Hoe dementie bij honden te herkennen: Dementie tekenen en symptomen

We publiceren momenteel een reeks gidsen over dementie bij honden. In de tweede van deze serie beschrijft onze vriendin hoe je dementie bij honden kunt herkennen, met een waargebeurd verhaal over hoe ze herkende dat er iets mis was.

Het is een heel persoonlijk verslag wat de tekenen van dementie bij honden zijn. Ik hoop dat je het nuttig vindt.

Hoe herken je dementie bij honden

Het kroop heel langzaam omhoog. Mijn 12-jarige Flat-Coated Retriever ging over in haar schemerjaren en begon geleidelijk aan te veranderen. Iedereen wordt ouder en honden verouderen op dezelfde manier als mensen. Net als wij kunnen ze ook dementie krijgen, waarbij de tekenen zich vaak langzaam ontwikkelen.

We zagen eerst de staar en het gehoorverlies. We zagen de iets stijvere gewrichten en vermoeidheid. Allemaal normaal. Veroudering is tenslotte wat het is, en dit betekende niet noodzakelijkerwijs dat onze hond tekenen van dementie vertoonde!

Maar toen kwamen er nog meer vreemde ouderdomsverschijnselen die we hadden moeten herkennen als tekenen van dementie bij onze hond. Aanvankelijk had ze moeite om de hele nacht rustig door te slapen. Ze begon dan doelloos rond te lopen.

hondendementie tekenen
Er zijn verschillende manieren om dementie bij honden te herkennen en te spotten (Afbeelding via https://pixabay.com/photos/dog-sofa-rest-pet-home-animal-2579885/)

Maar de meest duidelijke verandering in haar gedrag was het janken. Op willekeurige momenten van de dag zeurde ze… zonder enige reden.

We namen haar de volgende dag mee naar de dierenarts en ze werd gediagnosticeerd met Canine Cognitive Dysfunction Syndrome (CCDS), ook bekend als hondendementie.

Het is triest om te beseffen dat je hond zijn vermogens verliest, maar hoe eerder je het probleem opmerkt, hoe beter je voor je hond kunt zorgen terwijl zijn toestand zich ontwikkelt.

Tekenen en symptomen van hondendementie

Hier zijn de 5 manieren waarop u dementie bij uw hond kunt herkennen.

1. Geheugenverlies en verwarring

Mijn oude meisje is nooit het scherpste gereedschap in de doos geweest. Ze kon getraind worden, maar ze was altijd al een beetje een deugniet. Ze is het manische droommeisje van het hondenpark, verdwaasd zwevend door het leven, zonder zorgen.

Dementie daze is een iets concretere vorm van verwarring:

Het niet herkennen van bekende mensen en voorwerpen

Uw hond kan omgaan met familieleden of zelfs hun favoriete huishoudelijke voorwerpen alsof hij ze nog nooit eerder heeft gezien.

Ze kunnen ineens bang zijn voor de stofzuiger, terwijl ze die vroeger door het huis achtervolgden. Of ze kunnen een speeltje nieuwsgieriger inspecteren en besnuffelen, waaruit blijkt dat ze het niet herkennen.

Wat betreft het vergeten van familieleden, dit is moeilijk te herkennen als je hond van nature vriendelijk is. We grappen vaak dat als ons huis werd beroofd, mijn hond hen waarschijnlijk zou verwelkomen op de veranda. Ze is een plezier voor iedereen.

Uw hond kan bepaalde gedragingen hebben die hij speciaal voor u geniet. Mijn hond heeft een heel specifieke jank-achtige reactie als ik thuiskom van een lange werkreis. Ze draait rondjes en maakt dat bekende “welkom thuis” geluid.

Als uw hond dit soort rituelen niet doet, kan dat een teken zijn dat hij zijn geheugen verliest.

Staren in de ruimte

Een veel voorkomende manier om dementie bij honden te herkennen is als ze gewoon lusteloos in de ruimte staren. We hebben dit allemaal wel eens gedaan. Ik heb het gedaan. Jij hebt het gedaan. Uw hond heeft het gedaan.

Maar dit is anders.

Het wordt verontrustend als het vaak gebeurt gedurende de dag en als ze verward lijken als ze bijkomen. Het is alsof ze terug op aarde zijn geland na boven de wolken te hebben gevaren.

Als uw hond zijn gehoor verliest, zoals de mijne, kan het zijn dat hij u niet hoort als u hem roept tijdens deze plotselinge versufte toestand. Het is helemaal niet schadelijk voor je hond om af en toe in gedachten af te dwalen, dus maak je niet te veel zorgen.

Doelloos dwalen

Een andere manier om dementie bij honden te herkennen is het teken dat uw hond in de war is, wanneer hij ronddwaalt zonder echte richting. Dit kan gebeuren rond het huis of zelfs op routinematige wandelpaden. Ineens lijken ze gewoon niet te weten waar ze zijn.

Als andere zintuigen zoals gehoor, gezichtsvermogen en reuk niet meer zo sterk zijn als ze ooit waren, kan uw hond nog meer in de war raken in deze vertrouwde omgevingen.

Dit kan nogal wat angst veroorzaken, dus wees voorzichtig en open met uw reactie.

Een consistente huisindeling en een regelmatig schema aanhouden kan hen helpen zich meer ontspannen te voelen.

2. Blaffen of janken zonder reden

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei, was dit voor mij het verklikkerlicht.

Mijn hond jankt de hele tijd! Het gebeurt midden in de nacht. Het gebeurt ’s morgens vroeg. Het gebeurt in de auto. Het gebeurt in de tuin.

