4 Samojeed kleuren & alles over die wolkachtige vacht

4 Samojeden Kleuren & Alles Over Die Wolkachtige Vacht

Sharing is caring!

Zo ijverig als een Siberische Husky, en zo vriendelijk als een Golden Retriever, maak kennis met een van de liefste hondenrassen ter wereld, de Samojeed. Ze zijn misschien niet zo populair als andere hondenrassen, maar ik merk een aanzienlijke stijging van hun populariteit in de afgelopen decennia.

Maar, ik ben hier niet om te vertellen hoe geweldig dit hondenras is. Ik ben hier om je te leren dat Samojeden er zijn in verschillende keuzes. Er zijn vier Samoyed kleuren waaruit u kunt kiezen. Ze lijken allemaal op elkaar, met kleine verschillen in kleurintensiteit en plaatsing op het lichaam.

Welke vachtkleur hij ook heeft, de Samojeed zal altijd een goede familie hond zijn, met de vriendelijkste ogen en de meest schattige glimlach.

Zonder verder oponthoud, laten we meer praten over Samojeed kleuren, hun vacht, onderhoud, en de algemene indruk van het ras.

Laten we dit artikel ingaan met een enorme Sammy glimlach op onze gezichten!

Inhoud

toon

De oorsprong van het ras: een woord over Samojeden

Samojeed hond poseren in het mooie park

Eeuwenlang hebben Samojeden de grote Siberië, een gebied waar je alleen maar sneeuw kunt zien en verwachten. Maar de eeuwige winter liet deze honden niet toe hun vrolijke houding te verliezen. Een permanente glimlach bleef op hun gezichten kleven, misschien door de vorst, of misschien omdat ze aanleg hebben om vrolijk te doen.

Samojeden zijn een van die hondenrassen die speciaal zijn gefokt om te dienen als herdershonden, om iedereen veilig en uit de buurt van problemen te houden. Ze waren harde werkers, trokken sleden en hielpen tijdens de jacht op rendieren. Zelfs hun naam kwam van de mensen die ze hielpen – de Samoyede mensen.

De Samojeed hond is altijd een familie pup. Het is een aanhankelijk hondenras dat graag de hele tijd aandacht krijgt. Maar ze geven het ook terug!

De Samojeed is echt een genot om te bezitten. Maar denk er niet aan om er één aan te schaffen als je geen actieve hondeneigenaar bent. Met zo’n rijke geschiedenis als werkhond, zijn de Samojeden van vandaag pups met een sterke prooidrift en een hoog energieniveau. Ze moeten iets te doen hebben; anders zullen ze zich vervelen, of misschien zelfs destructief zijn! Betrek zulke honden bij behendigheidsparcoursen en je bent goed bezig.

Ook al heeft de Samojeed zijn oorsprong in de Arctisch gebied van Siberiëdat hield hen niet tegen om Antarctica te bezoeken. Wist je dat Samojeden een van de hondenrassen waren die gebruikt werden in Amundsen’s poolexpedities naar de Zuidpool? Nou, nu weet je het!

De wereld ontdekte het geweldige Samojeed hondenras rond de eeuwwisseling, van de 19e tot de 20e eeuw. In de begin jaren 1920, kwamen Samojedenpups naar Amerika. Kort daarna werd de eerste Samoyed Club of America opgericht en bleef het ras voorgoed bestaan. Ik weet dat de States niet echt dezelfde

Siberische klimaat hebben, maar ze schijnen het hier leuk te vinden. Wel, wij houden ook van deze vriendelijke honden!

Goed uitzien: Het uiterlijk van een Samojeed

schattige witte Samojeed hond

Eén blik erop en je bent verkocht voor het leven!

Samojeden zijn dat soort hondenras dat je voorgoed voor zich zal winnen met hun permanente Sammy glimlach en de pluizigste lichte vacht ooit. Maar, laten we het eens hebben over enkele feiten die je zullen helpen een Sammie te onderscheiden van andere Spitz-achtige honden op straat.

Samojeden zijn middelgrote honden. Ze hebben een vrij vierkante bouw, met een breed hoofd. Ze zijn evenredig, en hebben kenmerkende lichaamskenmerken zoals de poofy, naar achteren gekrulde staart en rechtopstaande oren.

Zoals hun rasstandaard aangeeft, kunnen mannelijke exemplaren van dit ras 21 tot 23,5″ worden bij de schoft, vergeleken met hun vrouwelijke tegenhangers, die tussen 19 en 21″.. Een eigenaardigheid van het ras is dat beide geslachten hetzelfde gewicht hebben: 50 tot 60 pond! Daarom is het zo moeilijk te zeggen welke Sammie een jongen en welke een meisje is. Zelfs hun witte vacht maakt het moeilijk!

