Waarom eten honden stokken (en gooien ze over)? + Hoe te stoppen

Een van de nadelen van het wandelen met je hond in de vrije natuur is dat je misschien een viervoeter hebt die graag op stokken kauwt. Het kan zijn dat je apporteert en een van die honden hebt die graag stokken eet in plaats van ze terug te geven.

Veel van de tijd, zal een hond die stokken eet geen negatieve reactie hebben. Er zullen echter eigenaren zijn met honden die stokken eten en overgeven. Dit is meer een punt van zorg, en ik zal het verder bespreken, inclusief details over hoe je kunt proberen het gedrag te stoppen.

Maar eerst is hier een zeer korte uitleg waarom honden en puppies stokken eten of blaffen…

Waarom eten honden stokken en blaffen ze? Er zijn vele redenen waarom honden stokken eten, variërend van medische tot gedragsmatige. Het kan te maken hebben met voedingsbehoeften, doorkomende tandjes, de aandoening pica, spijsverteringsproblemen, verveling, stress, of gewoon een slechte gewoonte die in de loop der tijd is ontstaan.

Dit zijn lang niet alle redenen waarom honden stokken eten. Scroll lager op de pagina waar ik elke reden in meer detail uitleg – misschien kunt u het stokjes-etende gedrag van uw eigen hond herkennen.

Mogen honden stokken eten?

Nu de kern van de zaak; is het ok voor een hond om op stokken te kauwen?

Ja, en nee. Het is ok voor een hond om stokken te eten als het alleen kauwen is, en niet doorgeslikt worden. Veel honden houden van het gevoel van kauwen op stokjes en blaffen en kan voor sommigen zelfs een verlichting van stress zijn.

Het is echter slecht voor uw hond om stokjes te eten als ze worden doorgeslikt; dit kan leiden tot verstoppingen in hun darmen – dit kan in het ergste geval fataal zijn.

is het goed voor mijn hond om stokken te eten
Het is niet echt ok voor uw hond om stokken te eten, en kan tot problemen leiden als het niet in de gaten wordt gehouden.

Zelfs als het niet wordt ingeslikt, kan het ook slecht zijn voor honden om op stokken te kauwen, omdat er splinters in hun mond, tandvlees en tanden komen. Dit kan leiden tot mogelijke infecties en abcessen.

Ik wil u echter niet in paniek brengen. Mijn eigen hond kauwt op stok, hout en schors telkens als we het bos ingaan, en heeft tot nu toe gelukkig nog nooit gezondheidscomplicaties gehad. Als hij wat in zijn keel krijgt, hoest hij het vrij snel op… maar als eigenaar moet je wel een oogje in het zeil houden.

Belangrijk: Als uw hond stokken heeft gegeten en is gaan overgeven, of als u zich ook maar enigszins zorgen maakt over hun gekauw op hout en schors, moet u altijd een dierenarts raadplegen.

Is het slecht voor je hond om stokjes te eten?

Hoewel we altijd geluk hebben gehad met onze eigen hond, zijn er enkele gezondheidscomplicaties die kunnen optreden als gevolg van het eten van een stokje door uw hond.

Het meest voor de hand liggende risico is een splinter of verstikking. Dan zijn er nog de onderstaande risico’s. Ze zijn zeldzamer, maar moeten serieus genomen worden… als u vermoedt dat uw hond een stok heeft opgegeten.

Keel- of darmverstopping

Door de grootte van sommige stokken kan verstikking optreden als uw hond ze in hun geheel doorslikt. Sommige stokken zijn te groot om door de keel te gaan of komen zijdelings vast te zitten.

Zelfs als uw hond erin slaagt om de terwijl vast te kauwen, kan dit leiden tot darmverstopping en vervolgens tot verdere spijsverteringscomplicaties.

Interne perforatie

Omdat stokken scherpe en versplinterde randen hebben, kunnen ze aanzienlijke inwendige schade veroorzaken. Gebieden van zorg kunnen het spijsverteringskanaal, de slokdarm of de mond zijn.

Perforaties in het lichaam van uw hond kunnen dan overgaan in ernstigere aandoeningen zoals inwendige bloedingen.

Vergiftiging

Afhankelijk van de bron van de stok, schors of hout, kan uw hond een natuurlijk gif hebben gegeten, zoals kastanje, buckeye, sprinkhaan, appel en eik. Dit vereist onmiddellijke medische verzorging.

Tekenen van vergiftiging zijn onder andere:

  • Agitatie
  • Ademhalingsproblemen
  • Stuiptrekkingen
  • Diarree
  • Kwijlen
  • Hartproblemen
  • Nierfalen
  • Bleek tandvlees
  • Ziekte
  • Tremors
  • Onvast op de voeten

Mijn hond eet stokken en geeft over

Een van de meest voorkomende problemen is dat uw hond stokken eet en overgeeft. Dit is een bron van zorg voor elke hondeneigenaar!