Het gejank van mijn hond is hard op weg de soundtrack van mijn leven te worden.

Handige hint: U kunt ook merken dat uw hond ’s nachts plotseling zonder reden begint te blaffen. Dit is niet altijd een teken van dementie, maar kan iets anders zijn.

Het is vrij bizar, maar als uw hond in wezen tegen zichzelf blaft of zeurt, kan dat een teken zijn van het Canine Cognitive Dysfunction Syndrome.

Er is geen solide onderzoek over waarom dit gebeurt. Het kan te wijten zijn aan de algemene verwarring en desoriëntatie die ze voelen.

Het is de moeite waard om de toon en urgentie van het janken op te merken. Ik kan zien of mijn hond pijn heeft of dat ze de achterdeur uit wil om te plassen. Deze hebben een andere geluidskwaliteit dan dit richtingloos gemompel dat ze doet zonder sterk motief.

Het kan de moeite waard zijn om de eerste keer met uw hond naar de dierenarts te gaan om te onderzoeken of uw hond pijn zou kunnen hebben.

Als uw hond echter erg oud is en er geen oorzaak voor pijn wordt gevonden, wees dan niet verbaasd als deze willekeurige telefoontjes vaak voorkomen. Je went eraan – dat beloof ik!

3. Verlies van zindelijkheidsvaardigheden

Net als bij mensen verliezen honden vaak hun zindelijkheidsvaardigheden als ze aan dementie lijden. Dit is vaak het eerste teken dat mensen zien bij honden met dementie.

Waar ze ooit extreem schoon waren en ijverig in het zich excuseren om naar het toilet te gaan, kan je merken dat er meer ongelukjes gebeuren rond het huis.

De redenen kunnen tweeledig zijn:

  1. Ze zijn in de war en weten de weg naar de achtertuin of de tuin niet meer.
  2. Ze zijn minder mobiel en konden het niet op tijd halen.

Als het dat laatste is, kan het de moeite waard zijn om te investeren in plasmatjes om ze een plek te geven om zich binnenshuis te ontlasten.

U kunt ook het aantal wandelingen dat u overdag maakt verhogen (indien mogelijk) zodat ze naar buiten kunnen.

Ik weet dat het moeilijk is om geduld te hebben in deze tijden, maar het is belangrijk dat je vriendelijkheid toont.

Het is onwaarschijnlijk dat ze hier een vaste gewoonte van maken, want dementie is geen consistente staat van zijn. Mijn hond heeft momenten van volledige helderheid waar ze haar normale zelf is.

Daarom zijn deze beoordelingsfouten typisch gewoon dat – fouten.

Het kan de moeite waard zijn om uw hond door uw dierenarts te laten controleren als het plassen en poepen in huis zeer regelmatig wordt. Het kan een symptoom zijn van ernstigere aandoeningen zoals een nierziekte.

4. Veranderingen in temperament

Een duidelijk teken van dementie bij honden is een snelle verandering van temperament. We hebben dit een beetje aangestipt met het niet herkennen van mensen, maar de algemene stemming van uw hond kan veranderen in dit seizoen van hun leven.

Sommige honden met dementie worden agressief terwijl ze dat eerder niet waren. Dat komt meestal door angst en verwarring, en niet door kwaadaardigheid tegenover anderen.

Andere persoonlijkheidsveranderingen variëren van afstandelijker zijn tot meer behoeftig en angstig. Ze vragen misschien minder aandacht en worden eenzamer.

Ook kunnen ze je overal volgen om dicht bij je te zijn.

Dit klinkt erg deprimerend, maar ik kan je verzekeren dat als je leert voor je hond te zorgen in deze tijden, ze nog steeds heldere, vreugdevolle momenten zullen hebben.

In mijn eigen ervaring is het temperament van mijn hond helemaal niet veel veranderd. Ze is nog steeds erg vriendelijk, innemend en zachtaardig zoals ze altijd al was. Niet alle symptomen presenteren zich op dezelfde manier bij alle honden.

5. Verstoorde slaap

Mijn hond is 77 jaar oud in mensenjaren. Zoals de meeste 77-jarigen in de wereld, slaapt ze graag… veel. Volgens Dog Health, kunnen oudere honden 14 tot 20 uur per dag slapen. Het is als een terugval naar de puppytijd!

Veel slapen is niets nieuws en niets om je zorgen over te maken. De gedragingen die meer symptomatisch zijn voor dementie zijn veel opvallender en vreemder. Voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • Zeuren ’s nachts.
  • Nachtwandelingen.
  • Slapen op vreemde plaatsen zoals kasten en dozen.

Slaap-waak cycli zijn waarschijnlijk behoorlijk verstoord als ze CCDS hebben. Het was heel raar om mijn hond voor het eerst om 2 uur ’s nachts doelloos te zien lopen.

Veranderingen in de slaapcycli kunnen worden opgelost met slaapmedicatie die uw dierenarts geeft, of u kunt ook kruidenmiddelen proberen, zoals Rescue Remedy Pet om een angstige geest ’s avonds laat te kalmeren.

Het komt echter ook heel vaak voor dat honden met dementie ’s nachts moeilijk kunnen slapen. Als dit klinkt als uw hond, lees dan deze gids waarin wordt uitgelegd hoe u een hond met dementie kunt helpen ’s nachts beter te slapen.

Conclusie

Dementie komt veel voor naarmate honden ouder worden. Als u weet hoe u de tekenen van dementie bij uw hond kunt herkennen, kunt u sneller handelen om hun leven aangenamer te maken.

Misschien wilt u ook…

Hier zijn verwante gidsen die u kunnen helpen in deze fase van het leven van uw hond.

Image in header via