Welke vachtstijlen hebben Samojeden en hoe verzorg je ze?

Zoals je je kunt voorstellen, zijn Samojeden honden met een dubbele vacht – een ondervacht en een bovenvacht.

Aan de buitenkant is hun vacht recht, een beetje ruw en vrij dik. Maar de ondervacht is een dichte laag zachtheid die helpt bij het poefachtige uiterlijk.

Zo’n dikke vacht kan maar één ding betekenen: Samojeden zijn niet hypoallergeen helemaal niet!

Deze honden verharen veel, vooral in het voor- en najaar. Daarom moet je ze voortdurend borstelen. Oké, misschien niet zo uitgebreid, maar dagelijks borstelen is toch een must. Buiten het grote rui-seizoen, kunt u de borstelsessies inkorten tot drie tot vier keer per week.

Een Sammie die een paar weken niet geborsteld of getrimd is ziet er smerig en triest uit. Laat dat uw hond niet overkomen. Zorg ervoor dat je hem regelmatig borstelt, en trimt als je merkt dat zijn vacht zijn mooie vorm begint te verliezen.

AKC goedgekeurde Samojeed kleuren

De officiële Amerikaanse Kennel Club keurt alleen de volgende vachtkleuren goed. Iets anders dan deze wordt beschouwd als fout, niet bestaand, of fraude. Geloof me, er bestaat niet zoiets als een rode Samojeed of zelfs een zwarte!

Focus op de volgende Samojeed kleuren:

– Wit

– Crème

– Biscuit

– Wit en biscuit

Laten we nu iets horen over elke vachtkleur. Je zult merken dat de verschillen niet zo groot zijn. Soms lijken crème en witte Samojeden op elkaar. Maar ik zal je helpen je ogen te trainen en ze uit elkaar te houden.

Witte Samojeed: Zacht als een watje

Samojeed honden in in groen veld bij zonsondergang

Met wit als de meest voorkomende Samojeed kleur, moet je iets weten: deze zachte witte sneeuwvlok was met opzet gefokt om wit te zijn.

Het heeft allemaal te maken met hun oorsprong als sneeuwhonden uit Siberië. Een volledig witte of licht gebruinde Samojeed zou perfect passen in de sneeuw van Siberië. Een donkergekleurde zou opvallen en een gemakkelijk doelwit zijn voor vijanden en wilde dieren. Daarom deden de vroege Samojedenfokkers hun best om alleen witte Sammies te fokken.

Maar, niet elke Sammie krijgt de volledig witte vacht. Natuurlijk heb ik het niet over het vuil maken van hun vacht. Ik heb het over een verandering die sommige Samojeden overkomt. Hun vacht kan in dit geval lichter of donkerder worden, maar ze zullen altijd het witte vachtgen dragen.

Wat ik niet genoeg kan benadrukken is dat witte Samojeden geen albino honden zijn! Als ze dat waren, zouden hun oogranden, neus en lippen lichtgekleurd zijn, en niet zwart of donkerbruin.

Cream Samoyed: Fluffy & Even Schattig

cream samoyed puppy liggend binnen

Foto van: @aventurasdeasterix

Cream Samoyeds zijn zo lekker als zoete vla.

Nee, serieus… hun mooie vachttekening maakt ze zo zoet als elk toetje.

Een crème Samojeed hoort een lichtbruine, lichtgele vachtkleur te hebben. Het is zo licht van tint dat mensen het vaak verwarren met een witte Sammie.

Als u strikt op zoek bent naar een crème Sammie, moet u weten dat donkerbruine tinten helemaal niet acceptabel zijn. Als u een raszuivere crème Samojeed wilt, zoek dan alleen naar lichtere tinten!

Biscuit Samojeed: Zo zoet als een echt koekje

biscuit samojeed

Foto van: @snowstarsamoyeds

Slechts twee hondenrassen in de wereld modelleren deze mooie biscuit vachtkleur. Het is de kleine, maar pittige Pekingees, en onze Sammie.

U zult gemakkelijk een volledig biscuit Samojeed herkennen. Hij heeft een medium glanzende, bruin-gouden tint die lijkt op een vers gebakken koekje, *hint, hint*.

Deze pups hebben bruinachtige aftekeningen over hun hele lichaam, inclusief hun nek, oren en schouders. De witte vacht is zichtbaar op hun buik, borst, staart en benen.