Maar, soms kan de actie van braken / overgeven na het eten van stokken een goede zaak zijn. Het betekent dat uw hond al het slechte spul in zijn systeem krijgt.

Nu heb ik natuurlijk al eerder gezegd dat honden kunnen overgeven als ze vergiftigd zijn, dus dit is niet iets om lichtvaardig op te vatten. Als mijn hond stokken zou eten en overgeven, zou ik contact opnemen met mijn dierenarts en ik denk dat u dat ook zou moeten doen.

Handige tip: Heb je je ooit afgevraagd waarom honden graag grote stokken naar huis dragen na een wandeling? Vraag het je niet meer af, in deze snelle uitleg over deze vreemde gewoonte!

Waarom eten honden stokken en blaffen ze?

Zoals ik al eerder zei, is er niet één reden waarom uw hond stokken eet. Ze kauwen op hout en schors om verschillende redenen – sommige vreemder dan andere! We weten nooit echt wat er door het hoofd van onze hond gaat, maar op stokken kauwen kan een teken zijn van iets waar we op moeten letten.

Hier zijn een paar van de meer voorkomende redenen voor

1. Een voedingstekort

Sommige honden eten stokken en hout vanwege een tekort aan voedingsstoffen. Dat komt omdat hun huidige dieet hen niet de vitaminen en mineralen geeft die ze nodig hebben om zich goed te ontwikkelen, te groeien en gezond te blijven.

Hoe weet je dat je hond op hout kauwt vanwege een tekort aan voedingsstoffen?

Je moet nadenken over wat je ze te eten geeft. Als ze leven op een dieet van junkfood of tafelresten, dan krijgen ze waarschijnlijk kunstmatige conserveringsmiddelen of vulstoffen zoals gelatine binnen. Zulk voedsel heeft geen voedingswaarde.

Handige tip: Ik heb wat onderzoek gepubliceerd naar hoe slecht McDonald’s voedsel is voor honden, inclusief het voedings- en caloriegehalte dat een hond krijgt van een Big Mac-burger.

Honden hebben instinctief gedrag geërfd van wolven waardoor ze op jacht gaan naar hun eigen voedsel. Dit betekent dat honden kunnen proberen die ontbrekende voedingsstoffen te vinden in hout en stokken.

Als u denkt dat dit het geval is, met als een teken dat uw hond op hout kauwt voor voedingsstoffen en kort daarna diarree krijgt, evalueer dan hun dieet opnieuw. Misschien kunt u zich beter richten op natuurlijk voedsel dat rijk is aan natuurlijke vitaminen en mineralen – uw dierenarts kan u hierover zeker adviseren.

2. Pica (het eten van vreemde dingen)

Pica is een aandoening waarbij uw hond niet-voedzame voorwerpen eet, zoals gras, stokken, stenen en zelfs de muren van uw huis! Hoewel deze aandoening soms een gedragsmatige oorsprong kan hebben, zal de meest voorkomende oorzaak van pica u misschien verrassen.

Pica bij een hond wordt eigenlijk meestal veroorzaakt door bloedarmoede, dat wil zeggen een tekort aan rode bloedcellen en, bij uitbreiding, ijzer.

Het ijzertekort bij uw hond heeft als direct gevolg dat uw hond niet-voedingsartikelen eet en pica ontwikkelt. Pica kan zich dan uiten in het eten van stokjes, overgeven of gewoon kauwen en ophoesten.

Als u vermoedt dat uw hond bloedarmoede heeft, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen en zijn dagelijkse ijzerinname te verhogen, want bloedarmoede kan wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand bij uw hond.

Het komt hier op neer; als uw hond stokjes en andere rare dingen eet die hij niet zou moeten eten, zou het de pica-aandoening kunnen zijn.

3. Gedrags- of psychologische problemen

Honden met gedragsproblemen kunnen een aantal vreemde gewoonten ontwikkelen; zoals het eten van stokken en hout. Het probleem komt vooral voor bij reddingshonden die zwerfhonden waren of vroeger mishandeld werden.

Hoewel gedragsproblemen op zich een overkoepelende term is, kan het een aantal dingen betekenen, waaronder aandacht zoeken, verveling, angst – die er allemaal toe kunnen leiden dat uw hond op stokken kauwt, hetzij als dwang, iets om te doen of om te zorgen dat u hem opmerkt!

4. Gebitsproblemen of doorkomende tandjes

Op dezelfde manier waarop baby’s op willekeurige voorwerpen kauwen om het ongemak van doorkomende tandjes te verlichten, kunt u merken dat uw hond harde voorwerpen zoals stokken en hout zoekt om op te kauwen om de pijn in zijn mond te verzachten.

Enkele veel voorkomende mondproblemen waarmee honden te maken krijgen zijn tandvleesproblemen of gaatjes, dus het is het beste om ze een kauwspeeltje te geven dat daarvoor bedoeld is en om ze zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, want de bacteriën in combinatie met de splinters kunnen de situatie sterk verergeren.

