Waarom krijgen honden de hik (+ hoe kom je ervan af)?

Honden delen een aantal gelijkaardige eigenschappen met mensen, en daar kan vervelende hik bij horen. Soms kan het grappig zijn om je hond één of twee keer te zien hikken, maar als het aanhoudt, heb je gelijk dat je je zorgen maakt.

In deze gids zal ik uitleggen wat de hik bij honden veroorzaakt, wanneer je je zorgen moet maken, en hoe je er vanaf komt en ze kunt stoppen. Maar eerst een korte uitleg waarom honden vaak de hik krijgen.

Er zijn verschillende theorieën over waarom honden de hik krijgen, waaronder overvoeding, te snel eten of drinken in korte tijd, door kou, overprikkeling, stress, en aandoeningen zoals zure reflux.

Meestal gaat de hik van uw hond vanzelf over. Het kan echter problematisch worden en wijzen op een belangrijker probleem. Lees verder om erachter te komen of u zich zorgen moet maken als uw hond de hik heeft en hoe u er vanaf komt – plus waarom het gebeurt als ze slapen!

Honden en de hik

We hebben allemaal wel eens de hik gehad. En bijna altijd denken we op dat “hik-hik” moment alleen maar aan hoe we ze kunnen laten verdwijnen.

Maar als je hond zo vaak de hik heeft, kan er veel door je hoofd gaan, zoals de vraag of hij ziek is, of je een dierenarts moet bellen, of het goed komt met je hond, wat de hik veroorzaakt, enzovoort.

Als je gek wordt als je hond de hik heeft (ik zie je, nieuwe hondenouders!), is hier iets om je zorgen te verlichten: Hikken is volkomen normaal bij honden.

De meeste hondenouders vinden het schattig en zullen het misschien zelfs filmen. Er staan talloze video’s online van honden die de hik hebben, dus als je hond vaak de hik krijgt, hoef je niet in paniek te raken. Het is iets wat alle honden meemaken.

Maar soms (hoewel zelden) kan een hikkende hond een signaal zijn van een gezondheidsprobleem. Daar kom ik zo op terug.

waarom krijgen honden 's nachts de hik?
De hik kan uw hond verrassen, u moet hem misschien troosten als het zo vaak gebeurt.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs over bestaat, zijn deskundigen het erover eens dat hikken bij honden op dezelfde manier gebeurt als bij mensen. Bovendien zijn de triggers van de hik bij honden niet anders dan die welke de menselijke hik veroorzaken.

Ik hoor je bijna denken, “waarom krijgen honden zo vaak de hik?”.

Nou, het begint allemaal met het middenrif, een grote, koepelvormige spier die tussen de borst en de buikholte van uw hond zit. Organen zoals de maag bevinden zich in deze holte.

Normaal gesproken trekt het middenrif van uw hond samen als hij inademt en ontspant het als hij uitademt.

Maar wanneer er enige irritatie of verstoring van het middenrif is, zal dit het normale tempo van de bewegingen van het middenrif onderbreken, waardoor snelle, onwillekeurige samentrekkingen ontstaan.

Deze samentrekkingen sluiten abrupt de glottis van een hond (een luchtwegopening in hun stembanden). Het hikgeluid dat je hoort is het resultaat van het plotseling sluiten van de glottis bij elke samentrekking.

De hik van een hond klinkt niet als de klassieke menselijke “hik”. Hikken bij honden komt vaak over als een subtiele hap. Je ziet ook het lichaam van je hond schokken met elke zoals te zien is op deze YouTube video.

Waarom krijgen honden vaak de hik?

Laten we deze honden hik triggers doornemen:

1. Hond hikt als gevolg van te veel eten

Telkens wanneer uw hond te veel eet, rekt zijn buik verder uit dan normaal en drukt op het middenrif. Dit kan plotselinge samentrekkingen veroorzaken die de hik veroorzaken.

Als uw hond zo veel hikt vanwege een periode van overeten, zal de hik verdwijnen zodra het voedsel verteert en de maagomvang weer normaal is.

Dit kan even duren, vooral als uw hond besluit te gaan liggen omdat hij zich futloos voelt na overvoeding. Hun houding zal de voedselbeweging van de maag naar de darmen vertragen (om de volgende stap van de vertering mogelijk te maken).

Dus, totdat hun buikje krimpt, kun je ze horen hikken, zelfs tijdens hun dutje. Maar uiteindelijk komt het wel weer goed.

2. Hond hikt door te snel eten of drinken

Steek je hand op als je hondenvriend het eten naar binnen schrokt alsof het zijn laatste maaltijd is. Veel honden maken zich hieraan schuldig, en het hikken is de “beloning” die ze krijgen omdat ze niet langzaam van hun eten genieten.

Elke keer dat uw hond supersnel eet, nemen ze meer lucht op in hun buik.

Je kunt al raden wat er dan gebeurt, ja, hun maag zet uit door de overtollige lucht. De plotselinge druk op het middenrif kan resulteren in een vlaag van hikken.

3. Hond hikt door opwinding in overvloed

Iedereen die een puppy opvoedt zal je vertellen dat de hik deel uitmaakt van het dagelijks leven van hun hond.

In tegenstelling tot volwassen honden zijn puppy’s ook vatbaar voor de hik omdat ze altijd energiek zijn als het op alles aankomt. Dit omvat eten, het oplikken van hun bak water, spelen, en alles daartussenin.

Dat betekent dat pups de neiging hebben meer lucht in te slikken als ze zich bezighouden met alledaagse gewoonten. Gelukkig zal het hikken afnemen als uw pup volwassen wordt (omdat ze dan rustiger zijn).

