Mag ik mijn hond meenemen naar Sainsburys? Ja/Nee (Ontdek waarom)

Als hondenbezitters laten we onze pup niet graag buiten de deur. Ze maken immers deel uit van het gezin en zouden dus mee moeten kunnen op alle uitstapjes, inclusief winkelen! En als je een goed opgevoede hond hebt, is het logisch dat je hem vertrouwt om in je plaatselijke winkel te komen.

Als die winkel Sainsburys is, vraag je je misschien af of het een hondvriendelijke supermarkt is en wat hun beleid ten aanzien van honden is… Ik besloot dat uit te zoeken. Dit is wat ik ontdekte:

Kan ik mijn hond meenemen in Sainsburys? U mag uw hond niet meenemen of dragen in de winkels van Sainsburys. De enige uitzondering op deze regel van het hondenbeleid van Sainsburys is als uw hond een dienst- of geleidehond is die u helpt vanwege een handicap. Sainsburys is niet hondvriendelijk in de traditionele zin, en heeft tot op heden geen plannen om hun beleid te veranderen.

Dus, daar heb je het… je kunt je hond niet meenemen naar Sainsburys, tenzij het een geleidehond of hulphond is. Maar zelfs dan kun je problemen krijgen, zoals ik in een nieuwsbericht uit 2019 vond – je zult niet geloven wat er gebeurde (scroll verder naar beneden om het te zien).

Het hondenbeleid van Sainsburys: is het hondvriendelijk?

Hoewel het uw leven een stuk gemakkelijker zou maken als deze supermarkt gewoon zou toegeven en zou zeggen dat honden zijn toegestaan in Sainsburys, moet u rekening houden met de redenen waarom zij dit beleid hanteren en waarom Sainsburys niet hondvriendelijk is.

Een belangrijke factor is gezondheid en veiligheid; uw hond kan bijvoorbeeld in contact komen met vers voedsel, vlees, enzovoort – wat tot gevaarlijke besmetting kan leiden. Honden kunnen ook gevaarlijk zijn en mensen laten struikelen in een winkel als Sainsburys.

Dan heb je nog mensen die allergisch zijn voor honden of er gewoon bang voor zijn. U kunt zich voorstellen dat het hondenbeleid van Sainsburys is ontworpen met de bedoeling niet betrokken te raken bij mogelijke rechtszaken!

Als je al deze factoren bij elkaar optelt, zou je snel moeten begrijpen waarom je bij Sainsburys geen honden mag meenemen in hun supermarkten. Dit is wat er in hun beleid staat:

“Alle hondenbezitters wordt gevraagd hun hond buiten te laten, tenzij de hond een persoon met een handicap helpt. Het personeel van Sainsburys biedt klanten met geleidehonden ook hulp bij het boodschappen doen, als zij dat wensen.”

Mag ik mijn hond meenemen in Sainsburys?

Alleen omdat je een kleine hond hebt verandert dat niets aan de regels. Kleine honden zijn ook niet toegestaan in Sainsburys, en denk maar niet dat u de hond gewoon in een handtas of onder uw arm kunt dragen – het is een harde regel die voor alle honden geldt.

Volgens het hondenbeleid van Sainsburys mag je je hond niet meenemen in hun winkels, en het maakt ook niet uit of het een klein hondenras is (denk aan een chihuahua).

Uiteindelijk is de regel voor alle hondenbezitters hetzelfde. Je mag je hond niet meenemen in de Sainsburys winkels, ongeacht de grootte, tenzij het een geleidehond is.

Daarom is Sainsburys niet hondvriendelijk.

Wat zegt de Britse wet over honden in winkels?

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen overkoepelende wet over het al dan niet verbieden van honden in winkels. Als u eigenaar bent van een pub, winkel of openbare plaats is het in feite aan uw eigen oordeel als eigenaar van de locatie om te beslissen.

Als je een hondenbezitter bent, kijk dan uit naar een bordje op de deur van de winkel. Hondenvriendelijke gelegenheden hebben altijd een bordje in de etalage waarop staat dat honden binnen zijn toegestaan.

Bij grote bedrijven die deel uitmaken van een wereldwijde keten, zoals Sainsburys, is het hondenbeleid meestal van toepassing op elke winkel, zonder uitzonderingen. Het beleid inzake de toelating van honden is meestal te vinden op hun websites.

Als u het actuele hondenbeleid van de winkel niet kunt vinden, is een snel telefoontje of mailtje naar de klantenservice de beste manier om een antwoord te krijgen.

Er is echter wetgeving rond bepaalde aspecten die is vastgesteld door de Britse Food Standards Agency. Deze Schotse organisatie is verantwoordelijk voor de voedselveiligheidswetgeving voor het hele VK. Deze wetgeving gaat over gebouwen waar voedsel wordt bereid voor publieke consumptie.