Als een puppy een biscuitvachtgen draagt, zal hij van helemaal wit naar biscuit veranderen als hij opgroeit. Vreemd genoeg kan het ook andersom! Als de biscuit pup volwassen wordt, wordt hij al dan niet helemaal wit.

En, daarom moet je een pup nooit beoordelen op basis van zijn vachtkleur!

Wit en Biscuit Samojeed

Als biscuit Samojeden zeldzaam zijn, wacht dan maar tot je de white and biscuit Samojeed ziet!

Deze hond heeft een witte vacht. Hij is bedekt met bruingele vlekkendie het unieke karakter versterken.

Helaas kunnen deze middeldonkere aftekeningen na verloop van tijd verdwijnen en vrij licht worden. Dus, als de vachtkleur erg belangrijk voor u is, ook als de pup opgroeit, moet u de donkerste pup uit het nest kiezen.

Hebben Samojeden zeldzame vachtkleuren?

Over het algemeen komen Samojeden niet zo vaak voor in het Amerikaanse straatbeeld. De grootste reden is hun prijs, gevolgd door een late aankomst in de States.

Zo’n zeldzaam hondenras heeft ook enkele zeldzame kenmerken wat betreft hun vachtkleur.

Om uw vraag te beantwoorden: ja, Samojeden kunnen een zeldzame vachtkleur dragen! Voor dit hondenras is het de biscuitkleur die als zeldzaam wordt beschouwd.

Zoals u zich kunt voorstellen, zijn biscuit Samojeden vrij prijzig en moeilijk te vinden. Veel succes met het nastreven van een exemplaar!

Heeft de kleur van de vacht van een Samojeed invloed op zijn gezondheid?

Samojeed hond spelen in de natuur

Veel hondenrassen met een geheel witte vacht hebben tal van gezondheidsproblemen die te maken hebben met hun gezichtsvermogen of huidconditie. Die honden zijn echter albinohonden. Het is het rommelige werk van de genetica dat hun gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Gelukkig betekenen zuivere witte honden niet noodzakelijkerwijs albino. De Samojeed is een goed voorbeeld. De waarheid is dat een witte Samojeed net zo ver verwijderd is van kleurgerelateerde ziekten als een black and tan Duitse Herder.

Wit is alleen hun vachtkleur; het is niet het gevolg van onvoldoende pigmentatie. Samojeden hebben donkere markeringen op hun neus, lippen en oogranden, waardoor ze volkomen normaal zijn. Dit is het bewijs dat ze pigment hebben!

Om deze zeer belangrijke vraag te beantwoorden: nee, een vachtkleur heeft geen invloed op de gezondheid van een Sammy. Het heeft zelfs geen invloed op zijn gedrag. Hun vachtkleur is alleen wat het zegt dat het is: gewoon een kleur.

Samojeden hebben echter wel enkele ernstige gezondheidsproblemen die hun levensduur sterk beïnvloeden.

Als toekomstige Sammy-eigenaar moet u zich bewust zijn van de volgende aandoeningen:

– Heupdysplasie

– Pulmonale stenose

– Aorta stenose

– Progressieve retinale atrofie of PRA

– Diabetes

– Erfelijke glomerulopathie

– Hypothyreoïdie

– Glaucoom

– Patellaire luxatie

Ik ga nu alle genoemde ziekten doornemen om je een algemeen idee te geven hoe ernstig elke ziekte is. Maak je geen zorgen… Samojeden zijn over het algemeen gezonde honden. Het is niet omdat er één lijdt aan hypothyreoïdie dat jouw Sammie dat ook zal doen.

Allereerst, laten we praten over heupdysplasie. Heupdysplasie is een veel voorkomende aandoening die veel hondenrassen van alle maten treft. Samojeden zijn er slechts één van. Dit is een genetische aandoening die van een ouder op een pup kan worden overgedragen. De aandoening treedt op wanneer het dijbeen niet goed in het daarvoor bestemde heupgewricht past. Dit veroorzaakt extreme pijn en kan zelfs leiden tot ernstige mobiliteitsproblemen. Heupdysplasie is de eerste stap naar artritis bij senioren. Samojeedpups die deze ziekte dragen, mogen niet verder gefokt worden. Vraag uw fokker altijd om 100% schone heupcertificaten.

Pulmonale stenose en aorta stenose zijn hartaandoeningen die worden gekenmerkt door nauwe kleppen.