Handige hint: Dit is slechts één reden waarom ik je niet aanraad de hele tijd water buiten te laten staan voor je puppy. Lees hier wat ik aanbeveel.

4. Hond hikt door vermoeidheid of stress

Er wordt ook algemeen aangenomen dat honden die stress of vermoeidheid ervaren de neiging hebben om meer te hikken dan koelere honden. Dit zou kunnen komen omdat wanneer een hond uitgeput is of zich angstig voelt, hun ademhalingsritme verandert.

Ze kunnen sneller dan normaal inademen (deskundigen noemen dit hyperventileren), en een deel van de lucht zal zijn weg vinden naar hun buik in plaats van naar hun longen.

5. De hond hikt door het inslikken van iets vreemds, zoals haar.

Wanneer uw hond een irriterende stof inslikt, bijvoorbeeld een stukje vacht bij het zelf borstelen, dan kan de haar de zenuwen in het middenrif irriteren, waardoor onnodige samentrekkingen en uiteindelijk de hik worden gestimuleerd.

Handige tip: Als uw hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, kan het 10 tot 24 uur duren voordat het overgaat. Hier leest u waar u op moet letten en of u een dierenarts moet bellen.

6. Hond hikt door plotselinge temperatuursverandering

Het komt ook vaak voor dat honden de hik krijgen als het te koud wordt. Het inademen van koude lucht kan de zenuwen van het middenrif die betrokken zijn bij de samentrekkingen prikkelen, waardoor een hik-episode ontstaat.

U kunt dit verzachten door ervoor te zorgen dat de hond het warmer heeft bij koud weer.

7. Hond hikt door onbehandelde zure reflux

Als uw hond last heeft van zure reflux, kan de irritatie in de slokdarm leiden tot spasmen in het middenrif. Dat komt omdat hun slokdarm door het middenrif gaat (en aansluit op de maag).

De zure beweging van hun maag naar de slokdarm kan het middenrif verstoren, wat leidt tot hikken.

Waarom krijgen honden de hik tijdens het slapen?

Puppy’s en honden krijgen vaak de hik bij het slapen ’s nachts, en wel om alle redenen die ik hierboven heb opgesomd, waaronder te snel eten en vermoeidheid.

Denk aan hoe een puppy zich gedraagt. Ze hebben een manische episode, schrokken hun eten naar binnen, storten dan in van vermoeidheid en slapen het weg… om vervolgens de hik te krijgen als ze ’s nachts of overdag slapen!

Wanneer je je zorgen moet maken als een hond de hik heeft

De meeste vlagen van hondenhik gaan vaak na een paar minuten weg. Soms kunnen ze een paar uur duren (maar komen met tussenpozen voor, niet-stop).

U moet zich zorgen maken als het hikken dagenlang aanhoudt en uw hond benauwd lijkt, er kan een dieper liggend probleem zijn dat veterinaire aandacht vereist.

De hik van uw hond zou zijn levenskwaliteit niet mogen beïnvloeden. Het is de moeite waard om naar uw dierenarts te gaan als u merkt dat het terugkerende hikken ook gepaard gaat met symptomen zoals:

  • Kortademigheid.
  • Braken of diarree.
  • Tegenzin om te eten of te spelen.
  • Veelvuldig hoesten.
  • Kwijlen en kwijlen.

Bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken langdurig hikken bij honden. Aandoeningen als hartworminfectie, bronchitis, longontsteking en chronische zure reflux kunnen leiden tot overmatig hikken.

Hoe kom je bij honden van de hik af?

De meesten van ons vinden de hik ongemakkelijk, dus is het normaal om aan te nemen dat het ongemak geldt voor onze honden die zo veel hikken.

Er zijn een paar stappen die u kunt nemen om de hik van uw hond te verlichten en frequent hikken in de toekomst te minimaliseren, hier hoe u ervan af kunt komen (ook bij pups).

  • Wacht het af. Soms hoeft u niets anders te doen dan te wachten tot de hik op mysterieuze wijze verdwijnt op dezelfde manier als ze is ontstaan.
  • Doe iets om de eetsnelheid van uw hond te vertragen.U kunt bijvoorbeeld een slow-feeder kom (hier is er een op Amazon). Een typische slow-feeder bak heeft tussenschotten die een hond dwingen zijn tijd te nemen om het voedsel in het ene deel op te ruimen voordat hij naar het volgende deel gaat.
  • Let bij het voeren op de porties van uw hond. Overweeg hem kleinere porties te geven in plaats van hem een onbeperkte hoeveelheid voedsel in één keer te geven.
  • Masseer hun buik of borst zachtjes. Dit zal je harige vriend helpen ontspannen, waardoor hun normale ademhalingsritme wordt hersteld.
  • Laat ze een paar slokjes water drinken. Men zegt dat water de irritatie bij het middenrif, die de hik veroorzaakt, kan verzachten.

Conclusie

Het is volkomen normaal dat honden de hik ontwikkelen. Je moet je alleen zorgen maken en naar de dierenarts gaan als het hikken gepaard gaat met andere verschijnselen zoals braken of kortademigheid.

Meestal hoeft u niets te doen omdat de hik vaak vanzelf verdwijnt. Maar u kunt de buik of borststreek van uw hond zachtjes masseren of hem een slokje water laten nemen.

Overweeg ook om ze kleinere porties te serveren en ze een langzame voerbak te geven om het hikken bij het eten te minimaliseren.

Misschien wilt u ook…

Image in header via