Dit is wat de FSA zegt:

“Er moeten ook adequate procedures zijn om te voorkomen dat huisdieren toegang hebben tot plaatsen waar voedsel wordt bereid, gehanteerd of opgeslagen.”

Dat betekent in wezen dat honden eigenlijk niet mogen worden toegelaten in bepaalde soorten winkels… en dat geldt heel goed voor Sainsburys, want die hebben een eigen bakkerij en een kiosk voor vers vlees, kaas en vis. Sainsburys toont ook een grote hoeveelheid verse zuivel, fruit en groenten over verschillende gangpaden.

Waarom zijn geleidehonden dan wel toegestaan in Sainsburys?

Hoewel honden niet zijn toegestaan in Sainsburys winkels, zijn assistentie- en geleidehonden wel toegestaan.

Dit ondanks een zeer gênant incident in 2019 waarbij een gehandicapte vrouw uit een Sainsburys-winkel in Basingstoke werd gezet omdat ze haar hulphond bij zich had!

Ondanks dat ze het personeel vertelde dat ze geregistreerd stond als gehandicapte, zei de personeelsbewaker dat de hulphond niet echt was en beval haar en haar hond de winkel uit te gaan!

Dit was duidelijk een fout van Sainsburys, maar toont aan dat er verbeteringen moeten worden aangebracht in de manier waarop zij hun personeel opleiden en trainen voor dergelijke incidenten.

Als reactie op deze verschrikkelijke public relations ramp, heeft Sainsburys hun richtlijnen over de zaak duidelijker gemaakt en had het volgende te zeggen:

“We hebben Rebecca onze excuses aangeboden voor haar ervaring en haar een gebaar van goede wil gegeven zodat we haar weer kunnen verwelkomen in de winkel met Maxxy.”

Geleidehonden zijn vrijgesteld van verbodsregels

Volgens de Equality Act van 2010 zijn geleidehonden vrijgesteld van regels van bedrijven die honden verbieden. Als nationale wet zijn alle bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, groot of klein, wettelijk verplicht geleidehonden in hun winkels toe te laten.

Dit komt omdat geleidehonden worden geclassificeerd als een ‘mobiliteitshulpmiddel’, wat betekent dat het een redelijke aanpassing is die door de wet wordt gedaan om ervoor te zorgen dat gehandicapte klanten een gelijke behandeling krijgen.

Geleidehonden zijn ook bijzonder goed getraind (ze gaan zelfs naar een speciale school!), wat betekent dat men erop kan vertrouwen dat ze niet rondsnuffelen in voedselgebieden en deze besmetten. Ze richten zich alleen op de persoon aan wie ze zijn toegewezen.

Met andere woorden, geen enkele winkel in het Verenigd Koninkrijk mag iemand met een geleidehond de toegang ontzeggen, ook Sainsburys en alle andere nationale winkels niet (hier is bijvoorbeeld het hondenbeleid van Tesco).

Verschilt het hondvriendelijke beleid per winkel?

Hoewel de meeste nationale supermarktketens zeer vergelijkbare regels hebben over het binnenlaten van honden (met uitzondering van geleidehonden), zijn er enkele uitzonderingen op de regels die u hieronder kunt zien.

  • John Lewis: Deze winkel voerde een proefperiode uit om honden binnen te laten en besloot in juli van 2019 dat ze honden zouden toelaten op voorwaarde dat de hond goed opgevoed was, aan een korte lijn of gedragen werd door zijn baasje.
  • Waterstones: Deze boekhandel is veel relaxter als het gaat om onze hondenvrienden. Ze laten de individuele winkelmanager zijn eigen hondvriendelijke beleid bepalen. Sommige Waterstones laten zelfs drinkwater buiten staan voor honden.
  • Selfridges: In wat waarschijnlijk een unieke aanpak is, laat Selfridges alleen honden toe in de kleinere filialen. De enige honden die ze toelaten zijn kleinere honden die door hun eigenaar gedragen kunnen worden of in een zogenaamde ‘holdall’ – wat in wezen een draagtas is die gemaakt is om kleine honden in te vervoeren!

Conclusie

En daar heb je het. De vraag of honden zijn toegestaan in Sainsburys is vrij eenvoudig. Kleine honden mogen er niet in, grote honden mogen er niet in – in feite mogen er geen honden meegenomen worden in Sainsburys, tenzij het geleidehonden of hulphonden zijn.

Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen, en Sainsburys zou ooit hondvriendelijk kunnen worden. We hebben gezien hoe John Lewis zijn beleid kan veranderen, dus je weet nooit wat de toekomst brengt!

Voorlopig kunt u een hond meenemen naar Sainsburys, maar alleen als het een geleidehond is!

Handige tip: Als u in de Verenigde Staten woont, de Sainsburys equivalent is Walmart – hier is wat hun hondenbeleid is.