Progressieve Retinale Atrofieof PRA, is een oogaandoening waarop elke fokker moet testen. Als een pup drager is van deze ziekte, mag hij niet verder worden verkocht of gefokt. PRA begint met beperkt zicht, maar ontwikkelt zich tot nachtblindheid en totale blindheid indien niet correct behandeld.

Helaas zie ik tegenwoordig veel honden die lijden aan diabetes. Deze levensgevaarlijke aandoening ontstaat wanneer het lichaam het suikergehalte in het bloed van de hond niet onder controle kan houden. Honden met diabetes hebben altijd dorst en honger. Maar ze komen niet aan. In feite verliezen ze het! Om diabetes onder controle te krijgen, heeft uw Samojeed aangepaste hondenvoeding en insuline nodig.

Erfelijke glomerulopathie is een hondenziekte die de nieren treft. Het is vrij ernstig, vooral voor reuen. Het goede nieuws is dat het vroeg ontdekt kan worden. Het slechte nieuws is dat er nog steeds geen testen voor zijn.

Hypothyreoïdie betekent een vertraagde of een snelle gang van de schildklier van een hond. Je kunt een hond met schildklierproblemen gemakkelijk herkennen. Hij is lusteloos, misschien zwaarlijvig, heeft wat hyperpigmentaties, en in ernstige gevallen lijdt hij aan epilepsie.

Glaucoom is een andere gezondheidstoestand die kan worden doorgegeven van de ouders aan een baby Samojeed. Glaucoom is pijnlijk, en kan zelfs leiden tot gezichtsverlies. Gelukkig is het te opereren als het op tijd wordt ontdekt!

Tenslotte hebben we patellaire luxatie. Deze verlammende ziekte van de knieschijf ontstaat wanneer het kniegewricht niet op zijn plaats blijft zitten. Patellaire luxatie is iets wat uw hond enorme looppijn zal bezorgen als het niet behandeld wordt.

Nu u alle mogelijke gezondheidsproblemen van het ras Samojeed kent, moet u ook een paar andere dingen weten.

Wanneer u een hondenfokker kiest, moet u altijd vragen naar een fokker die lid is van de CHIC. Deze afkorting staat voor de Canine Health Information Center programma. Dit betekent dat u uw fokker kunt vragen om de screeningsresultaten van uw pup voor heup-, bot- en oogziekten in te zien. Als uw Samojeed drager is van OFA, PennHIP, CERF, en OFA testresultaten met briljante scores, kun je veilig kopen.

Als je een fokker vindt die je geen OFA-certificaat of een ander certificaat wil laten zien, ren dan weg! Je moet die fokker je geld niet toevertrouwen. Zoek alleen naar betrouwbare jongens die je helpen de ideale Samojeed pup te vinden.

Bestaan er zwarte Samojeden?

Mooie Samojeed in madeliefjes

Ik weet dat zwarte Samojeed pups geweldig zouden zijn, maar ik moet jullie teleurstellen. Er bestaan geen zwarte Samojeden. Je kijkt ofwel naar het verkeerde hondenras, een gefotoshopte foto, of een oplichter.

Als een fokker je probeert te overtuigen dat hij een raszuivere zwarte Samojeed fokt, loop dan gewoon weg. Laat hem niet eens lachen. Zwarte Samojeden zijn niet echt. Samojeden zijn zo gefokt dat ze altijd een lichtgekleurde vacht hebben. Dat is omdat deze honden moesten opgaan in hun witte omgeving.

Blauwe ogen en een witte vacht: is het mogelijk?

Ja, blauwe ogen en een witte vacht is heel goed mogelijk, maar dat betekent niet dat het goed is. Veel hondenrassen kampen met gezondheidsproblemen die verband houden met blauwe ogen.

Maar, het hebben van blauwe ogen met zo’n lichte vacht als die van een Samojeed wordt door officiële clubs helemaal niet geaccepteerd. Het wordt beschouwd als een ernstige fout en mag niet worden aangemoedigd voor verdere fok.

Samojeden moeten altijd in een lichte vacht en met donkere ogen komen.

Wat zijn de geaccepteerde kleuren van de oogranden, neus en lippen?

blue eyed samoyed

Foto van: @galdamezpuppies

Wij hondeneigenaren accepteren elke kleur punten van een Sammy. Maar, de officiële clubs niet.

Als ik zeg “officiële clubs”, bedoel ik de AKC, de CKC, de UKC en de FCI. Google ze als je niet bekend bent met deze afkortingen, maar ik weet zeker dat iedere hondenliefhebber weet waar ze voor staan.

