heeft, welk geslacht het is.

Hier zijn de belangrijkste kenmerken om over na te denken bij het kiezen van een mannelijke versus vrouwelijke Berner Sennenhond:

– Ongetemde teefjes kunnen nogal humeurig zijn, maar dit kan veranderd worden door ze te steriliseren.

– Mannelijke Berners zijn niet gevoelig voor seizoensgebonden stemmingswisselingen. Ze gedragen zich altijd hetzelfde, omdat ze geen loopsheidscyclus hebben.

– Vrouwtjes hebben de neiging zich met hun eigen zaken te bemoeien en zijn misschien niet geïnteresseerd in dingen, wat meestal een goede zaak is.

– Mannetjes zijn eerder geneigd achter andere dieren of een loops vrouwtje aan te rennen, zodat ze eerder verdwalen.

– Vrouwtjes zijn agressiever dan mannetjes, en ze kunnen destructiever zijn als je ze niet goed traint. Ze zullen eerder dingen breken of kuilen graven – en in gevecht raken,

– Mannetjes zijn geneigd tot ongewenst gedrag, zoals op dingen plassen en springen.

Natuurlijk komt het allemaal neer op de persoonlijkheid van een hond. Honden kunnen zich op allerlei manieren gedragen, ongeacht hun geslacht, en verrassingen zijn altijd mogelijk. Eén ding is zeker: een gezonde omgeving maakt een perfecte hond.

Zijn mannelijke of vrouwelijke Berner Sennenhonden beter?

bernese berghond zittend in de natuur

Na het lezen van dit alles heb je misschien nog één vraag: ‘Mannelijke vs. vrouwelijke Berner Sennenhond – welke is beter?’

Er is geen manier om te bewijzen welke hond beter zal blijken te zijn. Beide geslachten hebben hun goede en slechte kanten, en dat is nog zonder te vermelden dat er uitzonderingen zijn op elke regel, vooral als het gaat om gedrag.

De beslissing wat het betere geslacht is, is geheel subjectief. Dat hangt af van je eigen voorkeuren, vaardigheden, bestaande huisdieren en ervaring.

Wat uw keuze ook is, met Berners kunt u niet verkeerd gaan. Het zijn liefdevolle en zorgzame honden die elke dag beter maken. Met een beetje harde liefde en zorg kan elke hond van dit ras een geweldig huisdier worden, dus volg je hart.

Lees Volgende:
– Beste 5 Berner Sennenhondenfokkers in Californië

– Berner Sennenhond Voedingsschema: Gezond Berner Dieet

Reu Vs. Vrouwelijke Berner Sennenhond Welke moet je nemen?

Mannelijke vs. Vrouwelijke Berner Sennenhond Welke moet je nemen?