Het doorkomen van tandjes begint bij pups meestal met 4 maanden oud, en eindigt meestal met 8 maanden. Op deze leeftijd moet uw puppy veel te kauwen hebben om stokjes te ontmoedigen. De meeste eigenaren houden het Kong assortiment kauwspeelgoed op Amazon.

Als uw hond niet in de doorkomende leeftijd zit, is het een mogelijk gebitsprobleem waar professionele hulp bij nodig is.

5. Spijsverteringsproblemen

Vergelijkbaar met gebitsproblemen kunnen ontstekingen en ongemak veroorzaakt door spijsverteringsproblemen uw hond aanzetten tot het eten van stokjes in een poging de symptomen te stoppen. Enkele veel voorkomende spijsverteringsproblemen bij honden zijn wormen, gastritis, inflammatoire darmziekten, tumoren of maagontsteking.

Al deze aandoeningen vereisen natuurlijk onmiddellijke medische aandacht, ook al variëren ze in ernst.

6. Het komt door de honger

Het kan zijn dat uw hond het voedsel dat u hem geeft niet lekker vindt, of dat de porties die hij krijgt zijn eetlust niet volledig bedwingen. Hoe dan ook, dit kan leiden tot het kauwen op stokjes in een poging zijn eetlust te bedwingen.

Verschillende oplossingen hiervoor, zoals een dierenarts, een hondendiëtist of zelfs gewoon het vergroten van hun porties en maaltijden zullen allemaal helpen om dit probleem op te lossen.

6. Ze houden gewoon van kauwstaafjes

Ik ben ervan overtuigd dat mijn eigen hond het gewoon leuk vindt om op stokken en hout te kauwen. De handeling van het kauwen geeft sensorische versterking; het voelt goed voor honden – ik denk dat het voor de onze zo is (je ziet hem hieronder kauwen).

hond eet stokken gooit over
Ik denk dat mijn hond het gevoel van kauwen op hout en stokken gewoon lekker vindt. Hij geeft niet over, maar hij hoest wel!

Mijn hond at een stok en geeft over

Wanneer uw hond een stokje eet en hij moet overgeven, of u maakt zich zorgen dat het een verstopping veroorzaakt is het zaak professionele hulp te zoeken. Uw dierenarts kan deze onderzoeken (eventueel scans maken) om te zien of het stokje door uw hond heen gaat en of het waarschijnlijk schadelijk is.

Afhankelijk van of de stok giftig was of dat er schade is aangericht, houden ze uw hond misschien een nacht ter observatie binnen.

Nadat ze het probleem hebben opgelost, kunnen ze onderzoeken of er een onderliggend probleem is waardoor uw hond stokken eet, of dat nu medisch of gedragsmatig is. Dit kan inhouden dat er meer tests worden gedaan of dat uw hond wordt doorverwezen naar een gedragsdeskundige of gespecialiseerde dierenarts.

Hoe voorkom ik dat mijn hond stokken eet?

Ik heb veel dingen aangestipt die u kunt doen om te voorkomen dat uw hond stokken eet en overgeeft, maar hier is een snelle samenvatting van de meest voorkomende manieren:

  • Houd uw hond uit de buurt van hout en stokken.
  • Zorg ervoor dat uw hond ijzer in zijn dieet heeft.
  • Vraag uw dierenarts om te testen op een tekort aan mineralen.
  • Zorg ervoor dat uw hond voldoende kauwspeeltjes heeft.
  • Houd uw hond vermaakt en vrolijk om angst, verveling en onrust te voorkomen.
  • Gebruik trainingsmethoden zoals het maken van harde geluiden wanneer in de buurt van stokken gaan.
  • Beloon met positieve beloning als ze stoppen met hout kauwen.
  • Gebruik afleidingstechnieken.

Conclusie

Er gaat niets boven een wandeling met uw hond door het bos. Het zorgt voor een geweldige verandering van omgeving, een stevigere oefening en een kans voor zowel u als uw huisdier om beter in contact te komen met de natuur.

Ik ga een paar keer per week het bos in met onze eigen hond Claude (je zag zijn foto’s in deze gids) en hij eet altijd stokjes. Gelukkig geeft hij niet over, maar hij hoest wel de kleine stukjes op en baart me veel zorgen.

Het is onmogelijk om een eenvoudig antwoord te geven op de vraag waarom honden stokken eten, want elke hond is anders en uniek op zijn eigen manier, met zijn eigen persoonlijkheid, temperament en motivaties om dingen te doen.

Maar of uw hond nu eenmalig of regelmatig stokken eet, de juiste begeleiding zal ervoor zorgen dat deze nutteloze en soms gevaarlijke gewoonte wordt beteugeld.

Misschien wilt u ook…

We brengen veel tijd buiten door met onze hond en vinden altijd nieuwe dingen om over te schrijven nadat hij kattenkwaad heeft uitgehaald. De volgende gidsen zijn allemaal gebaseerd op wat onze eigen hond heeft gedaan of geprobeerd te eten!