Krijgen honden keelpijn van te veel blaffen?

Heeft u een hond die maar niet ophoudt met blaffen? Misschien bent u een geërgerde buur die er genoeg van heeft dat de hond uit de buurt voortdurend blaft en u ’s nachts wakker houdt.

Hoe dan ook, ik weet zeker dat de gedachte bij u opgekomen is of het mogelijk is dat een hond keelpijn krijgt van het blaffen of zijn stembanden beschadigt. Als honden keelpijn krijgen, kan dat betekenen dat u op een gegeven moment wat rust krijgt van het lawaai.

Deze zelfde vraag kwam vorige week ter sprake in een gesprek op sociale media, dus besloot ik te onderzoeken of honden keelpijn kunnen krijgen, en of te veel blaffen een factor is.

Krijgen honden keelpijn van blaffen? Honden kunnen keelpijn krijgen van te veel blaffen. Overmatig blaffen over een langere periode kan leiden tot schade aan de stembanden van de hond, met als gevolg keelontsteking waarbij het strottenhoofd ontstoken raakt en pijn gaat doen, plus een schorre blaf.

Dus, daar heb je het; honden kunnen hun stembanden beschadigen door overmatig blaffen, wat ze vaak doen om met elkaar te communiceren.

Waarom blaft mijn hond zo hees?

De reden waarom een hond zo hees blaft kan te wijten zijn aan overmatig blaffen. Het kan ook te wijten zijn aan een breed scala van redenen, waaronder distemper, tonsillitis, irritaties en meer keelpijn.

hond beschadigde stembanden
Honden kunnen hun stembanden beschadigen door te veel blaffen, keelpijn krijgen en wat R&R nodig hebben.

Je kunt ze allemaal hieronder zien.

Kunnen honden om andere redenen keelpijn krijgen?

Maar, als u toch denkt dat uw hond keelpijn heeft door te veel blaffen, ga er dan niet van uit dat dat de reden is van zijn ongemak. Honden kunnen om allerlei redenen keelpijn krijgen, sommige ernstiger dan andere.

Een hond kan bijvoorbeeld keelpijn krijgen door:

  • Te veel blaffen: zoals eerder besproken, kan een hond die te veel blaft zijn keel pijn doen, waardoor deze rood en pijnlijk wordt.
  • Hondenziekte: deze bacteriële luchtweginfectie gaat vaak gepaard met faryngitis, waarbij de wanden van de keel van de hond ontstoken raken.
  • Kynologische tonsillitis: Symptomen van tonsillitis bij honden zijn onder meer rode en gezwollen amandelen, die je achter in de keel moet zien.
  • Snijwond, schaafwond of irritatie: alles wat de stembanden of keel van uw hond irriteert kan leiden tot pijn. Dit kunnen haren, stof, rook, of zelfs een kleine schaafwond zijn.
  • Vreemd voorwerp dat vastzit:
  • Herpesvirus: volgens com vermenigvuldigt het herpesvirus zich in het slijmvlies van de mondholte en de keel en komt dan in de bloedbaan van de hond terecht om hen ziek te maken.
  • Laryngitis: kan worden veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen of door iets in de keel dat irriteert, waaronder het te veel blaffen van de hond.
  • Parvovirus: deze ziekte begint wanneer het virus de amandelen of lymfeklieren van de keel van de hond aantast, waardoor deze pijnlijk wordt. Het is een van de eerste symptomen van canine parvo.
  • Keelpijn: vergelijkbaar met tonsillitis, kunnen honden net als wij mensen ook last krijgen van keelontsteking als de bacterie in hun systeem komt.
  • Keelkanker: dit is de ernstigste mogelijkheid voor keelpijn bij een hond, met een levensverwachting van 2 tot 12 maanden na diagnose en behandeling.

Het is belangrijk dat u met uw dierenarts praat om een ernstiger reden voor de keelpijn van uw hond uit te sluiten. Het is misschien niet alleen te wijten aan overmatig blaffen en beschadigde stembanden.

Misschien heeft u eigenlijk niet door dat uw hond keelpijn heeft, hetzij door overmatig blaffen, hetzij door een andere reden. Er zijn wel enkele symptomen en tekenen waar u op kunt letten, hieronder opgesomd.

Honden keelpijn symptomen

Als u zich nu afvraagt hoe u kunt zien of uw hond een zere keel of beschadigde stembanden heeft, dan zijn er enkele klassieke symptomen waar u op moet letten.

  • Slikbewegingen.
  • Hees klinkende blaf.
  • Hoesten of hakken.
  • Kokhalzen.
  • Koortsachtige symptomen.
  • Lippen aan de lippen.
  • Overmatig kwijlen.
  • Gezwollen en rode amandelen.
  • Huilen als ze gapen of hun mond openen.
  • Niet eten en/of niet drinken.
  • Lijk lusteloos, moe en lusteloos.

Om meer te weten te komen over deze tekenen, bekijk deze post gewijd aan honden keelpijn symptomen.

Kunnen honden keelpijn krijgen van mensen?

Ik moest dit ook opnemen, omdat ik het zo interessant vond en jij misschien ook wel. Het is mogelijk dat honden keelpijn krijgen van mensen. Honden kunnen besmet raken met de menselijke keelontsteking, waardoor ze een infectie krijgen.

Worden honden moe van het blaffen?

Als de hond die u wilt laten stoppen met blaffen toevallig een zere keel krijgt door het onophoudelijke lawaai, dan moet u hopelijk wat respijt krijgen. Blaffen doet de hond pijn, dus zal hij of zij ermee moeten stoppen tot de keel hersteld is – of tot de wet u inhaalt en de hond wordt meegenomen!

Maar, wat als de hond in plaats daarvan blijft blaffen en nooit toevallig keelpijn krijgt? Wordt hij dan moe van het blaffen? Dit is wat ik online vond:

  • Honden worden niet per se moe van het blaffen, maar gaan juist minder blaffen.
  • De meeste honden van gemiddelde grootte zullen na 60 tot 90 minuten stoppen met blaffen.
  • Sommige honden zullen blijven blaffen, zelfs als ze moe en schor zijn, als ze onder psychologische stress staan.

Handige Hint: Ik heb eerder een gids geschreven waarin wordt uitgelegd waarom een hond plotseling zonder reden kan zijn gaan blaffen en wat je eraan kunt doen.

Conclusie

Tot slot, het is zeker mogelijk dat een hond keelpijn krijgt van te veel blaffen. Of dat betekent dat de hond stopt of niet, is een heel andere zaak!

Honden zullen urenlang blijven blaffen als ze gestrest zijn, pijn hebben, of verlatingsangst hebben; het is niet zo dat ze er moe van worden, alleen mogelijk een beetje moe.

Misschien wilt u ook…

Als je genoten hebt van dit onderzoek naar hondengedrag, kun je misschien ook genieten van de volgende lectuur die ik heb samengesteld:

Image in header via