Hoe dan ook, deze officiële clubs zijn het er allemaal over eens dat de amandelvormige ogen van de Samojeed zwart of donkerbruin moeten zijn. De oogranden horen in de bijpassende kleur te zijn. Blauwe ogen zijn echter zwaar fout! Met andere woorden, geen enkele officiële club accepteert een Samojeed met blauwe ogen. Sommige clubs zeggen zelfs nee tegen gele ogen!

Wat hun neus betreft, kunnen Samojeden een bruine, leverkleurige of Dudley-kleurige neus hebben. Ze worden niet bestraft, maar hebben ook niet de voorkeur. Hondenkenners zijn het erover eens dat Samojeden met een zwarte neus het ideaal zijn.

Sprankelend Schoon: Houd die volledig witte vacht echt wit

Een witte hond bezitten is een beetje problematisch. Ze worden vuil, zelfs als ze niet in het vuil rollen. Witte honden zijn zeker een lust voor het oog. Maar, scruff uitziende, vieze Samojeden zijn pijnlijk om naar te kijken. Daarom heb ik wat trucjes voor je die die witte vacht zo knisperend wit als sneeuw houden.

Om te beginnen, wist je dat de zon de vachtkleur van een hond kan veranderen en hem geler kan doen lijken? Voor honden die ontworpen zijn om te leven omringd door de kleur wit, is sneeuw de vijand. Siberische Samojeden krijgen zelden zon; daarom moet u ze uit de buurt houden van bronnen van extreem licht.

Hondenverzorgingsmerken zijn gekomen met witmakende shampoos die speciaal zijn ontworpen voor witte honden. Ze zijn veilig in gebruik en mild voor de huid van uw hond. Wat u kunt doen is ze af en toe verrijken met zuiveringszout. Maar, ik zou het niet overdrijven!

Geheel witte honden hebben vaak traanvlekken in vreselijke bruinrode tinten. Daarom moet u een vlekkenverwijderaar kopen die de vacht van uw puppy wit en vrij van infecties houdt.

Een witte Samojeed sprankelend wit houden is een beetje een proces. Maar het grootste advies dat ik u kan geven is: laat uw hond niet toe in een modderig park.

Verharen Samojeden?

Samojeed puppy op een houten zolder thuis

Oh, ja dat doen ze!

Samojeden zijn honden met een dubbele vacht, en het is normaal dat ze veel verharen. Al het dode haar komt vast te zitten onder de bovenvacht, waardoor u moet ingrijpen. U moet uw hond regelmatig borstelen en over sterke zenuwen beschikken als het verharingsseizoen begint.

Zoals u zelf kunt bedenken, zijn Samojeden niet de juiste honden voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Hypoallergeen? Absoluut niet!

Wat is de beste kleur van de Samojeed?

Hoewel de meeste mensen zullen zeggen dat witte Samojeden de beste zijn van alle Samojedenkleuren, ben ik het daar niet mee eens. Alle Samojeden kleuren zijn even geweldig! In tegenstelling tot veel andere hondenrassen, bijvoorbeeld de poedel, komen Samojeden in slechts een handvol kleuren voor. En ze zijn allemaal prachtig!

Uw hond kan wel de mooiste kleur op papier modelleren, maar de praktijk kan anders zijn. Als u uw hond niet goed verzorgt, dan krijgt hij een triest uitziende vacht. Samojeden hebben evenveel verzorging nodig als lucht! Als u hun haar niet regelmatig kunt trimmen, laat dan een professionele trimsalon het voor u doen.

Als je toch zelf wilt trimmen, raad ik je aan om op internet te zoeken naar top-notch pinborstels, ondervachtharken en kammen. Dit zijn de meest nuttige grooming gadgets die je zou moeten bezitten. Verzorging is niet zo moeilijk, maar het kost veel tijd. Maar zie het als een gelegenheid om een band met uw puppy op te bouwen. Oh, en begin vroeg! Als de pup eenmaal gewend is aan het idee om verzorgd te worden, zal hij het altijd leuk vinden.

Samojeden zijn geweldige familiehonden die niet geneigd zijn tot agressie. Als je op zoek bent naar een pup die 3 in 1: een waakhond, een waakhond, en een gezelschapshondbent u op de juiste plaats.

Je zult geen mooiere glimlach of mooiere vachtkleuren vinden dan die van Samojeed!

Lees Volgende: 5 Samojedenfokkers in het Verenigd Koninkrijk: Beste Sammies van het Koninkrijk