Waarom rekt mijn hond mij uit?

Strekt uw hond zich op u uit, strekt hij zich uit om u te begroeten, of strekt hij zich zelfs uit en duwt hij u weg? Het is niet ongewoon, maar niet alle honden vertonen dit gedrag. Mijn eigen hond doet het echter wel en ik heb waargenomen dat mijn vrienden zich ook aan hen uitstrekken – en hier zijn redenen voor.

Waarom rekt mijn hond zich uit op mij? Honden rekken zich aan je uit als een vorm van begroeting of uitnodiging tot interactie met hen. Honden zullen zich in een aantal situaties om je heen strekken, en het moet worden gezien dat de hond rechtstreeks met je communiceert, op een ontspannen en zelfverzekerde manier.

Honden zullen zich uitstrekken om u te begroeten of als uitnodiging om te spelen of om andere niet-agressieve interactie aan te gaan, zoals knuffelen of wrijven.

Dit gedrag geeft aan dat uw hond u ziet, hetzij als een gelijke, hetzij als iemand met een hogere status – in plaats van dat de hond in de rol van alfa staat.

Dat is het korte antwoord, maar er komt nog wat bij kijken, zoals hieronder besproken.

Meer redenen waarom strekken als ze je zien

Zelden zou er reden tot bezorgdheid moeten zijn wanneer uw hond zich aan u uitstrekt. Maar het is niet altijd om je te begroeten of om je ontspannen te voelen.

1. Rekken om pijn te verlichten

Maar een waarschijnlijke oorzaak voor een abnormale hoeveelheid of vorm van uitrekken kan canine bloat zijn. Uw hond probeert misschien de pijn in zijn buik te verlichten.

Dit moet in de gaten worden gehouden en aangepakt als het gedrag aanhoudt en gepaard gaat met kwijlen of andere tekenen van nood.

2. Rekken om te helpen bij stijve gewrichten

Een hond kan zich ook naar u toe strekken om stijfheid in zijn gewrichten te verlichten, bijvoorbeeld als hij langere tijd stilstaat, in dezelfde houding. Oudere honden strekken zich meer uit dan jongere honden om hun lichaam in beweging te krijgen. Dit hoeft geen onnodige zorg te zijn.

Vaak als u thuiskomt en uw hond heeft gerust, kan hij zich uitrekken voordat hij u komt begroeten.

3. Rekken om in beweging te komen

Honden rekken zich ook uit om hun bloed te laten stromen en hun spieren op te warmen in afwachting van lichaamsbeweging, zoals een wandeling of een loopje. Je ziet ze dit misschien doen als je met hun riem of harnas rammelt. Het is een oud ritueel, uitgevoerd door wolven als de roedel zich klaarmaakt voor de jacht.

4. Hun achterpoten uitstrekken als een kip

Een andere vorm van strekken heet splooting, beroemd geworden door het corgi ras. Mijn Franse Bulldog doet dit ook, en hij ziet er dan uit als een gebraden kip!

Uw hond spreidt zijn heupen op de grond en strekt een of beide poten achter zich uit en gaat zo liggen. Hij kan zich ook met zijn voorpoten naar voren trekken.

Sploffen ziet er misschien onhandig uit, maar is niet schadelijk voor de hond. Het vereist echter veel flexibiliteit en wordt meestal door jongere honden beoefend.

Het wordt vaak gedaan op een koel oppervlak, zoals vloertegels, om de buik- en liesstreek te koelen.

Het wordt ook gedaan op gras, en men vermoedt dat de hond het gazon gebruikt om zijn onderbuik te krabben. De jeuk kan heel goed veroorzaakt worden door een grasallergie en is het onderzoeken waard.

5. Rekken als de speelboog

De speelboog, bereikt door de voorpoten op de grond te laten zakken, terwijl de achterkant in de lucht is, is de uitnodiging van een hond om te spelen. Dit gebaar is noch agressief noch onderdanig en is gericht op een mens of een ander dier dat geen bedreiging vormt.

Het kan gepaard gaan met een opgewonden blaf, een gekke grijns en algemeen manisch gedrag. Deze houding wordt ook gebruikt om de belangstelling van een potentiële partner te wekken.

Handige Hint: Sommige honden zullen ook sploot doen. Dit is die grappige kikkerachtige houding die zij doen, hier is waarom zij het doen.

De speciale stretch

Er is een meer innemende rek die een speciale band tussen u en uw hond communiceert. Het is anders dan de opgewonden welkomstgroet.

Het kan een uiting van plezier zijn wanneer u een kamer of gebied binnenkomt na een korte periode van afwezigheid. Het kan ook worden geïnitieerd als u beiden een gebied betreedt dat bestemd is om te spelen, zoals een tuin of het strand.

Deze rek is voorbehouden aan mensen bij wie uw hond graag is en die hem of haar op zijn gemak stellen. Het gaat meestal gepaard met regelmatig oogcontact, en ontspannen oren en andere gelaatstrekken.

Het betekent ook dat de hond ontspannen is en mogelijk in een speelse stemming. Het gebaar wordt aangeboden in afwachting van een positieve ervaring.

Uw hond kan beginnen met rekken als hij op enige afstand van u is of hij kan opspringen en zich tegen u aan rekken.

Niet alle honden vertonen dit gedrag. Het strekken in dit geval wijst op een vertrouwen en een veronderstelling dat de hond een rang heeft die hoog genoeg is om op dit niveau met u te interageren.

Aan de andere kant kan het ook gezien worden als een teken van erkenning van je hogere rang en een verzoek om toestemming voor meer onstuimige activiteiten.

In het algemeen veroorzaakt de verhoogde bloedstroom die het gevolg is van strekken, bij mensen en hoektanden, een afgifte van endorfine, het feel-good hormoon. Het heeft het effect dat spanning wordt losgelaten en het lichaam ontspant.

Is het te ver gezocht om te denken dat uw hond opgelucht is om u te zien?

Anekdotisch bewijs

Mijn Franse Bulldog vindt dat hij de tophond is onder de hoektanden en in haar ogen sta ik vrij hoog onder de mensen.

Hij geeft me meestal ’s morgens als eerste de rek of als we in de tuin zijn die als speelruimte wordt beschouwd.

Buiten, als er geen bedreiging in de buurt is, zoals een passerende hond, zal hij vol vertrouwen tegen me opspringen en zich uitstrekken.

Op een dag liep ik een eindje over het laantje naar huis, en hij werd ongeduldig terwijl hij op mij wachtte, dus sprong hij tegen het hek op en rekte zich uit.

Ook de Jack Russell van mijn vriendin, die niet de oudste en ook niet bijzonder demonstratief is, springt op willekeurige momenten tegen me op en rekt zich uit. Zij beschouwt zichzelf waarschijnlijk als het opperhoofd onder de kleine honden.

De andere honden springen op als ze me begroeten of om genegenheid vragen, maar ze strekken zich niet uit.

Conclusie

Ik zou zeggen dat 99% van de tijd, wanneer uw hond zich naar u uitstrekt, het niets is om u zorgen over te maken… tenzij u een duidelijk ongemak ziet.

Mijn hond rekt zich ’s morgens uit als hij wakker wordt, net als ik, maar hij rekt zich ook uit om mij te begroeten, want we zijn beste maatjes.

Misschien wil je ook…

Image in header via